Ζάκυνθος

Γ. Καλπάκου: “Είναι θέμα χρόνου να δούμε περιστατικά της μετάλλαξης “Δέλτα” και στη Ζάκυνθο”

Τις εκτιμήσεις της για την έλευση της μετάλλαξης «Δέλτα» και στη Ζάκυνθο κατέθεσε στον –Ε- η ιατρός παθολόγος Γεωργία Καλπάκου η οποία μεταξύ άλλων  απάντησε σε ερώτημα για τα εμβόλια τύπου  mRNA.

Για τα έως τώρα γνωστά αναφορικά με τη μετάλλαξη η κ. Καλπάκου είπε: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα αρκετά δεδομένα αλλά με βάση αυτά που ακούγονται από την Αγγλία φαίνεται ότι η μετάλλαξη  «Δέλτα» θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα γιατί δείχνει ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και πιο επικίνδυνο, ενδεχομένως να είναι και πιο ήπιο από τα προηγούμενα στελέχη, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία. Τα στοιχεία προέρχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας. Στην Αγγλία έχουν ήδη αρκετά κρούσματα και μπορούν να βγάλουν καλύτερα συμπεράσματα. Οι άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση φαίνεται να μην νοσούν σοβαρά, έχουν ήπια συμπτώματα, μια ήπια λοίμωξη  όπως του κρυολογήματος.

Ούτως ή άλλως ξέρουμε ότι με το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι δεν θα αρρωστήσεις καθόλου, απλώς ότι αν κολλήσεις δεν θα κινδυνεύσει η ζωή σου».

Για το θέμα της μετάλλαξης η κ. Καλπάκου με απλά και κατανοητά λόγια είπε τα εξής:

«Οι ιοί έχουν την τάση να μεταλλάσσονται συνεχώς κι ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε στο να το αντιμετωπίσουμε. Και όσο περισσότερο μεταδίδονται τόσο πιο πολύ μεταλλάσσονται. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που θα προσβληθεί  θα έχουμε περισσότερα νέα στελέχη. Το ζητούμενο είναι να είναι τόσο μεγάλη η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού που να αποκτήσουμε την ανοσία αγέλης και πλέον να μην αποτελούν πρόβλημα.

Προς όφελος του ιού είναι να μεταδοθεί σε όσα περισσότερα άτομα μπορεί, αυτό θα βοηθήσει στο να πολλαπλασιαστεί. Αν ένας ιός προκαλεί σοβαρή νόσηση, τότε μειώνεται ο αριθμός των ατόμων που προλαβαίνει να μολύνει. 

Το καλύτερο είναι ένα ιός να μολύνει πολύ κόσμο χωρίς να τον σκοτώνει, γι’ αυτό και το κοινό κρυολόγημα είναι ο πιο διαδεδομένος ιός στη φύση, γιατί κολλάει όλος ο κόσμος και μετά από λίγο περνάει. Οι ιοί λοιπόν έχουν την τάση να εξασθενούν στην πορεία.  Σίγουρα από πλευράς μεταλλάξεων μπορεί να προκύψει ένα πιο ισχυρό στέλεχος, αν όμως δεν μολύνει πολύ κόσμο το συνολικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που είναι ο σκοπός της φύσης του ιού, δηλαδή να μεταδίδεται συνέχεια».

Για την εικόνα στη Ζάκυνθο αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη η κ. Καλπάκου ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή τα πράγματα στο νησί είναι λίγο πιο ήπια με την έννοια ότι ούτε νοσηλείες πολλές υπάρχουν και επίσης έχουμε μία κάμψη. Το ζήτημα είναι ότι αποκλείεται να μας χαριστεί η μετάλλαξη  «Δέλτα». Στην Κρήτη βλέπετε τι γίνεται και είναι θέμα χρόνου να δούμε περιστατικά και στη Ζάκυνθο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας.

Το μόνο όπλο για τον ιό είναι η εμβολιαστική κάλυψη. Δεν είναι δύσκολο να εμβολιαστεί ο κόσμος αλλά ακόμα και τώρα υπάρχουν άτομα που δεν δέχονται».

Απαντώντας σε ερώτημα  για τους φόβους που έχουν κάποιοι συνάνθρωποί μας που αρνούνται να εμβολιαστούν η κ. Καλπάκου είπε: «Ο φόβος είναι κατανοητός και έχουν καταγραφεί και κάποιες παρενέργειες από τα εμβόλια όμως από εκεί και πέρα  τα τύπου MRNA φαίνονται να είναι ασφαλή, δηλαδή μπορεί να βλέπουμε κάποια περιστατικά με μυοκαρδίτιδα κλπ., υπάρχει σαν γεγονός  αλλά αποκαθίσταται πλήρως η υγεία του ατόμου μετά από αυτό. Το άλλο εμβόλιο που έχει πιο σοβαρές παρενέργειες  υπάρχει η τάση να αποσυρθεί.

Η mRNA τεχνολογία είναι καινούρια και θεωρητικά δεν τα γνωρίζουμε όλα. Το mRNA είναι ένα κομμάτι γενετικού υλικού που όμως δεν ενσωματώνεται στον οργανισμό του ανθρώπου. Ακούγεται πάρα πολύ ότι θα είναι γενετικά τροποποιημένο και γι’ αυτό έχει τρομάξει ο κόσμος αλλά δεν ισχύει. Ουσιαστικά αυτό το συστατικό θα διαλυθεί μέσα στον οργανισμό όπως διαλύεται κάθε είδους mRNA που εισχωρεί μέσα στον οργανισμό. Όλα τα mRNA λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Είναι το τέλειο εμβόλιο με βάση το θεωρητικό του υπόβαθρο. Το ότι δημιουργήθηκε τόσο γρήγορα, ειδικά στην εποχή μας που η τεχνολογία τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς, δεν νομίζω ότι είναι κάτι περίεργο. Και η έρευνα και η τεχνολογία προϋπήρχε και τώρα εφαρμόστηκε».

Τέλος για το θέμα του τουρισμού και την μετάδοση του ιού η κ. Καλπάκου είπε τα εξής: «Μην ξεχνάτε ότι πέρυσι τέτοια εποχή τα κρούσματα ήταν λίγα και στο τέλος της τουριστικής σεζόν έφτασαν στη κατάσταση που μας οδήγησε σε καραντίνα όλο τον χειμώνα. Στην Κρήτη που καταγράφηκαν κρούσματα μετάλλαξης ήταν σε όλες τις πύλες του νησιού που σημαίνει ότι τα κρούσματα ήρθαν από έξω. Πρόκειται για τουρίστες και θα συμβεί κι εδώ, είναι θέμα χρόνου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *