COVID 19 ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι πρώτοι τουρίστες από Τσεχία, Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη φτάσει στο νησί μας και απολαμβάνουν τις πρώτες ημέρες των διακοπών τους και παρά την αισιοδοξία που προκαλεί αυτή η εξέλιξη για την «επιβίωση» της τοπικής οικονομίας, παραμένει μια μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορούν να υπάρχουν για τη δημόσια υγεία αν υπάρξουν αυξημένα κρούσματα του νέου κορονοϊού.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αλλά και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Π. Καψαμπέλης, μίλησαν στο ραδιόφωνο του -Ε- για τα νέα δεδομένα που αφορούν την πανδημία μετά το άνοιγμα των συνόρων και υπογράμμισαν με «μια φωνή» ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας έχει καθοριστική σημασία, αφού δεν μπορούμε να ζούμε εσαεί σε καραντίνα. Πολύ σημαντικό μέτρο είναι και αυτό της αποφυγής του συνωστισμού , ειδικά σε συνθήκες που «ευνοούν» την χαλαρότητα, όπως είναι στα μπαρ ή τα κέντρα διασκέδασης.
Χ. Γώγος «Ευλαβική τήρηση των μέτρων και αυξημένος έλεγχος»

«Στη φάση που βρισκόμαστε υπάρχει μια αυξημένη ανησυχία, αν και ανησυχία υπάρχει συνέχεια με τη νόσο αυτή και από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε. Είναι μια νόσος απρόβλεπτη και μπορεί τα δεδομένα να ανατραπούν. Η ανησυχία αλλά και η εγρήγορση είναι σταθερές παράμετροι μέχρι να έχουμε την αντιμετώπιση της νόσου με το εμβόλιο αλλά και την φαρμακευτική αγωγή» δήλωσε ο Καθηγητής κ. Γώγος συμπληρώνοντας πως η σωστή αντιμετώπιση του κινδύνου απαιτεί την συνεχή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Μετά από πολύ καιρό δύο ασθενείς με κορονοϊό, ο ένας από το νησί μας νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Ρίο που είναι Νοσοκομείο αναφοράς και ο κ. Γώγος ανέφερε πως χρειάζεται προσοχή.
Ο Καθηγητής ειδικά για τη Ζάκυνθο ανέφερε πως είναι μια περιοχή με τουρισμό και αυτό σημαίνει πως υπάρχουν «επικίνδυνες ζώνες» εφόσον οι αφίξεις αυξηθούν.
«Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε επιδημιολογικές εκρήξεις όπως στην Ξάνθη ή τη Ροδόπη και είναι εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση, αν και οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν ευνοούν την μετάδοση. Ωστόσο οι επαγγελματίες του τουρισμού πρέπει να φροντίζουν να μην υπάρχει συνωστισμός, να προσέχουν και να επιτηρούν. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τώρα που έχουμε το άνοιγμα του τουρισμού. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος και πρέπει να τηρούνται τα μέτρα» τόνισε ο κ. Γώγος σημειώνοντας πως αν έχουμε δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι θα είναι καταστροφικό.
«Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας και για αυτό δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε» συμπλήρωσε. Τα μέτρα προφύλαξης, τα γρήγορα τεστ και η αποφυγή του συνωστισμού, σε συνδυασμού με την δειγματοληψία που γίνεται στα αεροδρόμια είναι στην σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με τον Καθηγητή.
Π. Καψαμπέλης «Είναι σίγουρο πως θα έχουμε κρούσματα και γι’ αυτό λαμβάνονται μέτρα»

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου Π. Καψαμπέλης εφιστά και αυτός την προσοχή στους κατοίκους του νησιού αλλά κυρίως στους επαγγελματίες του τουρισμού, υπογραμμίζοντας πως το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε είναι ένα στάδιο στο οποίο έπρεπε να περάσουμε. «Η καραντίνα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει και την οικονομία αλλά και την ανθρώπινη ύπαρξη και αυτό αποτυπώνεται και από τις έρευνες που έκανε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Το βήμα που έγινε ήταν αναγκαίο αλλά χρειάζεται προσοχή» ανέφερε ο κ. Καψαμπέλης που ερωτηθείς για τα προληπτικά τεστ πριν την άφιξη των τουριστών στην Ελλάδα, απάντησε πως δεν μπορούμε να θεωρούμε πως είναι 100% αξιόπιστα.
«Είναι σίγουρο πως θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα και για αυτό λαμβάνονται μέτρα» δήλωσε ο κ. Καψαμπέλης συμπληρώνοντας πως σήμερα ξέρουμε πολλά περισσότερα για την ασθένεια και την εξέλιξη της σε κάθε άρρωστο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δε θα τον ανησυχήσουν πολλά κρούσματα με καλή εξέλιξη αλλά μόνο συσσωρευμένα κρούσματα που μπορεί να έχουν δυσάρεστη εξέλιξη και να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. «Το κρίσιμο είναι να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είμαι σίγουρος πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα Ξενοδοχεία θα τα τηρήσουν. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι καταστάσεις συνωστισμού σε μπαρ και χώρους διασκέδασης. Σήμερα ο νούμερο ένα εχθρός είναι ο συνωστισμός και αυτό πρέπει να το καταλάβουν αρχικά οι ίδιοι οι επαγγελματίες».
Της Μαριλένας Παπαδάτου