Η αγωνία για την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τεράστια, λαμβάνοντας υπόψη και τις δραματικές εκκλήσεις των γιατρών των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για τις ΜΕΘ που παραμένουν διαθέσιμες για ασθενείς κορονοϊού και στο πλαίσιο αυτό ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ζακύνθου Γ. Ραγκούσης ενημερώνει για την κατάσταση που υπάρχει στο νησί μας.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- σημείωσε πως η ΜΕΘ Ζακύνθου διαθέτει συνολικά 5 κλίνες εκ των οποίων η μια προορίζεται αποκλειστικά για εντατική νοσηλεία ασθενή με κορονοϊό , ενώ έκανε γνωστό πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για νοσηλεία ασθενή από άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων, ο Διοικητής του Νοσοκομείου ανακοίνωσε και την πρόσληψη ενός ακόμη μόνιμου πνευμονολόγου εντατικολόγου που θα στελεχώσει τη ΜΕΘ με τη θέση του Επιμελητή Β΄ ενώ αναφέρθηκε και στα τεστ που γίνονται για τον κορωνοϊό.
«Στο Νοσοκομείο μας έχουν γίνει 2.300 εξετάσεις για covid -19 και 51 τέστ έχουν βγει θετικά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο νέο κρούσμα ούτε άτομο που να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο μας για κορωνοϊό» ανέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κάνοντας γνωστό πως από την ιχνηλάτηση του τελευταίου κρούσματος, δεν προέκυψε κάποιο νέο θετικό
κρούσμα.
«Η κατάσταση στο Νομό είναι σε πολύ καλό επίπεδο αλλά αυτό δε σημαίνει πως επαναπαυόμαστε ή εφησυχάζουμε. Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και να δείχνουμε ατομική και κατά συνέπεια κοινωνική ευθύνη. Όσο καλύτερα τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγείας, τόσο καλύτερα προστατεύουμε το υγειονομικό περιβάλλον του Νομού και υποστηρίζουμε το Εθνικού Σύστημα Υγείας» υπογράμμισε.
Ο κ. Ραγκούσης υπενθύμισε τα ισχύοντα μέτρα για την λειτουργία του Νοσοκομείου, βάση των οποίων υπάρχει περιορισμός των τακτικών χειρουργείων σε ποσοστό 20%, με εξαίρεση τα έκτακτα χειρουργεία που γίνονται κανονικά, ενώ σε σχέση με τα εξωτερικά τακτικά
ιατρεία ανέφερε πως η λειτουργία τους έχει ανασταλεί, με εξαίρεση τους χρονίως πάσχοντες, τους ογκολογικούς ασθενείς, τις εγκύους και άλλα περιστατικά που πρέπει να εξετάζονται τακτικά.
«Εννοείται πως το Τμήμα Επειγόντων λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και η πρόσβαση είναι συνεχής για όποιον έχει ανάγκη. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επιβεβλημένα για την προστασία των πολιτών αλλά και του υγειονομικού προσωπικού που θα πρέπει να προστατευτεί για να περάσουμε όλοι μαζί όρθιοι αυτή την περιπέτεια» τόνισε.
Για τις διαθέσιμες κλίνες στην ΜΕΘ ανέφερε: «Έχουμε μια ΜΕΘ γενικής χρήσεως με 4 κλίνες και έναν θάλαμο αρνητικής πίεσης που εν δυνάμει μπορεί να μετατραπεί σε κλίνη covid. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά, αλλά δεν έχει δοθεί κάποια οδηγία για την μετατροπή της δικής μας ΜΕΘ σε ΜΕΘ covid. Αυτό είναι σαφές. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις τιμές και τους δείκτες της μεταδοτικότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις συνθήκες»
«Διορίστηκε ένας νέος εντατικολόγος – επιμελητής Β΄ για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και επομένως προστίθεται ακόμη ένας γιατρός. Ο διορισμός αυτός είναι αποτέλεσμα της τροπολογίας που πέρασε από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να έχουμε fast track διαδικασίες για την πρόσληψη γιατρών στις ΜΕΘ» ανέφερε ακόμη, συμπληρώνοντας πως στην ίδια τροπολογία εξασφαλίστηκε παράταση 6 μηνών για τους γιατρούς που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν στις 31 Δεκεμβρίου και η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στη νεφρολόγο του Νοσοκομείου, να παραμείνει στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για άλλους για άλλους 6 μήνες.
Ο κ. Διοικητής διευκρίνισε πως οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί είναι συνολικά 12 και για την πλειοψηφία τους υπάρχει ενδιαφέρον για να καλυφθούν με εξαίρεση την θέση του νεφρολόγου, καθώς υπάρχουν ελάχιστοι με αυτή την ειδικότητα πανελλαδικά.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθειες για να καλυφθεί η θέση του Νεφρολόγου. Για τις 9 θέσεις που προκηρύχθηκαν τον Φλεβάρη υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν προκηρύξεις για παθολόγους και χειρουργούς. Τέλος τρέχει και η προκήρυξη για την μόνιμη θέση του Διευθυντή της ΜΕΘ για την οποία επίσης υπάρχει ενδιαφέρον. Θεωρώ πως μετά την ψήφιση της τελευταίας τροπολογίας για το Νοσοκομείο Ζακύνθου θα έχουμε γρήγορα διαδικασίες για το προσωπικό που απαιτείται» σημείωσε.
Τέλος, για τους ελέγχους στο υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου ανέφερε πως πριναπό την αναστολή των αδειών, γίνονταν τεστ μόνο σε όσους επέστρεφαν από άδεια, ωστόσο τώρα το Νοσοκομείο έχει προμηθευτεί αξιόπιστα rapid test που προορίζονταν αποκλειστικά και μόνο για τον έλεγχο των υγειονομικών υπαλλήλων. «Τα τεστ αυτά γίνονται ανά βδομάδα» σημείωσε ενώ τόνισε πως το Νοσοκομείο κάνει καθημερινά 30 μοριακά τεστ σε πολίτες που θεωρούνται επείγοντα περιστατικά ή που πρόκειται να χειρουργηθούν.
Απαραίτητη προϋπόθεση διευκρίνισε πως είναι να υπάρχει σχετική οδηγία από γιατρό και η συμπτωματολογία του ασθενή να είναι τέτοια που επιβάλει την διενέργεια τεστ.
«Καταλαβαίνω την ανησυχία και την αγωνία των πολιτών αλλά οφείλουμε να ακολουθούμε πρωτόκολλα. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι πολίτες είναι πως το Νοσοκομείο έχει εφοδιαστεί με τα απαραίτητα αντιδραστήρια για να γίνει το τεστ όποτε χρειάζεται. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό Το Νοσοκομείο Ζακύνθου μπορεί να εξασφαλίσει την υγειονομική θωράκιση του Νομού» κατέληξε.