Το θέμα των λιμνοδεξαμενών ήλθε στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων που έγινε πριν από λίγες ημέρες και ειδικά για τη Ζάκυνθο και την λιμνοδεξαμενή του Φιολητίου έθεσε ερώτημα η περ. σύμβουλος Αθηνά Αρβανιτάκη.
Ο κίνδυνος για απώλεια των κονδυλίων ήταν εμφανής καθώς οι διαδικασίες δεν είχαν τελειώσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια αποφάσισε να κάνει ανάθεση στην αναπτυξιακή ΕΥΔΗΜΟΣ.
Στο ερώτημα που κατέθεσε η περ. σύμβουλος Αθηνά Αρβανιτάκη είπε ότι έχουν περάσει 30 χρόνια από τη δημοπράτηση της λιμνοδεξαμενής στο Φιολήτι και τώρα η προσπάθεια επαναλαμβάνεται για να υλοποιηθεί το έργο και να συγκεντρώσουμε το πολύτιμο αγαθό που λέγεται νερό.
Η κ. Αρβανιτάκη ζήτησε ενημέρωση για τους κατοίκους της περιοχής και για την επικαιροποίηση των μελετών για όλες τις λιμνοδεξαμενές του Ιονίου με κόστος πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ, που δίνονται σε ιδιώτες αλλά ανέφερε πως δεν γίνονται ποτέ.
Η απάντηση
Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων Γεώργιος Μάμαλος είπε ότι «από την εποχή του Νομάρχη Ζακύνθου Παναγή Μαρκάτου το 1991 έχει ξεκινήσει η διαδικασία με τη λιμνοδεξαμενή του Φιολητίου που ήταν για άρδευση και εξωποτάμια. Η μέτρησή της έγινε το 1999 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρτεμισίων και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν η τότε διορισμένη Περιφερειάρχης Αναστασία Κανελλοπούλου. Υπήρξαν αντιδράσεις από το Δήμο, τους Κοινοτάρχες κλπ. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι».
Ενημέρωση έγινε και από τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα της Ζακύνθου και είπε: «Οι μελέτες είναι εγγεγραμμένες στο πρόγραμμα «ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ» με 620 χιλιάδες ευρώ. 136 χιλιάδες ευρώ είναι για τη μελέτη της λιμνοδεξαμενής στο Φιολήτι, 279 χιλιάδες για τη λιμνοδεξαμενή στην Κέρκυρα και 204 χιλιάδες ευρώ για την λιμνοδεξαμενή στην Κεφαλονιά. Στις 31-12-2024 έληγε η χρηματοδότηση και προχωρήσαμε σε προγραμματική με τον ΕΥΔΗΜΟ γιατί εξετάσαμε κι άλλες δυνατότητες για το τί πρέπει να κάνουμε. Χρειαζόταν να βρούμε γρήγορα έναν ανάδοχο για να σώσουμε τη χρηματοδότηση. Η απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής μπορεί να προχωρήσει και πάμε για τη μελέτη ώστε τα έργα αυτά που χρειάζεται να γίνουν, να ενταχθούν σε πρόγραμμα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Είμαι αισιόδοξος πως αυτή τη φορά κάτι θα γίνει με τις λιμνοδεξαμενές».
Ο κ. Κουρής είπε ακόμα πως το 2022 πήγε σε όλα τα νησιά και μίλησε με Προέδρους κοντινών περιοχών για να δουν θέσεις και απόψεις. «Στο Φιολήτι πήγα 2 φορές το έτος 2022 και συζητήσαμε, είπα πως θα ενταχθεί και ενημερώθηκε το Τοπικό Συμβούλιο. Πήγαμε στα ορεινά για να δούμε το ίδιο θέμα, δηλαδή σε Αγ. Λέοντα, Βολίμες κλπ. για να βαλουμε και 4 ομβροδεξαμενές, κάναμε μελέτη με στήριξη του Δήμου για την διαχείριση των δεξαμενών που υπήρχαν μέσα στα χωριά και έτσι θα έχει στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου δεξαμενές πυρόσβεσης» ανέφερε ο κ. Κουρής.
Συμπληρώνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης για τα αγροτικά Κώστας Τσιριγώτης είπε ότι «πάμε να προλάβουμε την επικαιροποίηση των μελετών και θα γίνει διαβούλευση στο χωριό για να έχουμε τη θέση των κατοίκων. Μίλησα με τον τότε Νομάρχη Παναγή Μαρκάτο και μου είπε πως εκείνη την εποχή οι κάτοικοι ήταν αρνητικοί».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ