Ζάκυνθος

Κ. Μοθωναίου: Θετική εξέλιξη η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη μονάδα στο Λίβα

Η Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μοθωναίου

Στο πρόσφατο ταξίδι της στα Γιάννενα, όπου παρακολούθησε την παρουσίαση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα που έγινε από το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Μ. Γραφάκο, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα έργα στον τομέα του πολιτισμού στη Ζάκυνθο αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Οικονομικών Κατερίνα Μοθωναίου, η οποία συμμετέχει ως μέλος και στη νέα διοίκηση του διαβαθμιδικού περιφερειακού ΦοΔΣΑ.

Η κ. Μοθωναίου επικρότησε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείριση των Απορριμμάτων στο Λίβα, έργο που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος Φορέας, ενώ ανακοίνωσε τις ευχάριστες εξελίξεις που αφορούν την χρηματοδότηση των τοιχογραφιών της Αναφωνήτριας, προαναγγέλλοντας εξελίξεις και για το καμπαναριό της εκκλησίας της Αναφωνήτριας στο χωριό Σκουλικάδο, που παραμένει «τραυματισμένο» από τον μεγάλο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018. Οι ζημιές που υπέστη το σημαντικό αυτό πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο είναι σοβαρές και η αποκατάστασή του είναι αναγκαία.

Για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, η Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως έγινε μια ενημέρωση ουσιαστική που τη διαδέχτηκε διάλογος με ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.

«Το Υπουργείο υλοποιεί ένα σημαντικό σχέδιο για τον σωστό σχεδιασμό διαχείρισης των αποβλήτων.

Στόχος να θάβεται υπόλειμμα μικρότερο του 10%

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα που αφορά τα σκουπίδια σε όλη την Ελλάδα, βάζοντας τέλος στις χωματερές μέχρι το 2022 και τα πρόστιμα. Θα δοθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει σε Δήμους, Περιφέρειες αλλά και επιχειρήσεις ώστε να γίνεται σωστά η διαχείριση στην πηγή και να φτάσουμε στον στόχο που είναι ένα υπόλειμμα μικρότερο του 10% τελικά να θάβεται» τόνισε η κ. Μοθωναίου, υπογραμμίζοντας πως οι βασικές αρχές που διέπουν το νέο σχεδιασμό είναι πως «ο ρυπαίνων πληρώνει», «πληρώνω για ότι πετάω» και πως υπάρχει συλλογική ευθύνη παραγωγικών αποβλήτων.

«Για παράδειγμα οι εταιρείες που παράγουν στρώματα θα πρέπει να έχουν τρόπο να παίρνουν τα παλιά στρώματα και να τα ανακυκλώνουν.

Το αναφέρω αυτό για τη Ζάκυνθο που είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Θα τρέξουν προγράμματα για να τις αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις και οι ΟΤΑ» τόνισε.

Η κ. Μοθωναίου τόνισε πως ο νέος ΦοΔΣΑ αναλαμβάνει τη διαχείριση και όχι την αποκομιδή των απορριμμάτων που παραμένει αρμοδιότητα του Δήμου, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι διαδικασίες για το διαγωνισμό της ΟΕΔΑ τελειώνουν και το έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Η σύσταση του νέου φορέα έχει ξεκινήσει και ήδη σε Κεφαλονιά και Ιθάκη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων. Σε εκκρεμότητα παραμένει η απογραφή για Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Μετά την Αναφωνήτρια, σχεδιασμός για το καμπαναριό στο Σκουλικάδο, που παραμένει τραυματισμένο από τους σεισμούς

Αναφορά έγινε από την κ. Μοθωναίου και στα έργα στον τομέα του Πολιτισμού που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και μετά την συντήρηση των τοιχογραφιών στην Αναφωνήτρια και ακολουθεί η αποκατάσταση των εξωτερικών χώρων και των κελιών του μοναστηριού.

Τέλος, κατατέθηκαν τα τεχνικά δελτία της μελέτης για το καμπαναριό της Εκκλησίας στο Σκουλικάδου με την προοπτική να είναι ένα από τα έργα που θα συμπεριληφθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *