O Διοικητής του Νοσοκομείου Γ. Ραγκούσης στον –Ε- για την υγεία στην εποχή του κορονοϊού
Καθώς οι δύσκολες ημέρες του κορονοϊού βρίσκονται σε πορεία εξόδου από την πόρτα της υγείας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Ραγκούσης μίλησε στον –Ε- για τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία και θέτουν τους υγειονομικούς σε διαφορετική βάση οργάνωσης, σκέψης και εργασίας.
Ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στην διαδικασία της τμηματικής επανόδου στην κανονικότητα, οργανώνεται με
διαφορετικό τρόπο η υποδοχή των ασθενών στο Νοσοκομείο μας.
Ο κ. Ραγκούσης έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για όλους όσους θέλουν να επισκεφθούν το Νοσοκομείο για εξετάσεις και είπε: «Πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων καθώς ξεκινάμε πάλι τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία. Από την περασμένη εβδομάδα ξεκινήσαμε με τους περιορισμούς που βάζει το υπουργείο και θα κάνουμε μειωμένο αριθμό χειρουργείων για να υπάρχει περιορισμός της υποτιθέμενης διασποράς. Βέβαια τα έκτακτα – επείγοντα γίνονται και θα γίνονται».
Για τα δεδομένα της περασμένης και της τρέχουσας εβδομάδας ο Διοικητής δήλωσε: «Η περασμένη ήταν η πρώτη εβδομάδα σταδιακής επαναλειτουργίας και προσαρμογής στην κανονικότητα, διενεργήθηκαν 9 χειρουργεία εκ των οποίων 1 ήταν τακτικό και τα άλλα ήταν έκτακτα. Αυτή την εβδομάδα θα γίνουν πολύ περισσότερα τακτικά. Αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως ο προγραμματισμός που ακολουθούμε είναι τέτοιος που δεν θα γυρίσουμε πίσω. Πρέπει να μην υπάρχει συγχρωτισμός και ένα μέλημά μας, τόσο του Νοσοκομείου όσο και της Επιτροπής λοιμώξεων, είναι να μην ταυτιστούν οι λειτουργίες των προγραμματισμένων χειρουργείων με αυτές των τακτικών ιατρείων. Οι οδηγίες που έχουμε από το υπουργείο είναι ότι τα χειρουργεία θα λειτουργήσουν προς το παρόν μόνο για μετεγχειρητικό έλεγχο. Συνεπώς εμείς όπως και πολλά Νοσοκομεία της επικράτειας δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα τακτικά ιατρεία.
Υπάρχει ολόκληρο πρωτόκολλο για το πώς θα λειτουργήσουμε και πρέπει να το τηρήσουμε και να είμαστε συνεπείς με την υγειονομική κάλυψη όλων αυτών που θα μπουν μέσα στο Νοσοκομείο! Δηλαδή η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να συνοδευτεί με δέσμευση για την υγειονομική κάλυψη και δεν πρέπει να πάμε πίσω. Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν και τα τακτικά ιατρεία.
Στο τηλέφωνο θα κλείνουν τα ραντεβού. Θα ενημερώνεται η εξωτερική γραμματεία και από εκεί θα ενημερώνονται οι γιατροί για να γίνεται ο προγραμματισμός με βάση τα πρωτόκολλα και για να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Θα υπάρχει χρονική απόσταση του ενός ραντεβού από το άλλο και θα γνωρίζουν πόσες ειδικότητες θα κάνουν καθημερινά τακτικό ιατρείο. Το μέλημά μας –επαναλαμβάνω- είναι να μην υπάρχει συνωστισμός».
Ο Διοικητής απευθυνόμενος στους κατοίκους του νησιού είπε: «Πρέπει να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας πως το γεγονός ότι έχουμε σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο. Τώρα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο για να αποφύγουμε τον κίνδυνο γιατί αρχίζουν πάλι οι κοινωνικές δραστηριότητες, ανοίγουν οι επιχειρήσεις και πρέπει να δείξουμε ατομική και συλλογική υπευθυνότητα».
Για τους ελέγχους στην πύλη του Νοσοκομείου ο Διοικητής είπε ότι πρέπει να έχουμε όρια και να είναι γνωστό για
ποιό λόγο μπαίνει ο καθένας μέσα στο Νοσοκομείο. «Ο πολίτης θα γνωρίζει πού θα κατευθυνθεί ανάλογα με τις ανάγκες του και στην ουσία από την πύλη ξεκινάει η διαλογή του περιστατικού. Μας έχει έλθει προσωπικό και με κάποια επιμόρφωση μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα αυτά»
σημείωσε και συμπλήρωσε για τις ημέρες του κορονοϊού:
«Υπήρξαν άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν σε αυτή την κρίση και έχω συγκινηθεί από το ενδιαφέρον τους.
Υπήρξε προσφορά σε είδη προστασίας και άλλα, ενώ εθελοντικές οργανώσεις ήθελαν να προσφέρουν στη διαλογή στην πύλη και εγώ δεν είχα δικαίωμα να αρνηθώ. Αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά και η πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να παίρνει τα δικά της μέτρα. Οι έκτακτες καταστάσεις οδηγούν σε λύσεις που μπορεί να γίνουν και μόνιμες. Έγιναν πράγματα που ίσως άλλες εποχές να μην γινόντουσαν τόσο εύκολα ή να μην γινόντουσαν καθόλου.
Εγώ προσπαθώ να είμαι πρακτικός και ξεκινώ από τα πιο απλά. Από την πύλη του νοσοκομείου».
Έχουν προσληφθεί 46 απότα συνολικά 91 άτομα
Στο μεγάλο και σοβαρό θέμα των προσλήψεων που έγιναν αυτή την περίοδο για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες ο Διοικητής είπε: «Έχουμε προσλάβει 46 άτομα και είναι νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και στο σύνολο έχουν εγκριθεί 91 άτομα.
Πρόσφατα πήγα στην Πάτρα γιατί είναι κι άλλες θέσεις που
ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Έχουμε τη ρητή διαβεβαίωση ότι στις 14-5 ανοίγει η πλατφόρμα για να καταθέσουν τα χαρτιά τους και εκείνοι που είχαν θέμα με την υποβολή των δηλώσεων και οι καινούργιοι. Για 10 ημέρες θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις και έτσι να πληρωθούν και οι υπόλοιπες θέσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την Υγειονομική Περιφέρεια και την ιστοσελίδα του Υπουργείου».
Η ΜΕΘ
Για τη ΜΕΘ ο Διοικητής είπε ότι «το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι από τα πιο σύγχρονα της Περιφέρειας και είχε στον Οργανισμό του ΜΕΘ και καθώς χρηματοδοτήθηκε από
ευρωπαϊκό πρόγραμμα, υπήρχε η συμβατική υποχρέωση
να παραδοθεί στο σύνολό του. Δεν λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ΜΕΘ και μέτρηση οστικής πυκνότητας, μαστογράφος κλπ. Σε αυτά πριν κλείσουμε λόγω κορονοϊού γινόντουσαν τακτικά ιατρεία.
Υπήρχε καταληκτική ημερομηνία για όλα αυτά κι εγώ μετά την ορκωμοσία μου είδα το ζήτημα λειτουργίας της ΜΕΘ. Όμως ένα νησί σαν τη Ζάκυνθο με 50 τσάρτερ την ημέρα το καλοκαίρι, δε νοείται να μην έχει ΜΕΘ. Όμως και για τους μόνιμους κατοίκους ένα νησί όπως η Ζάκυνθος πρέπει να έχει ΜΕΘ για να τους υποστηρίζει όταν υπάρχει ανάγκη και επιπλέον είναι και το οικονομικό βάρος για εκείνους που έχουν δικούς τους ανθρώπους σε Μονάδες εκτός Ζακύνθου.
Υπάρχουν δηλαδή πολλές προεκτάσεις και η δική μας ΜΕΘ μπορούσε λειτουργικά να ανοίξει ανά πάσα στιγμή. Τα μηχανήματα ήταν όλα εδώ και τα συντηρούσαν τακτικά.
Μόλις ήλθα λοιπόν εγώ εδώ κοίταξα πως άμεσα θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Είχα την τύχη να υπάρχουν οι δύο εντατικολόγοι και επίσης στείλαμε για εκπαίδευση το νοσηλευτικό προσωπικό.
Πρέπει να αναφέρω τη συμβολή του βουλευτή που έχει βιώσει εκ των έσω τα προβλήματα του Νοσοκομείου γιατί είναι γιατρός του. Και επίσης το Νοσοκομείο έγινε όταν στην Υγειονομική Περιφέρεια ήταν ο κ. Π. Καψαμπέλης, όλο εκείνο το πρόγραμμα το προώθησε ο ίδιος που διαμόρφωσε και τον Οργανισμό.
Κίνητρο για να έλθουν και να μείνουν γιατροί στη ΜΕΘ είναι να τους δώσουμε μία ρητή διαβεβαίωση μέσω του νόμου ότι θα μπορούν να μετακινηθούν σε μερικά χρόνια, αφού πρώτα πάρουν τη θέση εδώ στη Ζάκυνθο».
Ο Διοικητής δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τους νοσηλευτές τους οποίους χαρακτήρισε αιμοδότες του συστήματος που έδωσαν την ικμάδα των δυνάμεών τους για να επιτελέσουν το έργο τους. Τους χαρακτήρισε αναπόσπαστα τμήματα του συστήματος μαζί με τους γιατρούς.
Το ΕΣΥ
Διοικητής: Το ΕΣΥ άντεξε με ότι κι αν του καταλογίσει κανείς και χρειάζεται ένα εκσυγχρονισμό στα νέα δεδομένα
Τέλος ο κ. Ραγκούσης μίλησε με συγκινητικό τρόπο για τη συμβολή του ΕΣΥ λέγοντας: «Πρέπει σε όλους να μεταδώσουμε ότι κάτι αλλάζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο παρά τα όποια προβλήματα έχει, κράτησε τόσα χρόνια και στηρίζει τον Έλληνα πολίτη. Με ότι κι αν του καταλογίσει κανείς στο πέρασμα των χρόνων άντεξε και χρειάζεται μια μετάγγιση και ένα εκσυγχρονισμό στα νέα δεδομένα».