Οικονομία

Η τιμή του φυσικού αερίου, η ακρίβεια στην ενέργεια και η Ρωσο – Ουκρανική κρίση

Η χώρα μας όπως και όλες οι ανεπτυγμένες χώρες βιώνουν τον εφιάλτη του πληθωρισμού εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Πρωτογενής αιτία των αυξήσεων η τιμή του φυσικού αερίου που απειλεί να ανατρέψει όλους τους οικονομικούς σχεδιασμούς παγκοσμίως. Κυριότερη πηγή ανησυχιών η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, από το οποίο εξαρτάται όλη η Ευρώπη αλλά και πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει περίπου το 40% των σχετικών ευρωπαϊκών αναγκών. 

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων προκύπτει η Ρωσοουκρανική κρίση η οποία μεγεθύνεται από χώρες της Δύσης κατά τρόπο που να θεωρείται σχεδόν βέβαιη μια πολεμική αναμέτρηση με ότι φριχτό μπορεί να ακολουθήσει για τους λαούς και τους στρατιώτες των δύο χωρών.

Η ανησυχία στην Ευρώπη είναι ήδη μεγάλη καθώς όλοι οι σοβαροί παρατηρητές προβλέπουν πως θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά και τις οικονομίες των χωρών. 

Το έγκυρο διεθνές περιοδικό POLITICO προέβη σε μια σοβαρή ανάλυση για τις επιπτώσεις αυτές και τα συμπεράσματα του είναι άκρως ανησυχητικά. Το πρώτο από αυτά αναφέρει πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δίχως τις ρωσικές εξαγωγές, δεν αρκούν για περισσότερο από δύο μήνες.  Το δεύτερο ανησυχητικό συμπέρασμα είναι ότι θα υπάρξει νέα πολύ μεγαλύτερη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου εξέλιξη που θα φτάσει έως την τσέπη κάθε νοικοκυριού με τρομερά μεγάλες οικονομικές συνέπειες.

Είναι προφανές ότι το Ουκρανικό ζήτημα πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης με αποκλειστικό σκοπό τον σεβασμό της ανεξαρτησίας της χώρας αυτής αλλά και την αποφυγή του πολέμου.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει όλες οι πολεμοχαρείς φωνές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να χαμηλώσουν τους τόνους. Η Ευρώπη μετά τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας δεν χρειάζεται άλλο έναν πόλεμο στην αυλή της και μάλιστα με τόσο μεγάλες και οδυνηρές συνέπειες.

Ας μείνει η Ουκρανία ουδέτερη, όπως στην περίοδο του ψυχρού πολέμου ήταν  η Αυστρία κι ας μοιραστούν όλοι οι λαοί τη Ευρώπης και του κόσμου τα οφέλη από το φθηνό φυσικό αέριο.

Στις 7 Φεβρουαρίου, αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη συνεδρίαση αυτή θα εξετασθούν όλα τα σενάρια για εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου για να ζήσει έναν βαρύ ενεργειακό χειμώνα η Ευρώπη.

Πριν όμως ληφθούν αποφάσεις για εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας της Ευρώπης σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από τις σημερινές ας συζητήσουν ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία. Πόλεμο δεν θέλει κανείς.  Ούτε οι Ρώσοι,  ούτε οι Ουκρανοί γιατί να τον επιδιώκουν διάφοροι τρίτοι; 

Φίλιππος Συνετός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *