Κοινωνία

ΙΑΝΟΣ και πρώτη κατοικία: Πάνω από 2.300 οι αιτήσεις για το εφάπαξ των 5.000 ευρώ

Πάνω από 2.300 αιτήσεις υπέβαλαν συμπατριώτες μας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτούργησε το περασμένο Οκτώβριο για τις αποζημιώσεις από τον ΙΑΝΟ και ήδη ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων έχει εγκριθεί. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως ο αριθμός αυτός, που κοινοποιήθηκε στον Ερμή μέσα από την ΔΑΕΦΚ Δυτικής Ελλάδας  αφορά αποκλειστικά και μόνο τα σπίτια και συγκεκριμένα τις κύριες κατοικίες και όχι τις επιχειρήσεις για τις οποίες επίσης υπήρξε πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων, αλλά η διαχείριση γίνεται από την κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά τις εφάπαξ  αποζημιώσεις των 5.000 ευρώ, από τις 2.328 αιτήσεις μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί οι 1345.  Συνολικά 806 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και 177 είναι στη διαδικασία ελέγχου από την Υπηρεσία.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόρριψη των αιτήσεων είχε να κάνει κατά κύριο λόγο με λάθη στα στοιχεία που δηλώθηκαν, αλλά και το γεγονός ότι πολλές κατοικίες που υπέστησαν ζημιές, δεν είχαν δηλωθεί ως κύριες στο Ε1.

Σε ότι αφορά την δυνατότητα χορήγησης αδειών και δανείων για την επισκευή των κατοικιών που επίσης προβλέφθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών, οι αιτήσεις ήταν ελάχιστες καθώς οι περισσότεροι φαίνεται πως αρκέστηκαν στις εφάπαξ πληρωμές.

Θυμίζουμε πως οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβλήθηκαν από του πληγέντες στην πλατφόρμα ianos-aid.services.gov.gr. Η οικονομική ενίσχυση δόθηκε με τη μορφή επιδόματος το οποίο είδαν οι δικαιούχοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς . Η δημιουργία της πλατφόρμας έγινε με ενέργειες του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα αφορά το κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε αυτούς που έλαβαν τα επιδόματα, καθώς η απόφαση προέβλεπε αυστηρά πρόστιμα σε όσους δήλωσαν ψευδή στοιχεία.

Μ.Π.

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *