Σειρά θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν κατοίκους κι επισκέπτες παρουσίασε μιλώντας στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο υπεύθυνος της Κίνησης Πολιτών Γιάννης Κοκκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού μας με τις ατελείωτες ουρές των Βρετανών που περιμένουν υπομονετικά στον έλεγχο.

Το κυκλοφοριακό
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα μας ταλαιπωρεί όλους και ο κ. Κοκκίνης δήλωσε: «Αν ρωτήσουν για παράδειγμα, τους reps από τις τουριστικές εταιρείες ή το προσωπικό των ξενοδοχείων —επειδή αυτοί γνωρίζουν τι συμβαίνει— τους συστήνουν να μην πάνε στην πόλη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Ούτε καν το βράδυ ή το απόγευμα! Δεν νομίζω ότι κανείς συστήνει πλέον στους επισκέπτες να πάνε στην πόλη. Γιατί αν νοικιάζετε κάποιο κατάλυμα και στείλετε τον πελάτη στην πόλη, μπορεί να λάβετε αρνητική κριτική. Οπότε δεν συμφέρει. Ειδικά με το αυτοκίνητο δεν γίνεται, και επίσης δεν υπάρχει συγκοινωνία.
Οι τουρίστες δεν ξέρουν τι υπάρχει στην πόλη, ούτε έχει διαφημιστεί σε φυλλάδια, και γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να φτάσεις, να παρκάρεις ή να κινηθείς. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν εύκολα αν ενεργοποιηθεί η δημοτική συγκοινωνία».
Οι τιμές
Σε όλη την Ελλάδα έχουμε γκρίνια από την πλευρά των επιχειρηματιών για τις αυξήσεις των τιμών κι αυτό αφορά τους επισκέπτες και τους μόνιμους κατοίκους. Η κατάσταση δεν συγκρατείται με τίποτα και οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν. Ο κ. Κοκκίνης είπε για το θέμα αυτό: «βλέπω ότι πάρα πολλοί φίλοι μας στην Αγγλία έχουν αποφασίσει να μην έρθουν φέτος γιατί υπάρχει ακρίβεια και εκεί. Λόγω του πολέμου, τα καύσιμα και η θέρμανση τον χειμώνα έχουν αυξηθεί, οπότε πολλοί έχουν ακυρώσει τις διακοπές τους. Επίσης, όσοι έρχονται, έρχονται με ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο. Πάντα έτσι ερχόντουσαν οι τουρίστες από την Αγγλία, δεν θα χαλάσουν —και δεν χαλάνε— παραπάνω, είτε φάνε με 10 ευρώ είτε με 1.000 ευρώ. Οπότε δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό. Δεν έχουν διπλασιαστεί τα εισοδήματά τους για να πούνε «θα πάω να χαλάσω στην Ελλάδα 2.000 ευρώ». Αυτό μπορεί να ισχύει και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Και είναι και το θέμα της ποιότητας. Αν η τιμή είναι τρεις φορές πάνω χωρίς την ανάλογη ποιότητα, μπορεί τη δεύτερη και την τρίτη μέρα να μην ξαναπάει κάποιος στο εστιατόριο. Θα πάει στο σούπερ μάρκετ και θα ψωνίσει πιο οικονομικά. Επίσης προτιμούν το all-inclusive για τις διακοπές τους».
Ο πολιτισμός
Αναφορικά με την αδιαφορία των αλλοδαπών τουριστών για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού ο κ. Κοκκίνης είπε: «Αυτό είναι θέμα για το πώς παρουσιάζεται η Ζάκυνθος από τους tour operators και από τα τουριστικά γραφεία στο εξωτερικό. Το οποίο ζήτημα είναι δική μας ευθύνη, δική μας προσπάθεια για το τι θέλουμε να αναδείξουμε. Όταν κάποιος πάει στο τουριστικό γραφείο στο Μάντσεστερ, στη Γλασκώβη ή στο Λονδίνο και του παρουσιάσουν ότι μπορεί να πάει στην Ίμπιζα ή στη Ζάκυνθο επειδή έχουν πολλές ωραίες παραλίες, πρέπει εμείς να δώσουμε μια βάση στο τουριστικό προϊόν. Είναι η κύρια δουλειά των Ζακυνθινών και όχι μόνο των επιχειρηματιών αλλά και των αρχών του τόπου, να διαφημίσουμε και την άλλη εικόνα της Ζακύνθου. Και μάλιστα μπορούμε να έχουμε τουρισμό όλο τον χρόνο. Το έχουν και άλλοι προορισμοί αυτό. Απλά δεν έχουμε την υποδομή, είναι όλα κλειστά και έχουμε άλλα προβλήματα εκεί. Αν πάτε τον χειμώνα στις τουριστικές περιοχές είναι όλα τα ξενοδοχεία κλειστά. Από την άλλη, φανταστείτε να έρθουν για διακοπές το χειμώνα και να συναντούν διάφορα καιρικά φαινόμενα, όπως το να μην μπορούν να διασχίσουν ούτε με το αυτοκίνητο τον δρόμο επειδή έχει πλημμυρίσει όλος ο Λαγανάς για παράδειγμα».
Το αεροδρόμιο
Για την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο φέτος με τις αφίξεις των αεροπλάνων από τη μ. Βρετανία, ο κ. Κοκκίνης είπε: « είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Φυσικά συμβαίνει σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, αλλά εδώ πέρα πιστεύω ότι έχουμε την ικανότητα και τη δυνατότητα να το αλλάξουμε. Επειδή ήμουν στην τουριστική επιτροπή —να διευκρινίσω ότι παρακολουθούσα, δεν είμαι μέλος της επιτροπής, απλά πήγα ως πολίτης— με ενημέρωσαν γνωστοί μου πως περίμεναν δύο ώρες στο αεροδρόμιο και δεν υπήρχε καμία πρόνοια, τους μοίρασαν σε κάποια φάση νεράκια, αλλά δεν υπήρχε φροντίδα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Οποιοσδήποτε, μετά την ηλικία των 40 ετών για παράδειγμα, μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και να μην μπορεί να σταθεί όρθιος για πολλά λεπτά.
Σκεφτείτε επίσης ότι πολλοί τουρίστες έρχονται από το Μάντσεστερ και από το Νιούκαστλ. Για παράδειγμα, οι δικοί μου φίλοι ήρθαν από ένα μέρος που απέχει τουλάχιστον μιάμιση με δύο ώρες οδήγηση έως το αεροδρόμιο. Οπότε, είχαν την αναμονή εκεί και μετά κατέληξαν εδώ, μέσα στον καύσωνα, να περιμένουν έξω και μετά μέσα, έχοντας και την απογοήτευση ότι η ουρά δεν προχωράει. Τους έλεγαν ότι «χάλασε το ίντερνετ, δεν δουλεύει», όντως έγινε και αυτό, το ίντερνετ πέφτει. Έβλεπαν τα κιόσκια να είναι κλειστά —αυτή είναι μια εικόνα σε μια φωτογραφία που έχω δημοσιοποιήσει— τα κιόσκια ήταν κλειστά. Δεν ήταν ανοιχτά, όπως μας είπαν στην Επιτροπή. Θα μπορούσαν, εννοείται, να είναι περισσότερα κιόσκια ανοιχτά για να εξυπηρετούν τον κόσμο».
Ο κ. Κοκκίνης συμπλήρωσε για τα προβλήματα του αεροδρομίου: «Αυτό πρότεινα εγώ στον Διευθυντή της Fraport. Είπαν ότι δεν θα βελτιωθούν τα πράγματα φέτος, αλλά «κάνουμε ό,τι μπορούμε»… Δηλαδή, κάποιος που έρχεται και δεν έχει καταχωρηθεί ακόμα, μπορεί να χρειαστεί δύο λεπτά για να καταχωρηθεί στο σύστημα, αλλά την επόμενη φορά που θα ταξιδέψει θα είναι πιο γρήγορα. Ναι, αλλά δεν θα ξανάρθει αν ταλαιπωρηθεί έτσι! Και δεν θα το προτείνει ούτε στους φίλους του. Λέω λοιπόν ότι πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τα κιόσκια και να αυξήσουμε τον αριθμό των αστυνομικών για να μειωθεί η αναμονή.
Όταν μίλησα με τον Διευθυντή της Fraport, τον ρώτησα γιατί, εφόσον έχουμε τέσσερα ή πέντε κιόσκια, δεν φτιάχνουμε κι άλλα, και απάντησε ότι δεν υπάρχει χώρος. Όμως έγινε μια μεγάλη ανακαίνιση, οπότε δεν νομίζω να υπάρχει χωροταξικό έλλειμμα στο αεροδρόμιο. Θα μπορούσαν να φέρουν τα πάνω κάτω και να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο στις αφίξεις. Δεν το θεωρώ τόσο ακατόρθωτο ούτε αδύνατο να γίνει . Έχουμε ένα καινούργιο αεροδρόμιο το οποίο λειτουργεί με συνθήκες παλιού. Αυτή η εικόνα με τον κόσμο έξω από το κτίριο είναι απίστευτη.
Είναι απαράδεκτες αυτές οι εικόνες, τριτοκοσμικές. Τέτοιες καταστάσεις δεν βλέπαμε ούτε το 1980-85, στα πρώτα βήματα του τουρισμού στη Ζάκυνθο. Ακόμα και στην τοπική γραμμή, παίρνουμε ένα παλιό ελικοφόρο για την Αθήνα, μας αφήνει στην άκρη του αεροδρομίου και μετά πρέπει να πάρουμε λεωφορείο, ενώ σε άλλα αεροδρόμια υπάρχει φυσούνα που σε πάει κατευθείαν στο τέρμιναλ. Εμείς εδώ νιώθω ότι είμαστε τελευταίοι».
Τέλος ο κ. Κοκκίνης μίλησε για τη σύμβαση που έχει γίνει μεταξύ της Fraport. και του ελληνικού δημοσίου και είπε: «Μια ελληνική κυβέρνηση που παραχώρησε τους χώρους, έπρεπε να τους δώσει με κάποιους όρους αξιοπρεπούς και σωστής λειτουργίας. Και υπάρχει και η πρόσφατη ανακοίνωση της Ryanair, η οποία έχει θέματα στη Θεσσαλονίκη και τα θέτει πολύ έντονα στη Fraport. Μάλιστα είπε στην κυβέρνηση «διώξτε τη Fraport από τα αεροδρόμια για να γυρίσουμε». Απλά θέλω να πω ότι κατάφεραν δύο ιδιώτες να μαλώνουν και εμείς να μην κερδίζουμε τίποτα από τους ξένους, ενώ ο αέρας είναι ελληνικός».