Η συνέχιση της απαγόρευσης της θήρας και της ερασιτεχνικής αλιείας στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση της κυνηγετικής κοινότητας Ζακύνθου και των ερασιτεχνών αλιέων του νησιού μας.
Συγκεκριμένα, οι κυνηγοί και οι ερασιτέχνες αλιείς της Π.Ε. Ζακύνθου νιώθουν πως αδικούνται κατάφωρα από τη συνέχιση της σχετικής απαγόρευσης, αφού, όπως ορθώς διατείνονται, οι δραστηριότητες αυτές είναι μοναχικές και ασκούνται εκτός αστικού ιστού σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα συνωστισμού. Συνεπώς, μέσω των δραστηριοτήτων αυτών κάθε άλλο παρά ευνοείται η διασπορά του ιού.
Επιπροσθέτως, είναι γεγονός πως στην Π.Ε. Ζακύνθου καταγράφεται καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης εξαιρετικά χαμηλός αριθμός κρουσμάτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον χάρτη του ECDC η Π.Ε. Ζακύνθου είναι από τις πολύ λίγες περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου καταγράφεται εξαιρετικά χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και γι’ αυτό το λόγο έχει χαρακτηριστεί ως “πράσινη”.
Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί πως η κυνηγετική κοινότητα της Ζακύνθου, όπως και το σύνολο των 250.000 κυνηγών ολόκληρης της χώρας, έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση κρίσεων (επι παραδείγματι κατάσβεση πυρκαγιών και άλλα), συνεργαζόμενοι πάντα άριστα με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.
Ακόμα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν πως, σύμφωνα με τον ισχύοντα δασικό κώδικα, το κυνήγι επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα. Κατά συνέπεια, εμπίπτει στις μετακινήσεις πολιτών που επιτρέπονται και συγκεκριμένα στην κατηγορία 6.
Επειδή, όπως αποδεικνύεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, η διασπορά του ιού στη Ζάκυνθο – όπως και σε όλα τα Ιόνια Νησιά – είναι εξαιρετικά περιορισμένη, γι’ αυτό άλλωστε και τα Ιόνια Νησιά είναι από τις ελάχιστες – τρείς συνολικά – περιοχές της Ευρώπης που σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη του ECDC έχουν χαρακτηριστεί “πράσινα”.
Επειδή δεν υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που να συνδέουν τη θήρα και την αλιεία με τη διασπορά του κορωνοϊού.
Επειδή η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου είναι περιορισμένη ήτοι από τις 20 Αυγούστου έως της 28 Φεβρουαρίου κάθε έτους.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί,
Προτίθενται να επανεξετάσουν τη δυνατότητα άρσης των εν λόγω απαγορεύσεων για περιοχές τις Ελλάδας στις οποίες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία των ειδικών, οι δείκτες επιδημιολογικού φορτίου είναι ιδιαίτερα χαμηλοί και μάλιστα εν συγκρίσει, όχι μόνο με άλλες περιοχές της χώρας μας, αλλά και με ολόκληρη την Ευρώπη;
Προτίθενται να θεσπίσουν προσωρινό νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την κυνηγετική δραστηριότητα και την ερασιτεχνική αλιεία στις Περιφέρειες με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο έστω και με αυστηρούς περιορισμούς;
Ο ερωτών βουλευτής
Διονύσιος Ακτύπης