Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν Βουλευτές του ΚΚΕ και ζητούν την δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στη Ζάκυνθο.
Η ερώτηση αναφέρει:
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Ζακύνθου μέσα από τους φορείς τους, διεκδικούν τη δημιουργία ογκολογικής κλινικής στην Ζάκυνθο. Με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου καρκινοπαθών Ζακύνθου ο αριθμός των ασθενών ξεπερνάει τις 4 χιλιάδες. Αυτό σημαίνει ότι το 10% του πληθυσμού νοσεί από καρκίνο, ποσοστό πολύ υψηλό σε σχέση με τον πληθυσμό.
Οι ασθενείς αναγκάζονται να φύγουν από το νησί για να κάνουν τις θεραπείες τους με επιστροφή οι πιο πολλοί την ίδια μέρα, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν. Η αναγκαστική μετακίνηση τους έχει πολλές δυσκολίες –πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης- αφού πολλές φορές λόγω των καιρικών συνθηκών κλείνει η γραμμή με αποτέλεσμα να χάνουν την θεραπεία τους. Αναγκαστικά όποιος μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος σε τέτοιες περιπτώσεις απευθύνεται σε ιδιωτικό κέντρο, οι υπόλοιποι «απλώς» δεν κάνουν τη θεραπεία τους.
Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν λόγω της μετακίνησης με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού λόγω του συνωστισμού μπορούν ανά πάσα στιγμή να κολλήσουν οποιαδήποτε κοινή ασθένεια με ολέθριες συνέπειες για την ήδη επιβαρυμένη υγεία τους. Η όλη ταλαιπωρία έχει άμεσες συνέπειες και στην ψυχολογική τους κατάσταση.
Ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ πρόσφατα παραδέχτηκε ότι δεν δικαιολογείται η δημιουργία ογκολογικής κλινικής λόγω του αριθμού των ασθενών. Η λογική του κόστους οφέλους και στην υγεία είναι κυρίαρχη για την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά την ίδια ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η ζωή του λαού μπαίνει στο ζύγι και φυσικά κερδίζει το οικονομικό όφελος, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και τις επιταγές της ΕΕ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
– Να δημιουργηθεί Ογκολογική Κλινική στη Ζάκυνθο, να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό, σταματώντας την ταλαιπωρία των ασθενών του Νησιού.
– Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για τα αναγκαία φάρμακα, θεραπείες και επεμβάσεις είτε είναι ασφαλισμένοι είτε όχι.
– Να καλύπτονται 100% από το κράτος τα έξοδα των ασθενών και των συνοδών τους όταν αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλη πόλη για αναγκαίες θεραπείες ή ακόμα και εξετάσεις.
– Να διερευνηθούν οι αιτίες του υψηλού ποσοστού καρκινοπαθών και να αντιμετωπιστούν με μέτρα από το κράτος.
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος, Λαμπρούλης Γιώργος, Παπαναστάσης Νίκος