Στον απόηχο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων για το μείζον θέμα της εγκληματικότητας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς μίλησε στον –Ε- και εκθέτοντας τις απόψεις του ξεκίνησε παραθέτοντας ένα απόσπασμα από το Βιβλίο του Βερνάρδου Σμιτ «Η Νήσος Ζάκυνθος, εντυπώσεις και εμπειρίες» : Στο Βιβλίο που εκδόθηκε από τους Φίλους του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, ο γερμανός περιηγητής περιγράφει τη Ζάκυνθο της περιόδου του 1863 αποτυπώνοντας καταστάσεις που δείχνουν την εξοικείωση των Ζακυνθινών με το έγκλημα και σήμερα δυστυχώς φαίνεται να είναι εξαιρετικά γνώριμες.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου προέταξε το ζήτημα της εξιχνίασης των εγκλημάτων, ακόμη και αυτών που θεωρούνται όπως είπε λιγότερο σοβαρά σε σχέση με τις δολοφονικές επιθέσεις, όπως είναι οι κλοπές και οι διαρρήξεις σπιτιών, ενώ σημείωσε πως σε βάθος χρόνου η Αστυνομία αντί να ενισχύεται με δυνάμεις, αποδυναμώνεται.
Δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις μας για αυστηρό έλεγχο στις πύλες εισόδου του νησιού
«Η κατάσταση της δημόσια ασφάλειας ήταν άθλια. Τα εγκλήματα κατά της ζωής βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Πρόκειται για μια κατάρα βαθειά ριζωμένη στο νησί, η οποία φαίνεται πως επανειλημμένα είχε απασχολήσει και την ενετική διοίκηση. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι κατά την παραμονή μου στη Ζάκυνθο ποτέ δεν άκουσα για φόνο, αφορμή του οποίου ήταν η ληστεία. Όλες οι δολοφονίες, χωρίς καμία εξαίρεση, ήταν αποτέλεσμα θυμού ή προμελετημένες πράξεις με αίτιο το μίσος ή την εκδίκηση…» αναφέρει το απόσπασμα που επικαλέστηκε ο κ. Γιατράς και συνέχισε λέγοντας: «Εδώ και μερικά χρόνια έχουν αυξηθεί τόσο οι φόνοι που διαπράττονται στο νησί, ώστε οι κάτοικοι ρωτούν ο ένας τον άλλο κάθε πρωί: «Ποιος σκοτώθηκε χθες;». Η Αστυνομία κοιμάται το νήδυμο. Ιδιαίτερα στην εξοχή, τα ντουφέκια έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται για το κυνήγι και έχουν καταλήξει φονικά όργανα. Ποια μέτρα έχουν λάβει οι αρμόδιες αρχές ώστε να αποτρέπονται τα κτηνωδώς βάρβαρα αυτά εγκλήματα; Ποια είναι τα μέτρα που έχουν λάβει, ώστε οι δολοφόνοι να μην ξεφύγουν από την τιμωρία της δικαιοσύνης; Πρόσφατα σε διάστημα μιας εβδομάδας, διαπράχθηκαν πέντε δολοφονικές απόπειρες , μια εκ των οποίων επέτυχε τον σκοπό της, Πόσους από τους δράστες των ενεργειών αυτών συνέλαβε η Αστυνομία; Οι πολίτης έχει τουλάχιστον το δικαίωμα να απαιτεί από την Κυβέρνηση την προστασία της προσωπικής του ασφάλειας, η οποία ακόμη και στην Τουρκία διαφυλάσσεται με τρόπο καλύτερο από ότι εδώ».
«Η περιγραφή του Σμιτ το 1863 αφορά τις αρχές αλλά και την συμπεριφορά της κοινωνίας που είχε εγκλιματιστεί σε αυτή την κατάσταση. Συστήνω σε όλους τους συμπολίτες μας να διαβάσουν αυτό το Βιβλίο που αφορά όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, της πολιτικής και προσωπικής δράσης. Δυστυχώς από το 1863 δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να προσθέσει κάτι παραπάνω» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου από το Φλεβάρη του 2020, με αφορμή τα αυξανόμενα περιστατικά κλοπών είχε ζητήσει την ενίσχυση των ελέγχων στις πύλες εισόδου του νησιού και κυρίως στο λιμάνι όπου θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής παρουσία αστυνομικού και έλεγχος.
Περιμένουμε να δούμε την εξιχνίαση των εγκλημάτων στη Ζάκυνθο
Ο κ. Γιατράς αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό και μετεγκατάστασης του Αστυνομικού Τμήματος Κατασταρίου, ενώ υπογράμμισε πως το μόνο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο είναι η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Λαγανά.
«Υπάρχει μια κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε στα δικαστήρια και αυτό αφορά το οικονομικό έγκλημα, αλλά και τα εγκλήματα κατά της ζωής που και στο νησί μας λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι δεν αμφιβάλλω ότι υπερβάλουν εαυτόν, ενώ τις επισημάνσεις αυτές τις έχουν κάνει και οι συνδικαλιστές. Η Πολιτεία όμως δεν έχει συνδράμει» τόνισε ο κ. Γιατράς θυμίζοντας τα αιτήματα για ενίσχυση του τμήματος ασφάλειας με έμπειρο προσωπικό.
«Έχουμε εγκλιματιστεί σε τέτοιο βαθμό που δε δηλώνονται καν οι κλοπές» σημείωσε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου που τόνισε πως πέρα από τους Νόμους και τον Σωφρονισμό, θα πρέπει να δούμε την εξιχνίαση των εγκλημάτων.
«Ο Ποινικός Κώδικας έχει τρωτά σημεία και σίγουρα πολλές από τις αλλαγές που έγιναν το 2019 αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Όμως ο πυρήνας είναι άλλος και αφορά το κατά πόσο θα έχουμε την εξιχνίαση» τόνισε επαναλαμβάνοντας πως κατά την αναχώρηση αλλά και την επιστροφή του στο νησί, δεν του ζητήθηκε ούτε χαρτί για τον κορωνοϊό που να αποδεικνύει πως έχει κάνει τεστ ή εμβόλιο. Σε ότι αφορά την συνδρομή της Αυτοδιοίκησης στο έργο της Αστυνομίας, σημείωσε πως αυτή θα μπορούσε να γίνει με την παραχώρηση κάποιου ακινήτου για την στέγαση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Αστυνομίας.
«Από το 2000 παρακολουθούμε την υποστελέχωση και όχι την επάνδρωση των αστυνομικών υπηρεσιών και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα» κατέληξε ο κ. Γιατράς.
Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο