Της Αγγελικής Ξενόφου
Την κατάσταση που διαμορφώνεται με τους δασικούς χάρτες στο νησί μας σχολίασε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς ο οποίος ανέφερε πως με την παράταση που δόθηκε υπάρχει προθεσμία μέχρι το Νοέμβριο αλλά οπωσδήποτε πρέπει να ρυθμιστεί και το θέμα με την κτηματογράφηση.
Κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων μηνών ο κ. Γιατράς ανέφερε: «μετά από τις κινητοποιήσεις όλων των φορέων και των Δικηγορικών συλλόγων τα τέλη Ιανουαρίου για τους δασικούς χάρτες, έγινε και μία σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού πρόσφατα και δόθηκε παράταση για 6 μήνες, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2021.
Πρώτα στο Κτηματολόγιο για δηλώσεις και ακολουθούν οι δασικοί χάρτες
Μέχρι τότε πρέπει να ενημερωθούν οι δασικοί χάρτες με τις διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί, δηλαδή δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, πράξεις αποχαρακτηρισμού κλπ.
Το άλλο θέμα αφορά τους δασωμένους αγρούς, που είναι μείζον πρόβλημα και τις εκχερσωτέες εκτάσεις μετά το 1960. Γι’ αυτά πρέπει να γίνει νομοθετική παρέμβαση επ’ ωφελεία των αγροτών.
Εκτάσεις που ήταν αγροί και δασώθηκαν μετά το ’50, ’60, πρέπει να θεωρούνται ιδιωτικοί αγροί.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε με συντριπτική πλειοψηφία εκείνη την απόφαση και εστάλη στους αρμόδιους, ενώ το ίδιο έγινε και με τα άλλα Δημοτικά Συμβούλια στα νησιά του Ιονίου. Τα αιτήματα που θέσαμε έγιναν αποδεκτά σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από το υπουργείο και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο».
Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Ζακύνθου ο Πρόεδρος ζήτησε να μην καθυστερούν άλλο και να πάνε στα γραφεία κτηματογράφησης για να καταθέσουν αυτά που χρειάζονται για το κτηματολόγιο. «Όμως πρέπει να υπάρξει εγρήγορση από την πλευρά των συμπολιτών μας γιατί δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις κτηματογράφησης. Τώρα μας καίει η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και το λέω γιατί οι δασικοί χάρτες είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κτηματολόγιο.
Το περιβαλλοντικό ισοζύγιο επικαλείται το υπουργείο για τις εκχερσωμένες εκτάσεις
Από το Σεπτέμβριο μήνα θα πέσουν πολύν τσουχτερά πρόστιμα.
Μέχρι τώρα έχει κτηματογραφηθεί η μισή Ζάκυνθος και μένει η άλλη μισή. Για πολλούς λόγους δεν έχουν πάει οι υπόλοιποι και δεν έχουν γίνει δηλώσεις ιδιοκτησίας.
Δεν πηγαίνει κανένας τώρα στο γραφείο κτηματογράφησης!
Οι αδήλωτες περιουσίες που θα έχουν χαρακτηριστεί ως δάση θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα» εξήγησε ο Πρόεδρος.
Για τα ζητήματα που επιβάλλεται να ελεγχθούν και να γίνουν διορθώσεις, ο κ. Γιατράς εξήγησε τα ακόλουθα: «Επίσης οι δασικοί χάρτες έχουν λάθη και πρέπει να τα δούμε με μεγάλη προσοχή. Οι φρυγανικές εκτάσεις είναι κάτι αντίστοιχο με τους δασωμένους αγρούς. Με μία απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών το 2019, κρίθηκε ότι τα φρύγανα πρέπει να θεωρηθούν χορτολιβαδικές εκτάσεις και τώρα τα Δασαρχεία πρέπει να διορθώσουν τους δασικούς χάρτες.
Στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει πρόβλημα με τα φρύγανα αλλά με τους δασωμένους αγρούς. Στο Αιγαίο κυρίως έχει θέμα με τα φρύγανα γιατί αυτά χρειάζονται βραχώδεις εκτάσεις».
Μεταξύ αυτών που δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά είναι το θέμα των εκχερσωμένων εκτάσεις και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ανέφερε: «Με τις εκχερσωμένες εκτάσεις είχε αναφερθεί να υπάρξει μία μορφή εξαγοράς αλλά παρενέβη το ΣτΕ και είπε πως η διάταξη είναι αντισυνταγματική. Τώρα γίνεται προσπάθεια να λυθεί και το θέμα αυτών των εκτάσεων.
Ο αντίλογος από το υπουργείο είναι ότι χρειάζεται περιβαλλοντικό ισοζύγιο, γι’ αυτό δεν προχωρούν με τους δασωμένους αγρούς».
Η μικρή προσέλευση των συμπολιτών μας για να διορθώσουν τους δασικούς χάρτες ή για να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους στο κτηματολόγιο σχετίζεται και με το οικονομικό καθώς πρέπει να δαπανηθούν χρήματα για όλα αυτά.
Ο κ. Γιατράς σημείωσε: «Το οικονομικό ζήτημα είναι σοβαρό γιατί εκτός από τα παράβολα πρέπει να πληρωθούν οι μηχανικοί και οι δικηγόροι. Είναι κατανοητό για τους συμπολίτες μας αυτή την περίοδο να αδυνατούν να πληρώνουν».
Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.