Για τα προβλήματα του φετινού χειμώνα με γρίπες, κορονοϊούς κι άλλες ιώσεις και λοιμώξεις μίλησε στον –Ε- ο ιατρός Νίκος Λογοθέτης ο οποίος ζήτησε από τους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν μάσκες. Ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους έχοντες υποκείμενα νοσήματα, υπενθύμισε ότι πρέπει να γίνουν τα εμβόλια, κυρίως για τη γρίπη η οποία είναι επικίνδυνη.
«Είναι ένας εντελώς διαφορετικός χειμώνας ο φετινός από τους δύο προηγούμενους που είμαστε σε καραντίνα. Έχουμε από όλους τους ιούς και είμαστε σε μία εποχή που και η ανοσία μας είναι ελαττωμένη, άρα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα αναπνευστικών ιών, μεταξύ των οποίων το πιο βαρύ είναι η γρίπη» είπε ο κ. Λογοθέτης ο οποίος εξήγησε τι γίνεται τώρα και πως αντιδρά ο οργανισμός μετά τον εγκλεισμό.
Η γρίπη
«Τα δύο τελευταία χρόνια δεν είχαμε καθόλου γρίπη και η καραντίνα ήταν αυτή που είχε σταματήσει την πορεία του ιού. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ιός της γρίπης ήταν παρόν και έκανε το ενδημικό κύμα που ξεκίναγε από τα Χριστούγεννα και έφτανε μέχρι τα τέλη του Μάρτη. Φέτος επειδή αφαιρέσαμε τις μάσκες και πηγαίναμε παντού αδιαφορώντας για το συγχρωτισμό, η γρίπη ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και κορυφώθηκε το τέλος του χρόνου, ενώ την 1η εβδομάδα του Ιανουαρίου έδειξε μία μικρή κάμψη για την οποία δεν ξέρουμε αν οφείλεται στις διακοπές των εορτών και αν δεν συλλέχθηκαν τα στοιχεία σωστά αλλά η κάμψη υπήρχε και μακάρι να συνεχιστεί» ανέφερε ο κ. Λογοθέτης.
Για τις ευπαθείς ομάδες ο γιατρός σημείωσε: «Η γρίπη είναι βαρύτερη ασθένεια από τον κορονοϊό και πρέπει να πάνε όλοι όσοι είναι στις ομάδες του υψηλού κινδύνου να κάνουν το εμβόλιο. Είναι οι άνω των 60 ετών και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Φέτος έχουν κάνει μέχρι τώρα εμβόλια οι μισοί από αυτούς που εμβολιάστηκαν πέρυσι για τη γρίπη. Με τα εμβόλια θα μειωθεί και η πίεση που έχουν αυτή τη στιγμή οι υγειονομικές υπηρεσίες που έχουν πολλά περιστατικά».
Για την έναρξη της γρίπης πιο νωρίς φέτος ο κ. Λογοθέτης το ανέλυσε ως ακολούθως: «κάθε χρόνο γεννιούνται 80 χιλιάδες παιδιά τα οποία για τα δύο χρόνια του κορονοϊού είναι 160 χιλιάδες και μέχρι τώρα δεν έχουν έλθει σε καμία επαφή με τη γρίπη. Δηλαδή έχουμε ένα πληθυσμό που είναι εντελώς παρθένος στον ιό. Επίσης δεν νόσησαν άτομα που θα πέρναγαν πιο ελαφρά τη γρίπη, δηλαδή χωρίς επιπλοκές. Αυξήθηκε λοιπόν ο υγιής πληθυσμός που δεν έχει αντισώματα για τη γρίπη. Αυτοί μπορούν να κολλήσουν και να μεταφέρουν σ άλλους τον ιό της γρίπης και το θέμα είναι με τους ευπαθείς. Γι’ αυτό λέμε πως όλοι πρέπι να τρέξουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης. Τώρα περιμένουμε ένα επιδημικό κύμα γρίπης που ίσως να μην είναι διαχειρίσιμο».
Ο κορονοϊός
Για τον κορονοϊό ο κ. Λογοθέτης είπε τα εξής: «κάνει προσπάθεια να συνεχίσει να μπαίνει στα κύτταρα του ανθρώπου και να πολλαπλασιάζεται για να διατηρηθεί στη ζωή. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού τουλάχιστον με τα 2 εμβόλια έχουμε ένα τείχος αντισωμάτων και δεν μπορεί να μπει στον ανθρώπινο οργανισμό. Όμως ο κορονοϊός έκανε μία μετάλλαξη την XBB. Αυτή η μετάλλαξη παρέκμπτε τα αντισώματα των ανθρώπων και εισερχόταν στον άνθρωπο αλλά δεν μπορούσε να μπει μέσα στα κύτταρα για να κάνει τη νόσηση. Μετά από αυτό έγινε μία υποπαραλλαγή, την XBB.1.5 και είναι η ΟΜΙΚΡΟΝ. Οι προηγούμενοι ιοί, Α Β Δ, έχουν πάει στο περιθώριο γιατί έχουν γίνει τα εμβόλια και οι άνθρωποι έχουν αντισώματα.
Με τη νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5, οι πληροφορίες λένε ότι ήλθε και στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Από την Αμερική μαθαίνουμε πως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου το 28% των ασθενειών Covid οφείλονται σε αυτή την υποπαραλλαγή».
Οι παραλλαγές
Αναφερόμενος στην ανγκαιότητα των εμβολιασμών και τη χρήση της μάσκας ο κ. Νίκος Λογοθέτης είπε: «Για τις παραλλαγές του ΟΜΙΚΡΟΝ ξέρουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τα αντισώματα του ανθρώπου και να κάνουν νόσηση. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε αν θα είναι ελαφρά, μέτρια ή βαριά η νόσηση. Από την Αμερική είναι πιο αισιόδοξα τα νέα και δεν κάνει βαριά νόσηση σε εκείνους που είναι εμβολιασμένοι. Γι’ αυτό ζηταμε από τον κόσμο εκτός από τον εμβολιασμό, να έχει μαζί του και μάσκες, να τις φοράει για να γλυτώσει από τη μετάδοση του ιού».
Ειδική μνεία έγινε σε αυτά που συμβαίνουν στο νησί μας, όπου οι κάτοικοι δεν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα.
«Δυστυχώς στο νησί μας δεν βλέπω τους μεγάλους ανθρώπους να φοράνε μάσκα και το έχουν πάρει πολύ ελαφριά. Πρέπει να προσέξουμε πολύ γιατί τα άτομα που έχουν ελαττωμένη άμυνα, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.
Αν κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουμε 2 ιούς μαζί, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για την αντιμετώπισή τους και το λεώ για το σύστημα υγείας. Τα κρούσματα που θα χρειαστούν απλή νοσοκομειακή περίθαλψη, θα είναι πολλά και θα έχουμε πρόβλημα λόγω του συνωστισμού.
Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά τον Ιανουάριο, τότε από το Φεβρουάριο θα αρχίσει να ελαττώνεται το κύμα της επισημίας» σημείωσε ο γιατρός.
Ο συγκυτιακός ιός
Αναφορικά με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ο κ. Λογοθέτης είπε ότι είναι γνωστός εδώ και 30 χρόνια, προσβάλλει το αναπνευστικό και κάνει δύσπνοια, η οποία ιατρικά χαρακτηρίζεται με τον ιατρικό όρο βρογχιολίτιδα. «Πρόκειται για έναν ιό πολύ επικίνδυνο για τα νεογέννητα πρόωρα και τα παιδιά που βρήκαν από μονάδες εντατικής. Γι΄αυτό τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα φάρμακο που είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα και που χορηγείται δωρεάν στα νεογνά το χρονικό διάστημα που κυκλοφορεί ο ιός, δηλαδή το χειμώνα και μέχρι τα τέλη του Απρίλη. Ο ίδιος ιός μπορεί να προσβάλλει και άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά όχι τόσο πολύ όσο τα νεογνά που ο οργανισμός τους δεν έχει κανένα αντίσωμα».
Τα εμβόλια
Μεγάλη έμφαση έδωσε ο κ. Λογοθέτης στα εμβόλια γιατί κάνουν πρόληψη και είπε: «Αν κάποιοι δεν έχουν πάει να κάνουν εμβόλια να πάνε οπωσδήποτε να κάνουν.
Τα εμβόλια που έχουμε είναι πολύ ασφαλή και περνώντας ο χρόνος βλέπουμε ότι έτσι είναι, ενώ κάποια άλλα καταργήθηκαν. Τα MRNA παρέμειναν και δεν έχουν ζωντανούς ιούς αλλά μήνυμα να μεταδώσουν.
Όταν ξεκίνησαν τα πρώτα εμβόλια ήταν το 1898 αλλά μετά το 1950 διαδόθηακν πιο πολύ. Γινόταν ένα για τον τέτανο, ένα για τη διφθερίτιδα και ένα για την πολυομυελίτιδα. Τώρα γίνεται ένα εμβόλιο και για τα τρία αυτά.
Εχει φθάσει να γίνεται ένα εμβόλιο για 6 διαφορετικές ασθένειες και έχει αποδειχθεί ότι κάνει περισσότερα αντισώματα παρά να γινόταν ένα-ένα ξεχωριστά. Επομένως αν τώρα κάνει δύο εμβόλια μαζί κάποιος, ίσως να είναι και καλύτερα».
Μιλώντας για τη στάση των ανθρώπων ο κ. Λογοθέτης ανέφερε: «Πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα που πρέπει να γλυτώσουν από τις λοιμώξεις που θα έχουμε τους επόμενους 2-3 μήνες. Το εμβόλιο είναι το πρώτο όπλο που έχουμε. Οι πρόγονοί μας είπαν το σοφό «κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν».
Τα παιδιά
Τέλος για τα παιδιά ο κ. Λογοθετης είπε ότι πρέπει να παραμείνουν στο σχολείο που είναι ο φυσικός τους χώρος και αυτό γιατί βοηθάει τη σωστή ψυχολογική, πνευματική, κοινωνική και σωματική τους ανάπτυξη. “Κανένας λαός δεν είναι σωστός αν δεν έχει σε αυτή την ηλικία τις κοινωνικές επαφές. Η ηλεκτρονική εκπαίδευση είναι καλή όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι αλλά δημιουργεί προβλήματα όταν παρατείνεται. Τα παιδιά πρέπει να έλθουν σε επαφή με τους ιούς και να νοσήσουν. Έτσι δημιουργούνται τα θεμέλια της ανοσίας του οργανισμού που προστατεύουν τον άνθωπο σε όλη του τη ζωή” συμπλήρωσε ο κ. Νίκος Λογοθέτης.