Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαχαιράδου “Η Αγία Μαυρα” διοργανώνει τα “Τρυγαία”~ Γιορτή Κρασιού του τρύγου και του πατήματος την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα θεσμό για το σύλλογο καθότι πραγματοποιείται από την δεκαετία του 90′ μέχρι και σήμερα. Φέτος θα πραγματοποιηθεί υπό τη μορφή διημέρου με διάφορες δράσεις.
Το κρασί είναι ένα από τα παλαιότερα αλκοολούχα ποτά που γνωρίζει ο άνθρωπος με πλούσια ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού και της κοινωνίας σε όλο τον κόσμο. Πάντοτε αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της διατροφής των Ελλήνων και γενικότερα των λαών της Μεσογείου. Φυσικά το κρασί χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο για κοινωνικούς σκοπούς, ενώ είναι συνυφασμένο τόσο με τις ιερές τελετές μας, αλλά και με τις χαρές και τις λύπες μας.
Το χωριό του Μαχαιράδου εκτός από σταφίδα και λάδι παράγει και εξαιρετικό κρασί με διάφορες καλλιεργούμενες ποικιλίες, ενώ μνημονεύεται ιδιαίτερα για το κόκκινο κρασί.
