Quantcast

Γνώμες

Η ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει να μη δίνεις δικαιώματα!

ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ και αποτελεί σαφέστατο δείγμα του ήθους της πολιτικής μας ζωής, όσοι ασχολούνται με τα κοινά να μην δίνουν δικαιώματα για εξυπηρέτηση, άμεσα ή έμμεσα, των ιδιωτικών συμφερόντων τους.

Δυστυχώς στο χώρο της αυτοδιοίκησης έχουν συμβεί τόσα πολλά σκάνδαλα τις τελευταίες δεκαετίες που ατυχώς για ορισμένους νέους αποτελούν δείγμα γραφής για το πως θα πρέπει να πολιτεύονται στο μέλλον.

Συζητούνται τις  τελευταίες ημέρες και σχολιάζονται δυσμενέστατα ορισμένα δημόσια πρόσωπα για την εμπλοκή τους, έμμεσα ή άμεσα στα περίφημα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία δείχνουν ότι αφορούν μια μικρή ομάδα συμπολιτών μας με κοινή πολιτική και επιχειρηματική συμπόρευση.

Θα άξιζε τον κόπο οι φορείς που ασχολούνται με την εκπόνηση και την ανάθεση διαφόρων τέτοιων προγραμμάτων, να δώσουν στην δημοσιότητα τον απολογισμό τους – τώρα που έρχονται και οι εκλογές – ως προς τους αποδέκτες, τους διαχειριστές και τους αμειβόμενους από αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ίσως τότε δούμε με ακρίβεια ποιοί είναι τελικά αυτοί οι οποίοι επωφελούνται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ποιοί μόνιμα αποκλείονται για λόγους που θα πρέπει να εξηγηθούν, επιτέλους, δημόσια. Κι αν δεν το κάνουν οι ίδιοι, ίσως το κάνουν κάποιοι τρίτοι που έχουν τον τρόπο να παρακολουθούν τα στοιχεία.

Η προσωπική μας άποψη από τα όσα βλέπουμε τον τελευταίο καιρό είναι ότι χρηματοδοτούνται αφειδώς  δραστηριότητες και φορείς που δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στο κοινωνικό γίγνεσθαι σε αντίθεση με φορείς και θεσμούς με μεγάλη κοινωνική συνεισφορά και παρουσία.

Αλλά αυτό είναι κάτι που αναμφίβολα θα έχει το πολιτικό του αντίκρισμα στις κάλπες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *