Εν αναμονή της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν γίνει από τις τοπικές αρχές με σημαντικότερη εξ αυτών την υποστήριξη της λειτουργίας της «Οικίας Φώσκολου» ως επισκέψιμου ιστορικού χώρου, που θα μπορεί να ανοιχτός επί μονίμου βάσεως το Κοινό, βρίσκεται το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Ούγος Φώσκολος».
Η… επέλαση της πανδημίας δεν επέτρεψε στο Σύλλογο να πραγματοποιήσει την ετήσια απολογιστική του Συνέλευση, ούτε δυστυχώς μια σειρά από ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δράσεις που είχαν προγραμματιστεί, ενώ αμφίβολη είναι η διοργάνωση της 4η Διεθνούς επιστημονικής συνάντησης µε κεντρικό θέµα «Η πρόσληψη του Φώσκολου στην Ελλάδα» που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβρη. Ωστόσο, ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε είναι εξαιρετικά πλούσιος και αποτελεί μια πολύ καλή αφετηρία για νέο σχεδιασμό, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Σταχυολογώντας κάποιες από τις εξελίξεις που σημειώθηκαν την χρονιά που μας πέρασε, ο Σύλλογος κατά τη διάρκεια του 2019, εμπλούτισε την “Οικία Φώσκολου” µε δωρεές έργων τέχνης αλλά και παλαιών – σπάνιων εκδόσεων του ποιητή που προήλθαν από φίλους και µέλη του σωµατείου, οργάνωσε και παρουσίασε στο ζακυνθινό κοινό την Γ’ διεθνή επιστηµονική συνάντηση για τον ποιητή µε την συµµετοχή πανεπιστηµιακών από την Ελλάδα και την Ιταλία, άνοιξε για πρώτη φορά την Οικία για το Κοινό, με την εθελοντική παρουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, διεύρυνε την συνεργασία µε το Μορφωτικό Ινστιτούτο της Πρεσβείας της Ιταλίας βάζοντας τις βάσεις για κοινές εκδηλώσεις που -δυστυχώς- δεν υλοποιήθηκαν φέτος λόγω κορονοϊού, υποδέχτηκε νέα μέλη και δηµιούργησε την Συµβουλευτική Επιστηµονική Επιτροπή του σωµατείου, η οποία αποτελείται από τον ιστορικό και συγγραφέα Νίκια Λούντζη, τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, Γεράσιµο Ζώρα, την οµ. καθηγήτρια του ΑΠΘ, Φανή Καζαντζή και τον καθηγητή του Ιονίου πανεπιστηµίου Αναστάσιο Λέτσιο.

Μιλώντας στον -Ε- ο Πρόεδρος του Δ.Σ Φίλιππος Συνετός, αναφέρθηκε τόσο στον σχεδιασμό που ματαιώθηκε, όσο και στους στόχους που έχει θέσει ο Σύλλογος για την λειτουργία της Οικίας, για την συντήρηση του γλυπτού “Θρηνούν Πνεύμα” του Ιωάννη Βιτδάρη, που κοσμεί τον εξωτερικό χώρο, αλλά και για την υλοποίηση δράσεων με τη βοήθεια που Δήμος και Περιφέρεια έχουν υποσχεθεί να παράσχουν.

«Τα μέτρα που λήφθηκαν λόγω της πανδημίας, μας άλλαξαν τον προσανατολισμό με αποτέλεσμα μια σειρά από δράσεις που είχαμε προγραμματίσει με την Ιταλική Πρεσβεία, αλλά και άλλους θεσμικούς παράγοντες να αναβληθούν και να μετατεθούν στο μέλλον, εφόσον οι συνθήκες γίνουν ασφαλείς για τα ταξίδια και τις συγκεντρώσεις. Ακόμη όμως δεν έχουμε πάρει τις τελικές αποφάσεις» ανέφερε ο κ. Συνετός, ενώ ειδικά για τη δημιουργία της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, σημείωσε πως το Σωματείο απευθύνεται σε αυτή όποτε εγείρονται ζητήματα επιστημονικής διερεύνησης, όπως είναι το θέμα αλλά και οι ομιλητές των ετήσιων συναντήσεων.
Για το πολύ σοβαρό ζήτημα της λειτουργίας της Οικίας Φώσκολου ως επισκέψιμου χώρου, ο κ. Συνετός αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που είχαν δοθεί κατά το παρελθόν από τις προηγούμενες αρχές σε Δήμο και Περιφέρεια, αλλά δυστυχώς έμειναν στα λόγια και τελικά υπήρξε μια πλήρης αδιαφορία.
«Η υπόθεση του Μουσείου για τον Ούγο Φώσκολο στη Ζάκυνθο απαξιώθηκε για λόγους που οι ίδιοι οι υπεύθυνοι γνωρίζουν πολύ καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ενώ προχώρησαν τα Μουσεία για τον Καποδίστρια στην Κέρκυρα και για τον Σικελιανό στην Λευκάδα, ο σχεδιασμός για τη Ζάκυνθο δεν προχώρησε.
Από την άλλη πλευρά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σήμερα τόσο η περιφερειακή όσο και η δημοτική αρχή θα υποστηρίξουν την «Οικία Φώσκολου» αναγνωρίζοντας την μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία του χώρου αλλά και των εκθεμάτων που μπορεί να φιλοξενήσει. Σημαντική σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού από το Δήμο ή την Περιφέρεια, που θα μπορεί να διατηρεί το χώρο σε λειτουργία, αλλά και η χρηματοδότηση από το Δήμο της παρουσίασης μιας σειράς από πολύτιμα εκθέματα που έχουν παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο της Παβία και θα εμπλουτίσουν την Συλλογή της Οικίας.
Ένα σημαντικό βήμα που έχει ήδη γίνει είναι η τοποθέτηση συναγερμού στο κτήριο, με δαπάνη της ΠΙΝ.
Για την συντήρηση του μοναδικού γλυπτού που βρίσκεται έξω από την Οικία, ο Σύλλογος έχει διαβιβάσει επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού από τον περασμένο Σεπτέμβρη: Αρχαιολόγος του Υπουργείου επισκέφτηκε τη Ζάκυνθο και εκπόνησε μελέτη για την αποκατάσταση του γλυπτού, αλλά τώρα χρειάζεται η μελέτη αυτή να υλοποιηθεί.
Ένα ακόμη ζήτημα που ανέδειξε ο κ. Συνετός, είναι αυτό της διοργάνωσης εκδηλώσεων και πολιτιστικών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, υπογραμμίζοντας πως η Ζάκυνθος, γεωγραφικός χώρος αναφοράς για τον σχεδιασμό αλλά και την χρηματοδότηση του Επαναστατικού Αγώνα, θα πρέπει να βρεθεί στο προσκήνιο. Αυτό σημαίνει ότι περιοχές όπως το Κάστρο, ο Λόφος του Στράνη, ο Άγιος Γεώργιος των Φιλικών, η Οικία Ρώμα, ο Πύργος του Αναδαλή και τα Μουσεία μας, θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον για μια ακόμα προβολή της αδιαμφισβήτητης συμβολής της ιδιαίτερης πατρίδας μας, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ