Κοινωνία

Η κίνηση στα περιφερειακά Αεροδρόμια αγγίζει τους ρυθμούς του 2019

Την πρόβλεψη για επιστροφή της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια σε επίπεδα αντίστοιχα ή υψηλότερα σε σχέση με το 2019 επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Fraport Greece για τον αριθμό των διακινηθέντων επιβατών το μήνα Απρίλιο.

Συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, που διαχειρίζεται η εταιρεία, υπήρξε χαμηλότερη μόλις κατά 2,4%, έχοντας διαμορφωθεί σε 1,4 εκατ. άτομα. Από τους 14 αερολιμένες, σε έξι η επιβατική κίνηση έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη του Απριλίου του 2019. Πρόκειται για τα αεροδρόμια σε Ακτιο (+148%), Ζάκυνθο (+10%), Σκιάθο (+8%), Ρόδο και Κέρκυρα (+7% το καθένα) και Κω (+5%).

Με χρονικό σημείο αναφοράς το πρώτο τετράμηνο του 2022, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αντιστοιχεί στο 81% του 2019. Πριν από τρία χρόνια είχαν διακινηθεί 3,3 εκατ. άτομα, αριθμός που διαμορφώνεται σε 2,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα της φετινής χρονιάς, με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς να είναι, λόγω εποχικότητας, αδύναμο.

Εάν συγκριθεί με το 2021 –έτος κατά το οποίο η πανδημία εξακολουθούσε να επηρεάζει σημαντικά τη ζήτηση για ταξίδια– η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Πέρυσι τον Απρίλιο από τα 14 αεροδρόμια είχαν διακινηθεί 162.000 άτομα, αριθμός που ανήλθε φέτος σε 1,4 εκατ. (762%).

Η τάση της σύγκλισης της φετινής επιβατικής κίνησης με αυτήν του 2019 αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ ενδέχεται, κατά την κορύφωση της θερινής σεζόν, ο αριθμός των ταξιδιωτών να ξεπεράσει το αντίστοιχο μέγεθος πριν από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) για το διάστημα 5 έως 11 Μαΐου, η Ελλάδα ανήκει στη δεκάδα των πιο δραστήριων ευρωπαϊκών χωρών ως προς το πτητικό έργο. Κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, οι πτήσεις, σε εβδομαδιαία βάση, αυξήθηκαν κατά 10%, δηλαδή σε 1.290 ανά ημέρα. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα βρίσκεται ένατη στην κατάταξη των δέκα χωρών, με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *