Καμπανάκι κινδύνου για πολλές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν με τη συνεχή συσσώρευση χρεών αλλά και με την αισχροκέρδεια που επικρατεί στα είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα, χτύπησε η Γραμματέας του Επιμελητηρίου Νίκη Μαλαφούρη η οποία μίλησε στον –Ε- για την κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα που φεύγει το 2022.
Για τα διογκωμένα προβλήματα που έχουν οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις, η κ. Ναλαφούρη είπε: «Τώρα οι επιχειρηματίες ζουν σε μία κατάσταση χειρότερη από την εποχή των μνημονίων κι αυτό γιατί τα χρέη που συσσωρεύονται είναι από τότε και με τις συνεχείς κρίσεις και το κύμα της ακρίβειας, δυστυχώς τα πράγματα χειροτερεύουν καθημερινά. Αυτά τα βλέπουμε και από τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ανέρχονται σε 113 δις € και από αυτά τα 39 αφορούν φυσικά πρόσωπα και τα 74 τις επιχειρήσεις. Δεν αναφερόμαστε σε μεγάλες αλλά σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτές που τις λέμε ραχοκοκκαλιά της οικονομίας και στη χώρα μας είναι περίπου το 90 με 95%».
Τα χρέη
Αναφερόμενη στα χρέη που δημιουργούνται καθημερινά η Γραμματέας τουν Επιμελητηρίου είπε: «Οι ληξιπρόθεσμςε οφειλές το Σεπτέμβριο του 2022 είναι πάνω από 900 εκ.€ και η θηλιά σφίγγει συνεχώς. Πως θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους οι επαγγελματίες όταν το κόστος λειτουργίας εκτοξεύεται λόγω της ενέργειας, των μεταφορικών και του μειωμένου τζίρου; Πώς λοιπόν θα πληρώσουν τα συσσωρευμένα χρέη όταν ξαφνικά και χωρίς να το καταλάβουν, οι επιχειρηματίες βρίσκονται με κατασχέσεις και δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών κι αν δεν αποπληρώσουν δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές, δεν μπορούν να κάνουν τις προμήθειές τους και πολλά άλλα. Αυτά εμείς οι λογιστές τα ζούμε καθημερινά και είναι πολύ σοβαρά».
Πρωτοβουλίες
Η κ. Μαλαφούρη αναφέρθηκε στο αίτημα που έχει γίνει από όλες τις πλευρές και ζητείται από την κυβέρνηση να ψηφίσει τις 120 δόσεις. Αναφορικά με την πρωτοβουλία είπε τα εξής: «Για το λόγο αυτό όλη η επιμελητηριακή κοινότητα της Ελλάδας εδώ και πολλούς μήνες κάνει προσπάθεια για να θεσπίσει η πολιτεία τις 120 δόσεις, γιατί αλλιώς θα έχουμε φτωχοποίηση και θα προκύψει σοβαρό κοινωνικό θέμα.
Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για τον περιβόητο ΕΦΚΑ και είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής απέναντι στους επαγγελματίες γιατί ο κόσμος δεν μπορεί, δεν αντέχει να πληρώνει….
Εκείνο που ζητάμε είναι να θεσπιστούν οι 120 δόσεις για τις οφειλές κι επιπλέον να γίνει κούρεμα προσαυξήσεων και διαγραφή παλαιών χρεών. Ακούμε τώρα τελευταία ότι το 2023 θα γίνει μια γενναία ρύθμιση και βέβαια αυτές οι αποφάσεις πρέπει να εγκριθούν από τις Βρυξέλλες. Αν δεν γίνει αυτό το μέτρο με τις 120 δόσεις δεν θα μπάινουν χρήματα στα ταμεία της χώρας μας. Δεν γίνεται να είναι ο πολίτης δέσμιος στο κράτος. Πρέπει να σκύψουν πάνω από τους συνανθρώπους μας που αδυνατούν να πληρώσουν τόσα χρέη».
Ρεύμα και τρόφιμα
Η κ. Μαλαφούρη μίλησε και για το σοβαρό πρόβλημα όλων με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρελύμα και τα τρόφιμα και σημείωσε: «Για το ηλεκτρικό ρέυμα, ο επιχειρηματίας πληρώνει ένα ακόμα ενοίκιο κάθε μήνα και βλέπουμε ότι το κόστος εκτοξεύεται.
Ερχόμαστε τώρα στα τρόφιμα: μια μητέρα πηγαίνει να αγοράσει ένα κιλό γάλα για τα παιδιά της και πληρώνει περίπου 4 ευρώ. Η πολιτεία πρέπει να ελέγξει την αιοσχροκέρδεια και το καλάθι του νοικοκυριού δεν εξυπηρετεί».
Ψηφιακή υπογραφή
Τέλος η κ. Μαλαφούρη αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Επιμελητηρίου για την ψηφιακή υπογραφή και είπε: «Το Επιμελητήριο είναι έτοιμο να δώσει την ψηφιακή υπογραφή και να βρίσκεται μέσα στο κλίμα της εποχής γιατί η ηλεκτρονική αναβάθμιση έχει μπει στη ζωή μας, πολύ περισσότερο οι επαγγελματίες γιατί με την ψηφιακή υπογραφή δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν».