Περίοδος προσαρμογής οι 2 πρώτες εβδομάδες και για τα ξενοδοχειακά καταλύματα
Σε νέα πρωτόγνωρα δεδομένα καλούνται να προσαρμοστούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού που υποδέχονται τους πρώτους τουρίστες από την περασμένη Τετάρτη, έχοντας λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Την εικόνα που αφορά τα ξενοδοχεία στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων, μετέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακύνθου Γ. Μάργαρης ο οποίος ανέφερε πως πολλά καταλύματα δε θα ανοίξουν πριν από τα τέλη Ιουλίου, εν αναμονή των αφίξεων από τη Βρετανία. Με λίγα λόγια, πολλά ξενοδοχεία θα ανοίξουν μόνο εφόσον φτάσουν στο νησί μας οι πρώτοι επισκέπτες από την Μεγάλη Βρετανία, κάτι που στην καλύτερη περίπτωση δε θα συμβεί πριν από τα μέσα ή τα τέλη Ιουλίου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακυνθίων, υπογράμμισε την σημασία που έχει η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το νησί μας, όχι μόνο για να «ευχαριστήσουμε» τους πρώτους τουρίστες που επέλεξαν παρά τις δυσκολίες να επισκεφτούν το νησί, αλλά και γιατί οι τουρίστες αυτοί είναι η καλύτερη «διαφήμιση» για το επόμενο διάστημα.
«Σε πολύ μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις που αποφάσισαν να ανοίξουν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα , έχει γίνει εκπαίδευση σε ιδιοκτήτες και προσωπικό και τώρα προχωράμε στην εφαρμογή αυτής της εκπαίδευσης στην πράξη. Θα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην αρχή, αλλά πλέον είμαστε ώριμοι για να καταλάβουμε πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει η οικονομία» ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, σχολιάζοντας πως η μεγαλύτερη ίσως δυσκολία αφορά την προσαρμογή σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα που επιβάλει την αλλαγή συνηθειών.
«Αυτό που βιώνω και στη δική μου επιχείρηση είναι πως η μεγαλύτερη δυσκολία αφορά την αλλαγή στις συνήθειες. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προσέχουν τα πάντα, να φορούν σωστά την μάσκα, να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους κτλ.
Χρειάζονται κάποιες ημέρες προσαρμογής. Το δεύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι η ανασφάλεια σε περίπτωση κάποιου περιστατικού που είμαστε σίγουροι πως θα τύχει.
Είναι σχεδόν αδύνατον να μην προκύψουν περιστατικά με κρούσματα είτε μέσα στο ξενοδοχείο, είτε από τις επαφές που είχαν οι επισκέπτες μας ακόμη και από την πατρίδα τους. Υπάρχουν οδηγίες, αλλά παραμένει η αγωνία για το πώς θα διαχειριστούμε κάποιο κρούσμα και τις επιπτώσεις θα έχει αυτό στο προσωπικό αλλά και τους άλλους πελάτες» δήλωσε ο κ. Μάργαρης, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν έχουν αυτήν την αγωνία, ειδικά όταν στην ίδια επιχείρηση απασχολείται όχι μόνο ο ιδιοκτήτης αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας του.
«Αντιμετωπίζουμε την νέα κατάσταση με ευθύνη και συνέπεια» ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακυνθίων Γ. Μάργαρης
«Έχουμε πλέον καταλάβει πως πρέπει να ζούμε με τα περιστατικά αλλά και με τις συνέπειες. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εκτός από το να προσαρμοστούμε. Σαν κοινωνία αποφασίσαμε πως η οικονομία θα πρέπει να πάει μπροστά και παράλληλα η υγεία μας να είναι θωρακισμένη. Αντιμετωπίζουμε την νέα κατάσταση με ευθύνη και συνέπεια» δήλωσε.
Ο κ. Μάργαρης ανέφερε ακόμη πως πολλά ξενοδοχεία καλούνται να ανοίξουν υπό την πίεση των «δεσμευτικών» συμβολαίων που έχουν συνάψει με εταιρείες, σημειώνοντας πως μια μέση μονάδα μπορεί να έχει 3 ή 4 συμβόλαια. Τα λειτουργικά κόστη είναι αυξημένα και οι πελάτες λιγότεροι , γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να είναι θετικό μέχρι να προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα.
«Είναι σημαντικό να βάλουμε τις σωστές βάσεις για την επόμενη χρονιά. Η δε Τοπική Αυτοδιοίκηση να φροντίσει τον τόπο μας γιατί η κατάσταση στο νησί είναι χειρότερη από ποτέ. Οι πελάτες μας που ήρθαν γιατί αγαπούν τη Ζάκυνθο, θα είναι αυτοί που θα διαφημίσουν το νησί μας στους υπόλοιπους» κατέληξε.
Της Μαριλένας Παπαδάτου