Ελλάδα

Η Βουλή ανοίγει σήμερα πρόωρα εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών

Οι θορυβώδεις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ αλλά και από ένα ιδιωτικό λογισμικό που φέρεται να χρησιμοποιούν μυστικές υπηρεσίες έχει ταράξει τα νερά του πολιτικού συστήματος και έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από το χώρο του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ευρωβουλευτή, έως πριν ένα χρόνο, Νίκου Ανδρουλάκη και επεκτάθηκαν στο εσωτερικό της χώρας με συνέπειες που ακόμα τουλάχιστον δεν έχουν αποτυπωθεί δημοσκοπικά.
Οι παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του Δ/ντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού απεικονίζουν το μέγεθος του προβλήματος που πρώτος το αξιολόγησε ως ιδιαίτερα σοβαρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού πέρα των εσωτερικών πολιτικών αντιδράσεων είχε απέναντι του πολλές και σημαντικές φωνές της ΕΕ. να διαμαρτύρονται.


Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Σήμερα η Βουλή διακόπτει πρόωρα τις θερινές διακοπές και αρχίζει ξανά τις εργασίες της επόμενης περιόδου με αποκλειστική αιτία να δωθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση στα κόμαμτα της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Από τη συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη, αναμένεται να αποκαλυφθούν στοιχεία για παρακολουθήσει πολιτικών και δημοσιογράφων κατά τα προηγούμενα χρόνια και επί κυβερνήσεων του παρελθόντος.
Επίσης από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αναμένεται:
Να ξεκαθαριστεί εάν ο πρωθυπουργός βλέπει άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Να ξεκαθαριστεί μέχρι που θα τραβήξει το ζήτημα η αντιπολίτευση
Να ξεκαθαριστεί εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινηθούν από δω και στο εξής συντονισμένα ή θα συνεχίσουν να διατηρούν τις μεταξύ τους, διακριτές αποστάσεις.


ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ


Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα δυσκολεύονται να προβλέψουν τη στάση του Πρωθυπουργού στη Βουλή και εκτιμούν ότι τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται μετά την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ και του Δ/ντή του Πολιτικού του γραφείου.
Υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Πρωθυπουργός εάν προκληθεί από την αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται να δείξει ο ίδιος το δρόμο προς τις πρόωρες εκλογές παρά το γεγονός ότι παραμένει προσηλωμένος στη συνταγματική επιταγή οι εκλογές να γίνονται στην ώρα τους.


Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Με ιδιαίτερη προσοχή αναμένουν πολιτικοί παρατηρητές να δουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στη ΝΔ. και στο ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που θεωρείται προεκλογική.
Η πολιτική των “ίσων αποστάσεων” που αρχικά είχε προκρίνει ο κ. Ανδρουλάκης με ορατό το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τη ΝΔ. μετεκλογικά, εφόσον αυτό απαιτήσουν οι συνθήκες, τώρα, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, έχει αρχίσει να αμφισβητείται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Στη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή αναμένεται να ξεκαθαριστούν πολλά όσον αφορά τις διαθέσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και των αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *