Κόσμος

Η Ελλάδα διεθνοποιεί την επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο

Με σχετική επιτυχία η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισε την πρόκληση ενός ακόμα πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, κατά τη διήμερη συνεδρίαση της στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο το σημαντικότερο θέμα που η ελληνική πλευρά πρόβαλλε σε όλες τις συζητήσεις που είχε τόσο κατά τη συνεδρίαση του συμβούλιου κορυφής, όσο και στις κατ’ ίδιαν συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με αρχηγούς κρατών, ήταν αυτό της τουρκικής επιθετικότητας που τα τελευταία 24ωρα πέρασε στην πιο οξυμένη και επικίνδυνη φάση που είχε ποτέ!
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στους ομολόγους του ενώ είπε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι δεν χωρούν “ίσες αποστάσεις” έναντι της παραβατικότητας της Άγκυρας.
Είχα την ευκαιρία – είπε στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός – να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί, δεν μπορεί να γίνουν ανεκτοί, ούτε από Ελλάδα ούτε από την ΕΕ. Ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στο τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου, με αναφορά στα συμπεράσματα και καταδίκη της περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Η Ελλάδα αποκρούει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και τα πιο παράλογα επιχειρήματα. Αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε, ποτέ δεν θα καταφύγουμε στην οξυνση, τις προσβολές. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους, έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, να υπεραπσιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν θα εμπλακώ σε πινγκ-πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών, δεν θα ακολουθήσω τον Τούρκο πρόεδρο στο δρόμο που έχει επιλέξει».
«Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση των πιθανών αδιεξόδων, στα οποία πιθανόν έχει περιέλθει η Τουρκία. Τα επιχειρήματα αποδομούνται με επαρκέστατο τρόπο στην επιστολή προς τον ΟΗΕ. Δυσάρεστο το γεγονός ότι η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Τα μπαράζ υπερπτήσεων είναι παντελώς απρόκλητα και αδικαιολόγητα. Κι αν ενοχλήθηκε η Τουρκία από την επίσκεψη μου στις ΗΠΑ, αυτό είναι δικό της ζήτημα, αλλά όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους, στρατηγική σχέση με ΗΠΑ, έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της για τα δικά της εθνικά συμφέροντα
».
Για την έκβαση της συνόδου είπε ότι είναι μια επιτυχία ότι καταφέραμε να συμφωνήσουμε για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το συζητούσαμε εδώ και εβδομάδες, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι βρήκαμε κοινό τόπο λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες κρατών-μελών.
«Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που πήγαινε στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτεί την ΕΕ, έτσι θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από Ρωσία» είπε.
• Συμπλήρωσε ότι παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για την διαφοροποίηση πηγών και οδών ενεργειακής τροφοδοσίας. και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος και στην βαλκανική και στην ανατολική Ευρώπη.
Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης αδιάθετων πόρων για την ενεργειακή μετάβαση. «Η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μερίδο που της αναλογεί, όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους. Έχουμε έργα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα κονδύλια» είπε.
Συμπλήρωσε ότι συζητήθηκε και το πρόβλημα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και την διασύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Καταδείξαμε ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στον καθορισμό των τιμών.
Δοθηκε εντολή στην Κομισιόν για αποσύνδεση τιμών. Θα μπορεί να είναι και ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου, κάτι που εισηγείται και η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τον επόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή το δικό μας πρόγραμμα. 


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ 4ΕΤΙΑΣ


Σε ερώτηση για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές στον Σεπτέμβριο, απάντησε:
«Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω δεσμευθεί. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο, παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα μια αντιπαράθεση αρχών λιγότερη πόλωση και φωνές και ρητορική που παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει μοναχική διαδρομή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *