Ζάκυνθος

Γ. Μάργαρης: “Δεν υπολογίζουμε τουριστικά τον Μάη”

«Μικρό καλάθι» για την σεζόν του 2021 κρατούν οι επιχειρηματίες που βλέπουν άνοιγμα της σεζόν από τον Ιούνιο και μετά. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε Ζακυνθίων Δ. Μάργαρης έδωσε το στίγμα των εκτιμήσεων του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προετοιμαστούμε σε τοπικό επίπεδο!

«Υπό άλλες συνθήκες μετά τα Χριστούγεννα θα είχαμε πολλά να πούμε για τα μηνύματα της αγοράς και θα είχαμε τα πρώτα δεδομένα από τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις αλλά και από τη βρετανική αγορά.  Η περίοδος των γιορτών ήταν παραδοσιακά μια περίοδος που πολλές οικογένειες έκλειναν τις διακοπές τους, αξιοποιώντας και τις διαθέσιμες προσφορές» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Η εικόνα είναι παγωμένη. Δεν υπάρχουν κρατήσεις, υπάρχει αναμονή αλλά και απογοήτευση μια που χώρες ‘όπως η Βρετανία, Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα σε ότι αφορά την πανδημία  και το τελευταίο που σκέφτονται οι πολίτες των χωρών αυτών  είναι οι διακοπές τους. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Ζάκυνθος έχουν μια πολύ καλή υγειονομική εικόνα και αυτή είναι η εικόνα που θα πρέπει να βγει προς τα έξω! Να δούμε πως θα την προωθήσουμε και να την διαφημίσουμε. Κάποιοι θα έπρεπε να φροντίσουν για αυτό»

Ο κ. Μάργαρης ανέφερε πως με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Μάης δε θα υπάρχει τουριστικά και αν υπάρχει φέτος θα είναι με πολύ μικρά νούμερα.

«Ο Μάης δεν είναι αμελητέος μήνας, ούτε και ο Απρίλης. Αντίθετα είναι οι μήνες που βάζουν τις βάσεις για την υπόλοιπη τουριστική σεζόν. Θυμίζω ότι ο Μάης του 2019 είχε 80.000 αφίξεις για τη Ζάκυνθο. Ο τουρισμός αναμένεται να ξεκινήσει ουσιαστικά τον Ιούνιο και αν πιάσουμε και εκεί κάποια καλά ποσοστά, ξεκινάμε την σεζόν με ένα μείον του 20% χάνοντας τον Απρίλη και το Μάη. Φέτος θα ανοίξουν όλα τα καταλύματα, έστω και από τα μέσα Ιουνίου. Το ερώτημα είναι αν οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι βιώσιμες και θα έχουν τις αναμενόμενα έσοδα. Είναι σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει μια στήριξη και οι αναστολές που δόθηκαν το 2020 να συνεχίσουν και το 2021. Πολύ δύσκολα μια επιχείρηση θα μπορεί να καλύψει και τα έξοδα του 2021  αλλά και αυτά που προέρχονται από το 2020. Η στήριξη πρέπει να είναι συνεχής και αυτό είναι κάτι που θεωρώ πως το έχει καταλάβει η Κυβέρνηση, πέρα από τις μεμονωμένες αστοχίες ή αδικίες που μπορεί να έχουν γίνει» δήλωσε ακόμη

Για τα όσα πρέπει να γίνουν σε τοπικό επίπεδο ανέφερε:

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να προσέξουμε τα του οίκου μας. Ο Φορέας Διαχείρισης του Ναυαγίου για παράδειγμα  δε θα λύσει σε μια νύχτα ‘όλα τα προβλήματα. Το θέμα της πρόσβασης στο Ναυάγιο θα έπρεπε ήδη να έχει λήξει! Οι πελάτες μας ρωτούν για το Ναυάγιο ειδικά αυτοί που θέλουν να το δουν από τη στεριά. Εμάς δεν μας απασχολεί πόσο μακρύς θα είναι ο δρόμος, ποιος θα τον κατασκευάσει και που θα περνά αλλά να είναι ασφαλής η πρόσβαση. Έτσι όπως πάμε και αυτό το καλοκαίρι το Ναυάγιο θα είναι κλειστό!» ανέφερε, σημειώνοντας πως η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης ήταν ένα πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του νησιού.

«Κανείς όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχε διαφωνήσει με τον φορέα. Μπορεί να θεωρούσαν πως ήταν ακόμη μια υπόσχεση που δε θα υλοποιηθεί. Τώρα που βλέπουμε ότι προχωρεί, να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από αυτή την προσπάθεια και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Κατά τη γνώμη μου είναι σαφές πως πρέπει να συμμετέχει και ο Δήμος και η Εκκλησία και οι επιχειρηματίες. Είναι ένας θεσμός που πρέπει να μας ενώνει όχι να μας χωρίζει» σημείωσε καταλήγοντας πως ακόμη δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία σε σοβαρά ζητήματα υποδομών σε τοπικό επίπεδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *