Ο κ. Γιάννης Κοκκίνης, επικεφαλής της Δημοτικής κίνησης ‘’Πολίτες της Ζακύνθου’’, δήλωσε στον -Ε- αναφορικά με το αν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δυναμικότητας των ποσοτήτων του βιολογικού μετά από την αναθύμηση που θα γίνει:
«Η συγκεκριμένη σύμβαση αφορά κυρίως την προμήθεια και εγκατάσταση νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, την αναβάθμιση της λειτουργίας και την κανονική συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος επεξεργασίας λυμάτων για έξι έτη.
Δεν αφορά επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας, αλλά βελτίωση της αποδοτικότητας και της αξιοπιστίας της υφιστάμενης υποδομής. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια τεχνικά απαραίτητη αναβάθμιση, η οποία θα βοηθήσει στη σωστότερη και αποδοτικότερη διαχείριση των υπαρχουσών ροών λυμάτων, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της υπερφόρτωσης κατά τους θερινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός του νησιού υπερπολλαπλασιάζεται ούτε φυσικά της απαράδεκτης υποστελέχωσης της υπηρεσίας.

Η δυναμικότητα παραμένει ίδια, απλώς ο εξοπλισμός υποτίθεται ότι θα λειτουργεί καλύτερα — όχι περισσότερο. Είναι εργασίες συντήρησης που θα έπρεπε να γίνονται τακτικά ώστε να μην φτάνουμε στην πλήρη φθορά, και κατά τη γνώμη μου δεν είναι λόγος για να διαφημίζονται κατά αυτόν τον τρόπο από τις αρχές που σαν πολίτες απλά περιμένουμε να κάνουν την δουλειά τους!
Η αναβάθμιση είναι θετικό βήμα, αλλά δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για την πλήρη κάλυψη των αναγκών ενός τουριστικού προορισμού όπως η Ζάκυνθος».
Η ρύπανση
Ο κ. Γ. Κοκκίνης αναφέρθηκε στα περιστατικά ρύπανσης και στην μείωση τους μετά την συγκεκριμένη αναβάθμιση της ΔΕΥΑΖ:
«Καταρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση της αναβάθμισης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Βρισκόμαστε στη φάση ανάθεσης, επομένως δεν πρόκειται να δούμε άμεσα αποτελέσματα αυτό το καλοκαίρι.
Αντιθέτως, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να μας βρει με την ίδια υποδομή που ήδη λειτουργεί στα όριά της. Όσον αφορά το μέλλον, η αναβάθμιση εστιάζει κυρίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό και βελτίωση της λειτουργίας, και όχι σε αύξηση της δυναμικότητας.
Αυτό σημαίνει πως ενώ μπορεί να περιορίσει κάποιες αστοχίες, δεν εξαλείφει την πιθανότητα νέων περιστατικών ρύπανσης, ειδικά αν δεν αντιμετωπιστούν συνολικά οι αιτίες, όπως: οι ανεξέλεγκτες απορρίψεις από τον βιολογικό αλλά και από άλλες πηγές που έχουν αναφερθεί, η έλλειψη ελέγχων και η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για τη θερινή περίοδο. Φυσικά δεν έχει καθαριστεί το ποτάμι από την προηγούμενη ρύπανση ακόμα εν τω μεταξύ…»
Η επέκταση
Ο κ. Γ. Κοκκίνης απάντησε στον -Ε- σχετικά με την αναγκαία επέκταση όλης της μονάδας του βιολογικού και είπε τα εξής:
«Ασφαλώς πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την επέκταση της μονάδας, γιατί η αναβάθμιση του εξοπλισμού δεν λύνει το πρόβλημα. Επίσης όμως δεν υπάρχει σαφής πληροφόρηση για το αν η μονάδα μπορεί να επεκταθεί, είτε τεχνικά είτε νομικά. Ακόμα και οι “νέοι βιολογικοί” που ακούγονται ότι πρέπει να δημιουργηθούν, είναι ακόμα στο στάδιο της θεωρίας. Δεν βλέπω κανένα μακροχρόνιο πλάνο, και κανείς δεν μιλάει για τον Πλάνο, βλέπουμε συνεχώς νέες μονάδες ξενοδοχειακές, που απορούμε που ακριβώς συνδέονται».
Τα λύματα
Ο κ. Γ. Κοκκίνης μίλησε στον -Ε- για το αν έχουν σημειωθεί περιστατικά ρύπανσης τόσο στην γέφυρα του Ξιφίτα όσο και στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη:
«Ναι, έχουν αναφερθεί πολλαπλά περιστατικά ρύπανσης τα τελευταία χρόνια και στις δύο τοποθεσίες. Οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και οι επισκέπτες έχουν γίνει μάρτυρες έντονης δυσοσμίας, αποχρωματισμένου νερού και ορατής απόρριψης λυμάτων, γεγονότα που προκαλούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία αλλά και τη φήμη του νησιού.
Ειδικά το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη έχει επανειλημμένα καταγγελθεί ως δέκτης υπερχείλισης ή μη επεξεργασμένων λυμάτων, ενώ και στη γέφυρα του Ξιφίτα έχουν υπάρξει σχετικές ενδείξεις και καταγραφές από πολίτες.
Δυστυχώς συνειδητοποιώ σαν πολίτης ότι παρά την ρύπανση, πολλές φορές κανείς δεν ειδοποίησε τις Αρχές και το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν το επισκέφτηκαν μόνοι τους, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πλήρη εικόνα για το πόσα περιστατικά υπάρχουν».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ