Κοινωνία

Η ΛΑΣΥ ζητά την αξιοποίηση των κτιριακών συγκροτημάτων του παλιού Νοσοκομείου Ζακύνθου

“Αξιοποίηση των κτιριακών συγκροτημάτων του παλιού Νοσοκομείου Ζακύνθου προς όφελος των εργαζομένων στην Ζάκυνθο και των λαϊκών αναγκών” ζητά η ΛΑΣΥ Ιονίων.

Αναλυτικά:

Με την από 16/3/2021 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η πλειοψηφία που στηρίζει την Περιφερειακή Αρχή ζήτησε την έγκριση αιτήματος προς το Υπουργείο Υγείας για την παραχώρηση ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος του παλαιού Νοσοκομείου Ζακύνθου. Μια ιστορία που κρατάει πολλά χρόνια!!!
Το Νοσοκομείο Ζακύνθου μετεγκατάσταθηκε στο νέο κτίριο το 2012. Το παλιό κτιριακό συγκρότημα εγκαταλείφθηκε, λεηλατήθηκε και τραυματίστηκε από τον σεισμό του 2018. Το 2015 με περιφερειακή αρχή ΑΝΑΣΑ παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Π.Ε Ζακύνθου για 49 χρόνια προς αξιοποίηση υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.
Η πρώτη ανακοίνωση έγινε το 2016. Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση για την οριστική παραχώρηση το 2017. Νέα επιστολή προς το Υπουργείο επέκτασης το 2019. Και ερχόμαστε στο 2021 με την νέα Περιφερειακή Αρχή να ζητά έγκριση παραχώρησης ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος.
Η εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης του χώρου όμως δεν έχει αλλάξει από τότε.
Η παράδοση των μελετών αποκατάστασης έχει πάλι καθυστερήσει, με παράταση προθεσμίας. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ένα συγκρότημα 6 μεγάλων κτιρίων με 4000 τ.μ. επιφάνεια ολική και 1500 υπόγειες εγκαταστάσεις. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δημόσια κτίρια μένουν ασυντήρητα και λεηλατούνται. Υπάρχει ζήτημα και για το γεγονός ότι πραγματική συζήτηση για το ποια θα είναι η χρήση του ανακαινισμένου συγκροτήματος με ευθύνη της πλειοψηφίας που στηρίζει την Περιφερειακή Αρχή δεν έγινε και δεν ζητήθηκε η γνώμη φορέων,. Ως Λαϊκή Συσπείρωση επισημάναμε την ανάγκη η αξιοποίηση του κτιρίου να παίρνει υπόψη της τις λαϊκές ανάγκες. Πρέπει να πραγματοποιηθεί συζήτηση με φορείς και εκπροσώπους σωματείων, αθλητικών & πολιτιστικών συλλόγων, με το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου που γνωρίζει τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στο νησί μας. Επισημάναμε επίσης την αντίθεσή μας οι όποιες ανακαινισμένες υποδομές να λειτουργήσουν με επιχειρηματικά κριτήρια. Μέσα από έναν τέτοιο σχεδιασμό και διάλογο μπορεί να ιεραρχηθούν και να υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι λαϊκές ανάγκες της περιοχής
Σε αυτήν την βάση φέρνουμε στο Π.Σ, πρόσφατη ανακοίνωση ( 17 Μαρτίου 22) του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Εργαζομένων στον Τουρισμό Επισιτισμό, που αναφερόταν στα προβλήματα των εργαζόμενων του κλάδου & στα αιτήματα του Σωματείου. Εκτός από την απαίτηση, όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να εργαστούν με πλήρη δικαιώματα, με τήρηση της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του Κλάδου με ρεπό και αργίες, την καταγγελία εκμετάλλευσης Ουκρανών προσφύγων, διατυπώθηκε στην ανακοίνωση και η άμεση πρόβλεψη για όλους τους εργαζόμενους που θα δουλέψουν στον τουρισμό από άλλες περιοχές συνθηκών διαμονής με όλα τα μέσα προστασίας και υγιεινής.
Το Σωματείο προτείνει την ΑΜΕΣΗ μετατροπή του παλιού Νοσοκομείου Ζακύνθου, σε σύγχρονο χώρο διαμονής των εργαζομένων στον τουρισμό που προέρχονται από περιοχές εκτός Ζακύνθου.
Θεωρούμε σημαντική την παρέμβαση αυτή, που ανέδειξε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που οφείλουμε να πάρουμε υπόψη μας αν έχουμε ως προτεραιότητα τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων στο νησί. Η έλλειψη κατοικιών για να την εποχική διαμονή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις τουριστικές περιοχές, όπως και στη Ζάκυνθο, έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους στην απόγνωση. Φαινόμενα να στοιβάζονται εργαζόμενοι σε δωμάτια-κουκέτες με διπλά κρεββάτια, σε υπόγεια, σε ακατάλληλους υγειονομικά χώρους έχουν γίνει όλο και ποιο συχνά. Η άνοδος των ενοικίων στις τουριστικές περιοχές, η επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων από την κυβέρνηση με την άρνησή της να πάρει πραγματικά μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια έχει καταστήσει την αξιοπρεπή διαμονή για τους εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό όνειρο καλοκαιρινής νυκτός.
Η Λαϊκή συσπείρωση στα Ιόνια Νησιά υιοθετεί την πρόταση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλήλων & Εργαζομένων στον τουρισμό επισιτισμό Ν Ζακύνθου για την ΑΜΕΣΗ μετατροπή του παλιού Νοσοκομείου Ζακύνθου, σε χώρο διαμονής των εργαζομένων στον τουρισμό που έρχονται να εργαστούν στο νησί μας από άλλες περιοχές. Υπηρετεί την πραγματική ανάγκη ενός κλάδου 15.000 εργαζομένων που αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη Ζάκυνθο.
Παράλληλα, αντίστοιχη πρόβλεψη είναι δυνατόν να γίνει και για τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς για τις λαϊκές ανάγκες, όπως σε ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς, εποχικούς πυροσβέστες που σε συνθήκες αβάσταχτης ακρίβειας αδυνατούν με την έλλειψη προς ενοικίαση φθηνών κατοικιών να εργαστούν στο νησί μας.
Κρίσιμο ζήτημα που κάθε φορά που συζητάμε για τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού στην υγεία, εκπαίδευση και πολιτική προστασία, προβάλλεται από την Περιφερειακή Αρχή ως «κύριος λόγος» για τον οποίον οι εργαζόμενοι δεν προτιμάνε τα νησιά μας.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

2 σχόλια

 1. Στην ΕΣΣΔ γινόταν αυτά.Τώρα υπάρχει καπιταλισμός και η κάθε επιχείρηση να αναλάβει το κόστος της διαβίωσης των εργαζομένων της!!

 2. DEAR ERMIS
  SXETIKA ME TIN (PERIPETIODI) GIA XRONIA EGATALIPSI TOU PALIOU NOSOKOMEIOU, TO OPIO VRISKETE SE MIA KATAPLIKTIKI THESI APERIORISTIS THEAS THALASSINOU AERA KAI -APOMONOSIS-APO THORIVO THA PROTINAME MIA -IDEA- OPOS EXOUME PARAKOLOUTHISI SE ALLOUS PROORISMOUS NISIOTIKOUS PARADISENIOUS EXOTIKOUS. TO KTISMA AUTO PERILAMBANI OPOS EXIGOUME ANOTERO POLLA PLEONEKTIMATA, NA GINI ENA YPEROXO @[email protected] POU SAN AUTO DEN THA YPARXI STIN ZAKINTHO. DIO LEPTA H -XORA- TO IDIO KAI H PARALIA. DISTIXOS TO THEMA (NAVAGIOU) EXEI EPISKIASI -ESKEMENA….- OLLES TIS YPOLIPES TOURISTIKES -PTIXES- TOU NISIOU ME ENA PISMATIKO? ALITHINO? DEN EXEI DIEFKRINISI TO THEMA TOU, DIOTI POTE DIABAZOME OLLA EINAI -OK- POTE O POLEMOS PRO TON PILON -AGAIN- ME MITROPOLIS DIAFORES ISTORIES -FADASTIKIS IDIOKTISIAS AGNOSTON- K.T.L. ETSI, POU OLLA MENOUN GIA TIN TELEFTEA @[email protected] OTAN ARXIZI O PIRETOS KAI TO ANXOS TOU KALOKERIOU, POU KAI AUTO THA PAI XAMENO OPOS OLLA DIXNOUN APO TIS -FOTISMENES-APOFASIS ANIDEON -WITH OUT SKILLS-GIA TOURISTIKES PROETIMASIES TOU NISIOU POU -DEN-PERIORIZONTE SE (ANAKENISIS) ALLA XRIAZETE BATHIA @[email protected] XIROUSRGIKI APO OLLON TON XIMONA. MAKRIA APO KATHE ARNITIKI -PROPAGANDA- PASIS FISEOS. ELPIZOUME KAPIOS ME ARKETI GNOSI NA -SKEFTI- TIN IDEA GIA TIN AXIOPIISI TOU TERASTIOU KTIRIOU-NOSOKOMEIOU- TO OPION MNIMONEVETE…..GIA XRONIA. TOW STEPS ! SXEDIAZOME KAI ILOPIOUME.
  KALO PASXA KALI ANASTASI SE OLLI TIN ZAKINTHO ALLA KAI TIN PATRIDA ME ANIXTES ADIAPLATES TIS EKKLISIES MAS XORIS APOLITOS KANENA PERIORISMO ALLA KAI @[email protected] APO ANARMODIOUS RASOFOROUS!!!!SXETIKA! H EKKLISIA EINAI TOU XRISTOU TIS AGIAS TRIADAS KAI TIS MEGALOXARIS. KANEIS DEN EXEI TO DIKEOMA NA -PARAPLANI-TOUS ORTHODOXOUS PISTOUS TIS ME KAT’IDION IDEES….APAGOREFSIS KAI KRITIRIA!!!! OI PERASTIKOI KLIRIKOI APO AUTES AS MERIMNISOUN GIA TA KAT’IDION PROSOPIKA TOUS PROVLIMATA MONO!
  TSUGRISTE XARITE DIASKEDASTE.
  ME UGEIA XRONIA POLLA SAS.
  KALI ANASTASI DEAR ERMIS.
  MARLA USA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *