Ζάκυνθος

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: 15.000 € το μέγιστο ποσό για τις επιχειρήσεις

Σε μια σημαντική μείωση του ανώτερου προβλεπόμενου ποσού επιδότησης μέσα από το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης της ΠΙΝ  για κάθε επιχείρηση που πλήττεται από τον covid 19 προχώρησε η Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος, προκειμένου να ενισχυθεί μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώ οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν τις προτάσεις τους τον περασμένο Οκτώβριο και  Νοέμβριο στο πρόγραμμα  για την «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» ανέμεναν την ανακοίνωση των τελικών  δικαιούχων, βρίσκονταν σε εξέλιξη μια προσπάθεια αλλαγών και τροποποιήσεων στο πρόγραμμα, στο οποίο εξαρχής είχαν διαπιστωθεί αδυναμίες.

Θυμίζουμε πως για ένα αρχικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό τα 14 εκατομμύρια ευρώ,  υπέβαλαν αίτηση 7.156 επιχειρήσεις  σε όλα τα Ιόνια Νησιά αίτημα χρηματοδότησης  τα 147 εκατ. Ευρώ. Αξίζει δε να σημειωθεί πως πολλές επιχειρήσεις δεν μπήκαν καν στον κόπο υποβολής πρότασης, θεωρώντας ότι τα κριτήρια είναι εξαρχής αποτρεπτικά.

Σύμφωνα με την απόφαση για την 4η  τροποποίηση Πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2014-2020» ION97, το άνω όριο επιχορήγησης μειώνεται από 30.000€  που ήταν αρχικά σε 15.000€.Τόσο ο προϋπολογισμός όσο και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προγράμματος παραμένουν ως έχουν και αυτό που πλέον αναμένεται είναι η ανακοίνωση των οριστικών δικαιούχων του προγράμματος, που θα είναι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το ποσό των 3.000 ευρώ μέχρι το ποσό των 15.000 ευρω που ορίστηκε ως ανώτερο.

Σε νέα πρόσκληση τα υπόλοιπα 16.000.000 ευρω

Καθώς η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος είναι δεδομένη και έχει ανακοινωθεί ήδη επίσημα, πολλοί ανέμεναν να δουν την τελευταία τροποποίηση να προβλέπει αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού, κάτι που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν δυνατό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής  Κ. Ασπιώτης οι επιχειρηματίες  θα πρέπει να αναμένουν νέα προκήρυξη για τη  δράση «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» με προϋπολογισμό τα υπόλοιπα 16.000.000 ευρω που υπάρχουν ως διαθέσιμα και να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για την συμμετοχή τους.

Η προκήρυξη θα γίνει εντός των επόμενων ημερών και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να διεκδικήσουν το υπόλοιπο της χρηματοδότησης. Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει μοιραία, είναι αν θα υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής στο νέο αυτό πρόγραμμα και των επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο προηγούμενο πρόγραμμα που σύντομα ολοκληρώνεται/. M.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *