Η ποιότητα του νερού στη Ζάκυνθο παραμένει εδώ και καιρό σε οριακά απαράδεκτα επίπεδα, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να στερούνται το βασικότερο αγαθό δηλαδή το καθαρό και πόσιμο νερό.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, το νερό που φτάνει στις βρύσες των σπιτιών είναι ακατάλληλο για κατανάλωση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν πληροί ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές υγιεινής. Πρόκειται για μια διαχρονική πληγή που, αντί να επουλώνεται, βαθαίνει επικίνδυνα, απειλώντας πλέον ευθέως την δημόσια υγεία.
Ταυτόχρονα, το νησί αρχίζει να βιώνει τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις ρύπανσης από λύματα. Το πρόσφατο περιστατικό με το σκάφος που άφησε λύματα στη θαλάσσια περιοχή του Αγαλά δεν είναι απλώς ένα μεμονωμένο επεισόδιο, αλλά μια ανησυχητική προειδοποίηση.
Οι φόβοι ενόψει καλοκαιριού εντείνονται. Ο βιολογικός καθαρισμός, που ήδη υπολειτουργεί και παρουσιάζει αδυναμίες απορρόφησης αυξημένων ροών, αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά με την κατακόρυφη αύξηση πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου.
Το νερό
Ο κ. Γιάννης Κοκκίνης, Επικεφαλής της ‘’Κίνησης Πολιτών’’, μίλησε στον -Ε- σχετικά με την ποιότητα του νερού και τα προβλήματα που θα υπάρξουν ενόψει καλοκαιριού:
«Συγγνώμη αν γίνομαι κουραστικός, αλλά το νερό στη Ζάκυνθο παραμένει μη πόσιμο και μη επαρκές. Κανένας αρμόδιος δεν έχει βγει ακόμα να μας πει αν διατρέχουμε κάποιο κίνδυνο χρησιμοποιώντας το για εμάς και τα παιδιά μας. Δεν άλλαξε τίποτα. Αντίθετα, τα προβλήματα διογκώνονται.
Ζούμε άλλη μια χρονιά ξηρασίας στην Ευρώπη, και παρ’ όλα αυτά, στη Ζάκυνθο βλέπουμε: Πισίνες να γεμίζουν κανονικά, υδροφόρες να τρέχουν νυχθημερόν, ενώ ολόκληρες περιοχές, χωριά, οικογένειες, μένουν χωρίς ‘’σταγόνα’’ νερού για μέρες ή και εβδομάδες όταν στην απολογιστική της Δημοτικής Αρχής μας τα παρουσιάζουν όλα καλά και ότι όλα βαίνουν σε καλό δρόμο .
Η ισότητα στην πρόσβαση στο νερό έχει γίνει ‘’ανέκδοτο’’ και απλά πληρώνουμε αυξήσεις για μια ποιότητα που επιδεινώνεται διαρκώς. Αν αυτό το μοντέλο δεν αλλάξει, δεν μιλάμε για ένα καλό, τουριστικό, καλοκαίρι. Μιλάμε για (άλλο) ένα καλοκαίρι κρίσης για τους κατοίκους πάνω απ’ όλα αλλά και για τους επιχειρηματίες. Οι πολίτες της Ζακύνθου ζητάνε τα αυτονόητα. Πρέπει να κάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΖ την δουλειά τους και τίποτα παραπάνω».
‘’Θαλάσσια’’ λύματα
Ο κ. Γ. Κοκκίνης δήλωσε στον -Ε- αναφορικά με το περιστατικό με τα λύματα στην θάλασσα του Αγαλά και είπε τα εξής:
«Έχω δει τις εικόνες με τα λύματα στην θαλάσσια περιοχή του Αγαλά και είναι πραγματικά εξοργιστικές παρότι δεν συνηθίζω να τοποθετούμε χωρίς να έχω πλήρη ενημέρωση για το γεγονός.
Δεν έχει σημασία αν τα λύματα προέρχονται από μικρό ή μεγάλο σκάφος, από τουρίστα ή επαγγελματία. Κάθε ρύπανση είναι καταδικαστέα, και κυρίως δείχνει πόσο ανύπαρκτοι είναι οι μηχανισμοί ελέγχου. Οι αρμόδιες Αρχές, το Λιμεναρχείο, ο Δήμος, η Περιφέρεια, παρακολουθούν χωρίς να παρεμβαίνουν! Θα ήθελα να προσθέσω ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολιτιστική πολυτέλεια, είναι όρος επιβίωσης για το νησί. Αυτές οι εικόνες θα έπρεπε απλά να μην υπάρχουν!»
Βιολογικός και λύματα
Ο κ. Γ. Κοκκίνης αναφέρθηκε στους φόβους που υπάρχουν σχετικά με τα λύματα και τον βιολογικό για το φετινό καλοκαίρι στην Ζάκυνθο:
«Δεν είναι φόβοι, είναι πια η πραγματικότητα. Τα περιστατικά με λύματα που έτρεχαν προχθές στους δρόμους του Πλάνου, η αφόρητη μυρωδιά κάθε βράδυ στο Τσιλιβή, την ίδια στιγμή που στο Δημοτικό Συμβούλιο μας παρουσιάζουν μια ουτοπία, και αντίστοιχα φαινόμενα σε πολλά ακόμα σημεία του νησιού, μας δίνουν μια γεύση από νωρίς για το τι θα επικρατήσει το καλοκαίρι.
Φυσικά, το ποτάμι ‘’αναμένει’’ την Περιφέρεια να συνεννοηθεί με τον Δήμο για να καθαριστεί. Ο βιολογικός ‘’αναμένει’’ την γραφειοκρατία για να αναβαθμιστεί. Την ίδια στιγμή τα νέα ξενοδοχεία ανοίγουν τις πόρτες τους αλλά και τις βάνες των αποχετεύσεων τους από (νόμιμο) δίκτυο του Πλάνου».
Η πλατφόρμα αξιολόγησης
Ο κ. Γ. Κοκκίνης σχολίασε την πλατφόρμα αξιολόγησης των πολιτών για τον Δήμο και την Περιφέρεια και είπε τα εξής:
«Δε θα αποκαλύψω τη δική μου ψήφο, όχι γιατί δεν έχω άποψη, αλλά γιατί πιστεύω πως ο κόσμος έχει ήδη διαμορφώσει τη δική του. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η κοινωνία έχει μάτια και ζει την καθημερινότητα με τις διακοπές νερού, τα σκουπίδια, την έλλειψη υποδομών, την ρύπανση, την γραφειοκρατία και την απουσία λογοδοσίας.
Οπότε η πλατφόρμα αυτή δεν χρειάζεται “καθοδήγηση” αλλά χρειάζεται συμμετοχή. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά και αν ακουστεί πραγματικά η φωνή των πολιτών, τότε μπορεί να γίνει ένα πολύ δυνατό εργαλείο πίεσης και αλλαγής. Όχι για να κάνουμε επίδειξη ή να στοχοποιήσουμε ανθρώπους, αλλά για να φανεί καθαρά πού πάσχει το σύστημα και τι απαιτεί η κοινωνία. Το ζητούμενο για μένα δεν είναι ο βαθμός αλλά είναι να καταλάβουν επιτέλους οι διοικούντες ότι τους βλέπουμε, τους κρίνουμε και απαιτούμε να λογοδοτούν».
Τα έργα υποδομών
Ο κ. Γ. Κοκκίνης απάντησε στον -Ε- σχετικά με τα έργα υποδομών που πρέπει να κάνουν οι Αρχές για την Ζάκυνθο:
«Όποιος πίστευε ότι φέτος θα ξεκινούσαν σοβαρά έργα υποδομής για να μπουν επιτέλους βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, καλό είναι να προσγειωθεί στην πραγματικότητα! Η Δημοτική Αρχή, όπως και πολλές άλλες πριν από αυτή, θα ‘’μπαλώνει’’ τρύπες και θα κάνει μικροδιορθώσεις για να μην καταρρεύσουν τα πάντα. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να «προστατεύει» το τουριστικό προϊόν. Ο απλός πολίτης θα περιμένει… και θα πληρώνει. Και όταν τελειώσει η σεζόν, θα δώσουμε ‘’ραντεβού’’ ξανά του χρόνου με τα ίδια προβλήματα και άλλες υποσχέσεις. Προσωπικά βλέπω αντιδράσεις της τελευταίας στιγμής για να σωθούν τα προσχήματα.
Θα ήθελα πολύ να δω αποφασιστικότητα. Να δω μια Δημοτική Αρχή που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και λέει “θα το αλλάξουμε”. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά!»
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ