Θέμα προβληματισμού και μεγάλης συζήτησης-αντιπαράθεσης έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες η άφιξη των ανεμογεννητριών στη Ζάκυνθο οι οποίες θα εγκατασταθούν στο Λίβα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την εταιρεία «Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε.» η οποία διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις και έχει την ευθύνη τους.
Αν και το θέμα έχει ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια όταν δόθηκε το πράσινο φως για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε νομοθετικό επίπεδο, τώρα που είμαστε στην τελική φάση προέκυψαν ζητήματα για τα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις αφενός σε πολιτικό επίπεδο και αφετέρου από την ίδια την εταιρεία.
Εκείνο στο οποίο εστιάζουμε καθώς έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, είναι αν η εταιρεία που έφερε τις ανεμογεννήτριες έχει σχέση (οικονομική, εταιρική κλπ.) με την εταιρεία που έκανε την αγοραπωλησία των ορεινών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε κατηγορηματικά στον –Ε- ένας από τους μετόχους της «Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε.», δεν έχουν καμία σχέση με το Ναυάγιο, με την εταιρεία του Εμίρη του Κατάρ και με την αγοραπωλησία των 15 χιλιάδων στρεμμάτων στα ορεινά.
Αναφορικά με την αλλαγή του σημείου στο οποίο θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, επισημάνθηκε ότι ο λόγος για τον οποίο επέλεξαν το Λίβα και όχι την αρχική θέση Κακαβούλι, ήταν ότι στο Λίβα υπάρχει δρόμος πρόσβασης, ικανός για την εξυπηρέτηση και την μεταφορά του εξοπλισμού και των υλικών που χρειάζονται, αλλά και την εν γένει διέλευσή τους.
Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στάθηκε η εταιρεία «Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε.» είναι η χρήση των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) για τις οποίες μας δήλωσαν ότι είναι το μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, καθώς θα υπάρξει η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Η εταιρεία «Δυτικός Άνεμος Ζακύνθου Ε.Ε.» έκανε γνωστό πως δουλεύει περί τα 20 χρόνια στον τομέα των ΑΠΕ.
Η ανακοίνωση της εταιρείας «ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ε.Ε» επισημαίνει:
Με αφορμή δημοσιεύματα στο τύπο για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στη θέση «Λίβα» στη Ζάκυνθο η εταιρεία «ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ε.Ε» μέτοχοι της οποίας είναι ιδιώτες, γνωστοποιεί τα παρακάτω:
- Μετά την υπό αριθμό Δ6/Φ1/οικ. 4754/ 09-03-2006 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης «Πρόσκληση υποβολής αιτημάτων για λήψη αδειών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά Κεφαλονιά – Ζάκυνθο – Λευκάδα – Ιθάκη» χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ε.Ε.» Άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ (09-07-2013) καθώς και η από 27.7.2021 Άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 2,4MW (3 μικρές μηχανές των 0,8MW η κάθε μία με πυλώνα 60 μέτρων και διάμετρο 53 μέτρων) στη θέση «Λίβας» των Δ.Ε. Ελατίων και Αλυκών του Δήμου Ζακύνθου, από την Αδειοδοτούσα Αρχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
- Ο αιολικός σταθμός θα παράγει καθαρή ενέργεια 7.700.000kWh ετησίως ενώ θα αποφεύγονται εκλύσεις 6.500 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα, καλύπτοντας τις ανάγκες 2.500 νοικοκυριών και θα τοποθετήσει τη Ζάκυνθο στο χάρτη των πράσινων νησιών της Ελλάδας.
- Η εγκατάσταση του αιολικού σταθμού γίνεται σε ιδιωτικό χώρο όπου δεν είναι δυνατή άλλη χρήση λόγω γειτνίασης με το ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ζακύνθου στην θέση «Λίβας».
- Η κατασκευή και λειτουργία του αιολικού σταθμού δημιουργεί θέσεις εργασίας στη τοπική κοινωνία και συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού.
- Από τη λειτουργία του αιολικού σταθμού θα αποδίδεται στη τοπική κοινωνία το 3% του εσόδου από τη παραγόμενη ενέργεια.
- Ενισχύεται η ενεργειακή αυτονομία του νησιού στη περίπτωση προβλημάτων της διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα.
- Όλες οι ενέργειες της εταιρείας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και μεταφοράς του απαραίτητου εξοπλισμού, σε μη τουριστική περίοδο, γίνονται σε συνεννόηση με τις αρχές με μοναδικό γνώμονα τη μη επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας (διέλευση οχημάτων, διακοπή κυκλοφορίας, συνωστισμός στο λιμάνι κ.α)