Για τη συζήτηση που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ναυάγιο μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου, η οποία ζήτησε να έχουμε μία ενωτική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων για να μην δυσφημιστεί η Ζάκυνθος στα πέρατα του κόσμου.
«Το θέμα του ναυαγίου απασχολεί τους πάντες γιατί είναι ένα σημείο που είναι πασίγνωστο και πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του και την ασφάλεια των επισκεπτών του.
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας έκανε μία έκθεση και σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, δεν αλλάζει κάτι από το χάρτη του 2018 σχετικά με την επικινδυνότητα των ζωνών. Όμως θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν οι ζώνες και το υπουργείο από την πλευρά του είπε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας γι’ αυτό έθεσε το θέμα της μαζικής προσέλευσης
Εμείς επικοινωνήσαμε άμεσα καθώς ο κ. Λέκκας με την ομάδα του παρακολουθεί και μελετά όλες τις παραλίες των Ιονίων μέσω ενός προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων νήσων. Ζητήσαμε λοιπόν από τον κ. Λέκκα να δει από κοντά την παραλία του ναυαγίου και θα έλθει τις επόμενες ημέρες για να μας προτείνει τον αριθμό των ατόμων που θα διέρχονται και θα σταματούν στην αμμουδιά. Επίσης πρέπει να δούμε ένα επιπλέον θέμα που έθεσε ο κ. Λέκκας, ότι δηλαδή οι τουρίστες δεν μπορούν να πηγαίνουν στο ναυάγιο και να κάθονται όλη την ημέρα αλλά χρειάζεται συγκεκριμένο χρονικό όριο παραμονής τους. Η είσοδος και η αναχώρηση τω τουριστών πρέπει να γίνεται με ασφάλεια» σημείωσε η κ. Μοθωναίου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που άνοιξε μία μεγάλη χαραμάδα φωτός, το ναυάγιο θα δέχεται επισκέπτες αλλά με όρους και χρονοδιάγραμμα. Για το θέμα η κ. Μοθωναίου δήλωσε:
«Ο κ. Λέκκας είπε ότι το ναυάγιο μπορεί να είναι ανοιχτό με αυτές τις προϋποθέσεις και οι τουρίστες να βγαίνουν στην παραλία για τις φωτογραφίες τους.
Στο πάνω μέρος είπε ότι πρέπει να μπουν κιγκλιδώματα και να γίνει συντήρηση της εξέδρας ώστε να μπορούν και από εκεί να έχουν πρόσβαση και να βγάζουν φωτογραφίες.
Τώρα γίνεται επέκταση του προγράμματος που υλοποιεί εδώ και αρκετό καιρό η Περιφέρεια ώστε να παρακολουθούμε στενά και πιο συχνά από το εξάμηνο τις διαβρώσεις που υπάρχουν και τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργούνται μετά από σεισμούς και βροχές κλπ.
Ακόμα είπε ότι δεν μπορεί να γίνει βραχοπαγίδα γιατί θα εξαφανιστεί η παραλία με το πέρασμα του χρόνου καθώς είναι συγκεκριμένος ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε αυτή η παραλία και η φύση έκανε τη δουλειά της.
Από την πρώτη στιγμή η Περιφερειάρχης έχει σκύψει πάνω από το θέμα μαζί με το χωρικό Αντιπεριφερειάρχη της Κεφαλονιάς και τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο. Θεωρώ ότι θα έχουμε μία σωστή τήρηση των μέτρων ώστε το ναυάγιο να είναι ανοιχτό στους επισκέπτες και να μας διαφημίζει θετικά σε όλο τον κόσμο.
Θέλω να σας πω ότι ακόμα και οι βαρκάρηδες μας δήλωσαν πως αυτό είναι η λύση για να λειτουργήσει σωστά το ναυάγιο από εδώ και πέρα».
Για την καθυστέρηση στην συντήρηση του πλοίου η κ. Μοθωναίου είπε ότι «υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία και γι’ αυτό έπρεπε να γίνει η εταιρεία που θα διαχειρίζεται άμεσα και γρήγορα τα θέματα και θα συμμετέχουν οι τοπικοί φορείς και αρχές. Θα πρέπει στη Ζάκυνθο να είμαστε όλοι ενωμένοι για να λυθούν τα θέματα και να συντηρηθεί το πλοίο στο ναυάγιο».
Αναφορικά με τις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί το ναυάγιο η κ. Μοθωναίου είπε ότι «εμείς βγάζαμε τις φωτογραφίες με τα σκουπίδια, εμείς βγάζαμε τις φωτογραφίες με τους κάβους που έδεναν από το πλοίο, εμείς βγάζαμε τις φωτογραφίες με τους τουρίστες πάνω στα βράχια. Άρα εμείς δημιουργήσαμε το θέμα που υπάρχει σήμερα».