Την άποψη ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί το κρίσιμο στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε σε σχέση με την πανδημία, εξέφρασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή ο παιδίατρος Γεώργιος Δημητρίου, υπογραμμίζοντας πως η τήρηση των μέτρων πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με ευλάβεια.
Ένα άλλο ζήτημα που υπογράμμισε ο γιατρός, αφορά την τήρηση της καραντίνας μέσα στην οικογένεια και το γεγονός ότι μαζί με τα παιδιά που μπορεί να είναι θετικά στον covid 19 και να βρίσκονται σε καραντίνα, θα πρέπει να βρίσκεται σε αυστηρή καραντίνα και ενήλικος που τα φροντίζει. Μια τέτοια κατάσταση επιβάλει με άλλα λόγια καραντίνα του παιδιού και του φροντιστή και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που μπορεί να χρειάζεται να δουλεύουν ή να επισκέπτονται τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ κτλ
Σε ότι αφορά την λειτουργία των σχολείων, τόνισε πως η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει υπόψη πολύ σοβαρά τα δεδομένα που υπάρχουν.
Καραντίνα και μέσα στο σπίτι για τα παιδάκια που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα
«Είχα εκφράσει και παλιότερα την άποψη ότι για αυτό το διάστημα που υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων, τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά. Δεν είμαι αρμόδιος να πάρω αυτές τις σοβαρές αποφάσεις, εντούτοις όταν με ρωτούν οι γονείς που υποψιάζονται ότι ήρθαν σε επαφή ή κοντά σε επαφή τους συμβουλεύω να παραμένουν στο σπίτι. Νομίζω δεν έχει καμία αξία να μένουν τα σχολεία ανοιχτά εφόσον υπάρχει μια άνοδος των κρουσμάτων, των εισαγωγών στις Εντατικές» τόνισε ο γιατρός σημειώνοντας πως η εκτίναξη των κρουσμάτων στο νησί μας έχει να κάνει με τη σύγχυση που υπάρχει σχετικά με την προφύλαξη.
«Όταν ένα παιδάκι έχει έρθει σε επαφή με ένα άλλο παιδάκι μέσα στην ίδια τάξη που έχει βρεθεί θετικό, αν δεν παρουσιάσει συμπτώματα δε γίνεται τεστ για τον κορωνοϊό. Εντούτοις αυτό το παιδάκι θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα από τους υπόλοιπους μέσα στο σπίτι οι οποίοι συγχρωτίζονται με κόσμο. Αν κάποιος κολλήσει χωρίς συμπτώματα, μπορεί να διασπείρει ανεξέλεγκτα τον ιό στην κοινότητα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τα μέτρα και τους κανόνες. Κάποιος από τους ενήλικες θα πρέπει να μείνει στενά συνδεδεμένος με το παιδί και να μην συγχρωτίζεται με τους υπόλοιπους» τόνισε ο γιατρός που συνέχισε λέγοντας πως πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να υπάρχει και απέναντι στους γηραιότερους της οικογένειας.
«Κάποιος από τους ενήλικες θα πρέπει να μείνει στενά συνδεδεμένος με το παιδί και να μην συγχρωτίζεται με τους υπόλοιπους»
«Το να κάθεται ένα παιδάκι, που μπορεί να είναι πιθανός φορέας, με τους παππούδες και τις γιαγιάδες σε ένα σπίτι, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο» σημείωσε ακόμη, καλώντας τους γονείς να ενεργοποιηθούν και να ρωτήσουν το γιατρό τους σε περίπτωση που διαπιστώσουν πως έχουν τα παιδιά ή οι ίδιοι κάποιο «ύποπτο» σύμπτωμα.
Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως ο ΕΟΔΥ είναι διαθέσιμος για να λύσει απορίες και να δώσει οδηγίες σχολιάζοντας πως και ο ίδιος έχει πολλές φορές επικοινωνήσει με τον Οργανισμό για να πάρει οδηγίες και πληροφόρηση.
Ο γιατρός ζήτησε μεγάλη προσοχή, φέροντας το προσωπικό του παράδειγμα όταν ήρθε σε επαφή με 2 κρούσματα : Αν και τηρούσε πάρα πολύ αυστηρά μέτρα προφύλαξης, ανάλογα με αυτά που τηρούνται σε Μονάδες Εντατικής , έκανε αποχή 10 ημερών και δύο διαδοχικά τεστ που βγήκαν αρνητικά για να επιστρέψει στο ιατρείο του.
Σε σχέση με τα κρούσματα σε παιδιά που έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, ο παιδίατρος ανέφερε πως δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν πως τα παιδιά ενδεχομένως να έχουν γίνει πιο ευάλωτα στον ιό ή τις μεταλλάξεις του.
«Στατιστικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να προκαλούν ειδική ανησυχία για τα παιδιά και τη διασπορά του ιού. Δεν είναι ξεκάθαρο αν μιλάμε για πιο μολυσματική μετάλλαξη στα παιδιά. Το λογικό είναι πως έχουμε μια φυσιολογική αύξηση της διασποράς μέσω και των παιδιών» σημείωσε ο γιατρός.
Για τον εμβολιασμό υπογράμμισε πως είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που ήδη έχει φέρει οφέλη και λιγότερο σοβαρές νοσήσεις ενώ τόνισε πως αν εμβολιαστούν οι άνω των 65 θα έχουμε όλο και καλύτερα αποτελέσματα.
«Αν εμβολιαστούν οι άνω των 59, η ανοσία θα είναι επαρκής για να καλύψει την επικινδυνότητα του ιού. Ο ρυθμός , παρά τα προβλήματα, είναι ικανοποιητικός και χαίρομαι που οι Υπηρεσίες δεν αφήνουν καμία δόση χαμένη.
Τέλος το Νοσοκομείο κάνει άριστη δουλειά στην επιτήρηση και την φροντίδα των περιστατικών και αυτό θα πρέπει να το επικροτήσουμε» ανέφερε.
Τέλος, απευθυνόμενος στους συμπολίτες μας ο κ. Δημητρίου στάθηκε για ακόμη μια φορά στην μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων σημειώνοντας πως αν ένας που νοσεί και ένας που δε νοσεί φορούν μάσκα και υπάρχει η αναγκαία απόσταση, η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρή.