Ζάκυνθος

Φρουρός της ισορροπίας του οικοσυστήματος στη Ζάκυνθο είναι οι θαλάσσιες χελώνες

Δραματικά μεγάλος είναι ο αριθμός των νεκρών θαλάσσιων χελωνών που έχουμε σε ετήσια βάση στη χώρα μας, αλλά και στο νησί μας που έχει την Caretracaretta για σήμα κατατεθέν και παρά ταύτα δεν μεριμνά αναλόγως για την προστασία της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Δρόσσος Κουτσούμπας, περισσότερες από 1500 θαλάσσιες χελώνες  χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Επιπλέον ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό μεδουσών που υπάρχουν φέτος στις παραλίες και σημείωσε πως οι χελώνες είναι οι μεγαλύτεροι κυνηγοί τους.

«Το μεγάλο θέμα των τελευταίων εβδομάδων είναι με τις τσούχτρες και πρέπει να γνωρίζουμε πως από τους βασικούς θηρευτές τους είναι η θαλάσσια χελώνα» είπε ο κ. Κουτσούμπας καις τη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας της χελώνας λέγοντας: «Κάθε χρόνο έχουμε πάνω από 1500 θανάτους θαλασσίων χελωνών στις ελληνικές θάλασσες εκεί που κυκλοφορεί η  Caretra-caretta αλλά και η χελώνα Μίδας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως αν ο άνθρωπος συνεχίζει να εξαλείφει κάποιους βασικούς συντελεστές από το οικοσύστημα, της ισορροπίας που υπάρχει στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τελικά δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτό που βλέπουμε μπροστά μας».

Αναφορικά με την πορεία αναπαραγωγής της χελώνας  ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Από τη δεκαετία του 1980 καταγράφονται σε κάποιες χρονιές πληθυσμιακές εκρήξεις χελωνών.  Φρουρός της ισορροπίας του οικοσυστήματος στη Ζάκυνθο είναι οι θαλάσσιες χελώνες. Έχει σημασία ακόμα και μία παραπάνω να μείνει ζωντανή. Εμείς ας προσπαθήσουμε να μην παρεμβαίνουμε αρνητικά στον τομέα των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων γιατί υπάρχουν συλλήψεις μέσα στα δίχτυα, τραυματισμός από τα πλοία που κινούνται με ταχύτητα κλπ. Στο τέλος του δρόμου θα είναι προς όφελός μας αν έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Η προστασία του ΕΘΠΖ στους πληθυσμούς της χελώνας είναι σημαντική γιατί έχουμε σταθερή αύξηση 10% στον αριθμό των φωλιών. Ακόμα και στις παραλίες ωοτοκίας που δεν είχαμε μεγάλη επισκεψιμότητα για φωλιές  (όπως Γέρακας, Δάφνη, Μαραθωνήσι γιατί οι πολλές φωλιές ήταν στα Σεκάνια), με την παρουσία του Πάρκου και την ενημέρωση που γίνεται, έχουμε πολλές φωλιές και σε άλλες παραλίες, δηλαδή όχι μόνο στην περιοχή απολύτου προστασίας.

Οι επαγγελματίες έχουν καταλάβει πως η προστασία της θαλάσσιας χελώνας έχει προστιθέμενη αξία. Η χελώνα είναι εξίσου σημαντική με το ναυάγιο και με τον πολιτισμό της Ζακύνθου. Έχει σημασία να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαμόρφωση μίας κατάστασης, όπως για παράδειγμα οι ψαράδες που δραστηριοποιούνται στον κόλπο του Λαγανά».

Για τις μέδουσες ο πρώην Πρόεδρος του Πάρκου ανέφερε: «Στη Ζάκυνθο τα ρεύματα και τα κύματα φέρνουν τις μέδουσες κι αυτά τις παίρνουν από μία παραλία. Οι μέδουσες είναι οργανισμοί που κινούνται παθητικά και γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά  εκτός από το να προσέχουμε».

Νεκρές χελώνες

Για το μεγάλο αριθμό νεκρών χελωνών ο κ. Δρόσσος Κουτσούμπας είπε ότι σε ετήσια βάση έχουμε πάνω από 1500 που πεθαίνουν και βασική αιτία θανάτωσής τους είναι τα σκάφη, δηλαδή η έντονη ναυσιοπλοϊα. «Δεν είναι μόνο τα μεγάλα αλλά και τα μικρά σκάφη. Γι’ αυτό ζητήσαμε διαδρόμους ασφαλούς διέλευσης για να μην κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα στον κόλπο του Λαγανά» εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας.

Τέλος ο πρώην Πρόεδρος αναφέρθηκε σε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και φέρουσας ικανότητας στον τουρισμό και  είπε: «Η Ζάκυνθος έχει θέματα που δεν αντιμετωπίζουν άλλα παράκτια Πάρκα,  κι αυτό γιατί δεν έχουν τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Καθώς μιλάμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όλα έχουν να κάνουν με τη φέρουσα ικανότητα. Υπάρχει σκεπτικισμός (και ε άλλα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη) αν ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών  κάνει καλό στα ίδια τα νησιά και τους φυσικούς τους πόρους».

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *