Σε όλα τα νησιά του Ιονίου Πελάγους γίνονται σήμερα εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης με τη Μητέρα Ελλάδα. Στη Ζάκυνθο οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί και ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ με το τρισάγιο στα κελιά των φυλακών του Κάστρου.

Αναλυτικά, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων έγινε η επίσημη δοξολογία για την Ένωση της Επτανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κκ. Διονύσιος Δ΄ με το Ιερατείο του πόλης. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφωνησε η κ. Μαρία Άγριου, Φιλόλογος εκπαιδευτικός.
Ώρα 11.00: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Στο Ηρώο των Πεσόντων και ακολούθως στην προτομή του Πρωτεργάτη της Ένωσης, Κωνσταντίνου Λομβάρδου στο Διοικητήριο.
- Ώρα 11.30: Στο χώρο μπροστά από το Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου έγινε η παρέλαση των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού και Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και πολιτιστικών συλλόγων. Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας δέχθηκε στο Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου – Διοικητήριο τους πολίτες καθώς και τις πολιτικές και διοικητικές αρχές της Ζακύνθου.
- Ώρα 13.00: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Στο Μνημείο του Γιάννη Κλαυδιανού, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Φιολιτίου, έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τον Ιωάννη Κλαυδιανό «Φιολιταίο» που κρεμάστηκε από τους Άγγλους προστάτες, μετά από τα γεγονότα του Υψόλιθου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και φορείς του Νομού.
