Τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη γιατρών στο Νοσοκομείο αλλά και οι αδυναμίες στη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του κορονοϊού, ήταν τα θέματα που επεσήμαναν στη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης (που έγινε την Τρίτη 15-12) οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Στην ανακοίνωση που δόθηκε αμέσως μετά στη δημοσιότητα, επισημαίνονται τα εξής:
Την Τρίτη 15/12/2020 οι γιατροί του ΓΝΖ συνήλθαμε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα τις εξελίξεις γύρω από τον Κορωναιού, το πολύ σοβαρό πια πρόβλημα της έλλειψης γιατρών σε όλα σχεδόν τα τμήματα του νοσοκομείου μας, τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο αλλά και τη σχετική ετοιμότητα της ΠΦΥ στο νησί να ανταποκριθεί σε έναν τόσο εκτεταμένο εμβολιασμό . Μετά από πλούσια διαλογική συζήτηση καταλήξαμε στα ακόλουθα:
Α. Η σοβαρή υποστελέχωση σε γιατρούς τόσο του Χειρουργικού όσο και του Παθολογικού τομέα με α) τις συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις πάνω από 15 συναδέλφων μας τα τελευταία χρόνια β) τη σχεδόν μηδενική αναπλήρωση τους τα μνημονιακά χρόνια και γ) τις -με το σταγονόμετρο- προκηρύξεις θέσεων επιμελητών (που όμως συνήθως καταλήγουν άγονες ελλείψει ενδιαφερομένων γιατρών) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραγική υποβάθμιση του επίπεδου παροχής υπηρεσιών, μια κατάσταση που προς το παρόν «μπαλώνεται» όπως – όπως κυρίως λογω της σημαντικής περιστολής των λειτουργιών του ΓΝΖ λογω πανδημίας.
Συγκεκριμένα: Α) Στο Χειρουργικό τομέα οδηγεί στη συστηματική και με «εντέλλεστε» υπερεφημερευση των γενικών χειρουργών ( εργάζονται μόνο 3 από τους 7 προβλεπόμενους ) που καλούνται σε σύνολο εφημεριών να ξεπερνούν και τις 20 μηνιαίως ενώ στην ορθοπαιδική εργάζονται πια μονο δύο από 4 προβλεπόμενους. Επιπλέον όμως τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια συστηματική απαξίωση όλου του χειρουργικού τομέα με: α) τη σχεδόν αδικαιολόγητη (με βάση τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα για το νησί μας ) οριζόντια περιστολή των τακτικών χειρουργείων και ιατρείων η οποία όμως εμμέσως πλην σαφώς τροφοδοτεί, όπως και σε άλλους νομούς, την στροφή των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα εντός και εκτός του νησιού ο όποιος φαίνεται να αυξάνει αντί να μειώνει τη χειρουργική δραστηριότητά του
β) την συχνή πια μετακίνηση του λιγοστού νοσηλευτικού προσωπικού από το χειρουργείο σε άλλες κλινικές και υπηρεσίες , με το σκεπτικό της μειωμένης δραστηριότητας στο χειρουργείο (ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της κεντρικής απόφασης για 80% μείωσης των χειρουργείων), την ίδια στιγμή που καθόλου μειωμένες δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες τόσο για τα έκτακτα όσο και για τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά γ) Την αρνητική στάση της Διοίκησης ειδικά απέναντι στο πρόσωπό του Διευθυντή της Χειρουργικής με συχνές παρεμβάσεις , απειλές και εγκλήσεις , παραβλέποντας τόσο την υπερεφημέρευση στην οποία έχουν και οι τρεις χειρουργοί υποβληθεί, όσο και την εν γένει μακρόχρονη προσφορά του συγκεκριμένου Διευθυντή και τις έγκαιρες από εξαμήνου επισημάνσεις του για ενίσχυση του τμήματος του με επιπλέον επιμελητές μόνιμους , επικουρικούς η και αποσπασθέντες από άλλα νοσοκομεία και τέλος
δ) Την αδικαιολόγητη εκ μέρους της διοίκησης αναβολή της ανάδειξης υπευθύνου Διευθυντή στη χειρουργική με τις δυσλειτουργίες που αυτό συνεπάγεται.
ε) Την παγιοποίηση πια της αναστολής λειτουργίας του ενδοσκοπικού τμήματος λόγω της αδικαιολόγητης αναβολής της επισκευής του σχετικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
στ)Την παγιοποίηση πια της κατάσταση να υπηρετεί μόνο ένας γιατρός ( ενώ προβλέπονται δύο) σε ΩΡΛ, Ουρολογία, Οφθαλμολογία και μόνο τρείς από τους πέντε στο τμήμα της αναισθησιολογίας το οποίο όμως μέχρι τώρα συνεπικουρούσε στις εφημερίες και στο έργο της ΜΕΘ ( που με δυσκολία στελεχώνεται κυρίως σε σχέση με τους νοσηλευτές), με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται έτσι η πρωινή λειτουργία των χειρουργείων.
Β. Στον Παθολογικό τομέα , ο οποίος μάλιστα θα κλιθεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας και στο νησί μας, η κατάσταση δεν είναι απλά οριακή αλλά τραγική.
Με μόνο δύο πια παθολόγους ( από τους 7 που προβλέπονται ) μετά την σχετικά πρόσφατη σταδιακή αποχώρησης άλλων (2)δύο γιατρών , το τμήμα καλείται να καλύπτεται σε 24 ωρη βάση καθημερινά από τουλάχιστον έναν ειδικευμένο γιατρό, έτσι που και εδώ να έχουμε εντολή για υπερεργασία σε εφημερίες πέραν του νόμιμου και των φυσικών αντοχών αυτών που τις εκτελούν. Έτσι «αξιοποιούνται εφεδρείες» από τους Πνευμονολόγους και τους ελάχιστους πια Γενικούς γιατρούς στα ΤΕΠ ( 3 από τους 5 που προβλέπονται επειδή και εδώ τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν 2 επιμελητές) οι οποίοι μάλιστα το επόμενο διάστημα θα επιφορτιστούν και με τον εμβολιασμό για covid ! Η απασχόληση όμως των γενικών γιατρών στο νοσοκομείο, με την σημαντική υποβάθμιση που συνεπάγεται για τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΚΥ και ΠΙ στη Ζάκυνθο, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες εξαγγελίες για ενίσχυση της ΠΦΥ. Η ΠΦΥ θα έπρεπε το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει α) για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου έκθεσης πολιτών και υγειονομικών, β) τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κρουσμάτων και των ελαφρών περιστατικών και γ) την καλύτερη εξυπηρέτηση των μη covid περιστατικών έτσι που οι ελάχιστοι ειδικευμένοι της γιατροί της να μην επιβαρύνονται επιπλέον , με περιστατικά και εφημερίες του Νοσοκομείου.
Δύσκολη επίσης είναι η κατάσταση σε καρδιολογική ( μόνο 3 από τους 5) , παιδιατρική (μόνο 2 από τους 5) και Μον. Τεχ. Νεφρού (μόνο 2 και σύντομα 1 από τους 3 που προβλέπονται ενώ ήδη η μονάδα λειτουργεί με 25% υπεράριθμους αιμοκαθαρόμενους) επειδή με την πανδημία καθόλου δεν εξέλειπαν τα λοιπά εκτός covid παθολογικά περιστατικά που συστηματικά (αν και συγκρατημένα) απευθύνονται για αντιμετώπιση στο ΓΝΖ.
Θεωρούμε ότι η επικίνδυνη πια κατάσταση λόγω της έλλειψης γιατρών, όχι μόνο στο νοσοκομείο μας, δεν διαμορφώθηκε «από τη μια μέρα στην άλλη» ούτε και τυχαία. Πρόκειται για μια συστηματική και οργανωμένη απαξίωση του ΕΣΥ με ταξικά χαρακτηριστικά, αφού καταρρακώθηκαν οι μισθοί και παράνομα εξαναγκάζονται σε υπερεργασία οι εναπομείναντες γιατροί ( έτσι που αποχώρησαν για το εξωτερικό οι νεότεροι και για τον ιδιωτικό τομέα οι παλαιότεροι) αλλά και οι λοιποί εργαζόμενοι μέχρι της φυσικής και ψυχολογικής τους εξάντλησης, προκειμένου να ενισχύεται προοδευτικά ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα της υγείας ο οποίος όμως , παρά τις συνθήκες έκτακτης και σοβαρής υγειονομικής ανάγκης που βιώνουμε, αποδεικνύεται απροετοίμαστος, δηλώνει αδύναμος οικονομικά , είναι ελλιπής στελεχικά και δύσκαμπτος έως μη διαθέσιμος επιχειρησιακά, προκειμένου να υποστηρίξει αποτελεσματικά και χωρίς κέρδος τη Δημόσια Υγεία όπως υποδειγματικά κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία μας.
Γ. Σχετικά για την απόπειρα να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς με ιδιώτες σε συμβάσεις εργασίας και στο νησί μας, εμείς ( με όλο το σεβασμό στους ιδιώτες συναδέλφους μας ) θεωρούμε ότι οι τραγικές και πάγιες πια ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό δεν μπορούν παρά να καλυφθούν μόνο με μόνιμους γιατρούς που θα έχουν: α) αξιολογηθεί δίκαια για την εμπειρία και τα επιστημονικά τους προσόντα όπως και όλοι εμείς του ΕΣΥ προκειμένου να διοριστούμε β) θα είναι ενταγμένοι σε ένα εθνικό σχεδιασμό στη βάση των ιδιαίτερων υγειονομικών αναγκών της κάθε περιφέρειας γ) που θα είναι διοικητικά και επιστημονικά υπόλογοι στην Διεύθυνση του τμήματος και του νοσοκομείου που υπηρετούν δ) που θα διατηρούν μια αδιάλειπτη και δια ζώσης επικοινωνία και συνεργασία με τους συναδέλφους τους στο τμήμα σε 24 ωρη βάση καθημερινά και σε αργίες και που ε) θα αναδεικνύουν τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του χώρου εργασίας τους διεκδικώντας λύσεις , μέσα από τα σωματεία και τις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ . Μιλάμε δηλαδή για μόνιμους γιατρούς σε σταθερή εργασιακή και ασφαλιστική συνθήκη, που θα αναβαθμίζονται βαθμολογικά και οικονομικά και θα εξελίσσονται επιστημονικά, μέσα από ένα δίκαιο και καθολικό σύστημα στα πλαίσια πάντα του ΕΣΥ. Εμείς πραγματικά θέλουμε τους συναδέλφους ιδιώτες σήμερα γιατρούς , που κατά πλειοψηφία τους είναι και ντόπιοι, να αφήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους και να ενταχθούν όπως και εμείς στο ΕΣΥ με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση καλύπτοντας προκηρυγμένες θέσεις επιμελητών, με αμοιβές αντίστοιχες με των λοιπών συναδέλφων τους και βέβαια σαφώς αναβαθμισμένες για ΟΛΟΥΣ τους νοσοκομειακούς γιατρούς σύμφωνα και με την απόφαση του ΣΤΕ
Δ. Τέλος λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρή πανδημία της οποίας τα κύματα , τις εξάρσεις αλλά και τη διάρκεια κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αλλά και τις διαρκείς ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών στο νησί μας, θεωρούμε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να συνεχίσει όπως μέχρι σήμερα, αποδυναμωμένο από μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και προφανώς αδυνατεί να ανταποκριθεί, ακόμα και αν δεν συμβεί το χειρότερο σενάριο σε μια σοβαρή μόνο έξαρση των κρουσμάτων. Η κατάσταση θα οδηγούνταν έως και σε αδιέξοδο αν λίγοι μόνο γιατροί η νοσηλευτές ( από τους λίγους που έχουν απομείνει) έβγαιναν σε καραντίνα.
Ειδικότερα για την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού στο νησί μας , διαπιστώθηκε σημαντική έλλειψη σε υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που συγκεκριμένα οφείλει να είναι και πολύ αναβαθμισμένος, αλλά και σοβαρή υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο και βαρύ φορτίο των εμβολιασμών .
Διεκδικούμε:
- Άμεση μετακίνηση ειδικευμένων γιατρών από άλλα νοσοκομεία για περιορισμένο χρόνο προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες στις πιο κρίσιμες ειδικότητες
Από τις 9 θέσεις ειδικευμένων γιατρών , άμεση επαναπροκήρυξη όσων βγήκαν άγονες, με επιπλέον προκήρυξη τουλάχιστον (15)δεκαπέντε ακόμα θέσεων από τις (27)εικοσιεπτα κενές θέσεις του οργανισμού , πάντα με κίνητρα για πρόκληση ενδιαφέροντος . Επίσης επαναπροκήρυξη των θέσεων που προκύπτουν άγονες, με ταχύτατες και συνοπτικές διαδικασίες
- Άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν ήδη, παράλληλα με τη μονιμοποίηση των λοιπών υγειονομικών που είναι αδιαμφισβήτητο πια ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
- Άμεση υλοποίηση της απόφασης του ΣΤΕ για αναβάθμιση των μισθών των γιατρών στα επίπεδα του 2009-2010 με άμεση απόδοση των διεκδικούμενων αναδρομικών .
- Δημιουργία τμήματος ΤΕΠ στο ΓΝΖ με αναβάθμιση του με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές και επάρκεια σε μέσα προστασίας για την πανδημία
- Περαιτέρω υποστήριξη της ΜΕΘ και της πτέρυγας COVID με προκήρυξη επιπλέον μονίμου Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
- Θωράκιση του ΕΣΥ με 1000 ακόμα τουλάχιστον κλίνες ΜΕΘ με τα αντίστοιχα αναπνευστικά μηχανήματα
- Ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Θυμίζουμε ότι θρηνούμε ήδη πέντε συναδέλφους που χάσαμε τη ζωή τους και άλλους δέκα που χαροπαλεύουν από τον ιό, ενώ εκατοντάδες άλλοι είναι ασθενείς και οι φορείς.
- Αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων και υπεράριθμων εφημεριών
- Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
- Το όποιο έκτακτο επίδομα να δοθεί σε όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους υγειονομικούς. Όχι στις διχαστικές λογικές των επιλεκτικών ανταμοιβών στους κατά τα άλλα « ήρωες με τις μπλούζες»
- Να σταματήσουν τώρα οι απειλές για ΕΔΕ , πειθαρχικά και τιμωρητικές μετακινήσεις σε γιατρούς νοσοκομείου της Αθήνας, επειδή αρρώστησαν και στους συνδικαλιστές που το ανέδειξαν.
- Άμεσα να εγκριθεί από την ΥΠΕ η σχετική δαπάνη για ανάπαυση σε ξενοδοχείο των γιατρών μας που στην καραντίνα, αφού διακομίσουν ασθενή στην Πάτρα , περιφέρονται «στο δρόμο»! για ώρες μέχρι το επόμενο ΚΤΕΛ της επιστροφής τους στο νησί .