05:08:59 μμ
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2026
ErmisNews Λογότυπο
  • Ζάκυνθος
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Αγγελίες
  • Ermis Radio
Ερμής
Αναζήτηση
  • Ζάκυνθος
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Αγγελίες
  • Ermis Radio
Ακολουθήστε Μας
Ελλάδα

Επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού για την διαχείριση του Αρχοντικού Ρώμα

Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2022 στις 6:33 ΜΜ
Δημοσιεύτηκε 14 Οκτωβρίου 2022
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση της διαχείρισης του Αρχοντικού Ρώμα από τις δημόσιες αρχές μετά την επιστολή που κατέθεσε η δικηγόρος της οικογένειας κα Ιωάννα Λαχανά προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.


Με την επιστολή αυτή η κα Λαχανά απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας και επικαλείται γνωμάτευση του Συνηγόρου του Πολίτη σύμφωνα με την οποία καταγγέλεται η συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού να μην εκτελεί τη δημοσιευμένη απόφαση για την αγορά της κινητής συλλογής του Αρχοντικού.

Η εξέλιξη αυτή, τρία χρόνια μετά την εξαγγελία για την διάσωση του πιο ιστορικού αρχοντικού στη Ζάκυνθο που είναι συνδεδεμένο με λαμπρές σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας, δείχνει την διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ της οικογένειας και των φορέων του δημοσίου για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.


Αναλυτικά η επιστολή της Οικογένειας Ρώμα προς την Υπουργό Πολιτισμού αναφέρει τα εξής:


“Κα Υπουργέ του Πολιτισμού
Με την παρούσα σας κοινοποιώ την από 6-10-2022 επιστολή της Ανεξάρτητης Αρχής Συνήγορος του Πολίτη προς τους τους εντολείς μου και σε συνέχεια καταγγελίας, λόγω της πρακτικής του υπουργείου σας, να μην εκτελεί άμεσα τις αποφάσεις του.
Όταν το κράτος παραβιάζει κανόνες και πρέπει να ελεγχθεί, ενεργεί η Ανεξάρτητη αυτή Αρχή, πέρα και έξω από πολιτική ποδηγέτηση και χειραγώγηση και εγγυάται την αρχή της νομιμότητας και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, των βασικών δηλαδή παραμέτρων, που συνιστούν το κράτος δικαίου.
Η επισυναπτόμενη επιστολή περιγράφει όλη τη διαδικασία, όπως προκύπτει από δημόσια έγγραφα για την υπόθεση της εξαγοράς της κινητής συλλογής της Οικογένειας Ρώμα στη Ζάκυνθο και καταγγέλει την μέχρι τώρα συμπεριφορά του υπουργείου σας, ήτοι να μην εκτελείτε την ήδη δημοσιευμένη απόφαση σας, που αφορά στην ελληνική και εν γένει ευρωπαϊκή πολιτιστική μας κληρονομιά, με συνέπεια, αν δεν εκτελεστεί άμεσα, την απαξίωση, υποβάθμιση, ίσως και καταστροφή του συνόλου της κινητής συλλογής της Οικογένειας Ρώμα στη Ζάκυνθο.

Επειδή ήδη έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα η εκτέλεση της ήδη ειλημμένης απόφασης του ΥΠΠΟΑ για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του συνόλου της κινητής συλλογής, που βρίσκεται εντός του ακινήτου της οικογένειας Ρώμα στη Ζάκυνθο. Το ακίνητο αυτό όπως σας έχω επισημάνει πολλάκις, προφορικά και γραπτά, αποτελεί τη στέγη των εντολέων μου.
Επειδή από την εις βάθος έρευνα της υπόθεσης, από το Συνήγορο του Πολίτη, διαπιστώθηκε, ότι από κανένα σημείο της συγκεκριμένης απόφασης σας ή των σχετικών εγγράφων που την συνοδεύουν, δε συνάγεται ως αναγκαίος όρος για την αγορά της κινητής συλλογής η προηγούμενη αγορά του οικήματος από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Επειδή επικαλείστε ένα ανύπαρκτο σχέδιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για την απόκτηση του ακινήτου της οικογένειας, στις από εξαμήνου έγγραφες απαντήσεις σας προς τον Συνήγορο του Πολίτη προκειμένου να καθυστερήσετε αδικαιολόγητα την υλοποίηση της απόφασης σας.
Επειδή δεν δύνασθε πλέον να επικαλείστε όρο, ο οποίος δεν υφίσταται και κάθε αναμονή για κατασκευή προϋποθέσεων ετεροχρονισμένα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και απώλεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Επειδή κάθε πρόθεση σας για έκθεση της συλλογής εντός του εν λόγω ακινήτου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια της κινητής συλλογής, που επιβάλλεται να διασωθεί. Λόγω δε των ρυθμών της γραφειοκρατίας και της κωλυσιεργίας του φορέα (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) ,που ενδεχομένως υπολογίσατε, ότι θα ανταποκριθεί έγκαιρα επιβεβαιώνεται απόλυτα η ανησυχία μας.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας στη Ζάκυνθο το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από την Οικονομική επιτροπή της ΠΙΝ, προκειμένου να προβεί σε ελέγχους Τίτλων και εκτίμησης για εξαγορά του ακινήτου, αναφέρει ότι χρονικά δεν δύναται να προσδιορίσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας . Όσοι ασχολούνται με τα κοινά γνωρίζουν πολύ καλά πόσος χρόνος απαιτείται για κάτι τέτοιο .
Οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας θα πρέπει να ακολουθήσει χρονοβόρες διαδικασίες για απόκτηση του εν λόγω ακινήτου, και οπωσδήποτε η διαδικασία θα δύναται να ολοκληρωθεί κατόπιν έγγραφης σύμφωνης γνώμης των εντολέων μου, που μέχρι σήμερα δεν διαθέτει η ΠΙΝ και κανένας δημόσιος φορέας .
Οι εντολείς μου δήλωσαν μέσω εμού, ότι είναι στη διάθεση οποιουδήποτε δημόσιου φορέα για να συζητήσουν την αξιοποίηση του ακινήτου τους. Μέχρι σήμερα δεν κλήθηκαν από κάποιο δημόσιο φορέα. Όπως καλώς γνωρίζετε η ιδιοκτησία (κατοικία) είναι ατομικό δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν δύναται μονομερώς να λαμβάνουν αποφάσεις για την Οικία μας.

Επειδή τυχόν αλληλογραφία σας με την κα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων (την οποία επικαλέστηκε αλλά ουδέποτε κοινοποίησε), δηλαδή δεν τίθεται σε δημόσιο έλεγχο, όπως οφείλεται στο δημόσιο βίο, είχε ως αποτέλεσμα να συζητηθεί σε οικονομική επιτροπή της ΠΙΝ την 13-9-2022, ήτοι ένα έτος μετά την δημοσίευση της αμετάκλητης απόφασης εξαγοράς από το ΥΠΠΟΑ, η σκοπιμότητα εξαγοράς του ακινήτου της Οικογένειας Ρώμα περιγράφοντας μια χρονοβόρα διαδικασία, ερήμην της οικογένειας και δίχως τη συναίνεση της.
Το σχέδιο λοιπόν, που επικαλέστηκε το ΥΠΠΟΑ στον Συνήγορο του Πολίτη είναι ανύπαρκτο μέχρι σήμερα.
Εδώ και τρία χρόνια δεν υπάρχει κανένα σχέδιο της ΠΙΝ, το οποίο επικαλείστε για να καθυστερείτε αδικαιολόγητα την εξαγορά της κινητής συλλογής.
Επειδή η εξέταση της σκοπιμότητας εξαγοράς του ακινήτου από τη ΠΙΝ, εντός του οποίου στεγάζεται η συλλογή, την 13-9-2022 (ένα έτος μετά την ειλημμένη απόφαση του ΥΠΠΟΑ για την εξαγορά του συνόλου της κινητής συλλογής) δημιουργεί ερωτηματικά, αλλά και έντονη ανησυχία σε εμάς, αλλά και σε όσους παρακολουθούν την υπόθεση, για την τύχη της και την ευθύνη, όσων αποτελούν εδώ και ένα έτος εμπόδιο στην εκτέλεση της απόφασης, που ήδη έχει δημοσιευθεί.
Επειδή για πρώτη φορά περιγράφεται η διαδικασία απόκτησης του ακινήτου της οικογένειας στην απόφαση της οικονομικής Επιτροπής της ΠΙΝ, αν είχε και στο παρελθόν ενεργήσει για την εξαγορά του ακινήτου θα υπήρχε αναρτημένη η πράξη στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Επειδή ο μόνος αναγκαίος όρος για να προβείτε στην εξαγορά του συνόλου της κινητής συλλογής είναι ο άμεσος κίνδυνος απώλειας και καταστροφής του συνόλου της, και μάλιστα συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση για την άμεση εκτέλεση της απόφασης σας.
Αυτός ο όρος περιγράφεται στις αποφάσεις σας, αυτός ο όρος επισημαίνεται από τον Συνήγορο του Πολίτη, αυτόν τον όρο πρέπει να σεβαστείτε, σε περίπτωση δε που καθυστερήσατε την εκτέλεση της απόφασης σας για την εξαγορά του συνόλου της κινητής συλλογής της Οικογένειας Ρώμα και αυτή απωλεσθεί, υποβαθμισθεί, καταστραφεί θα εκτεθείτε και θα λογοδοτήσετε ενώπιον εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, οι οποίες θα ενημερωθούν άμεσα ,αλλά και ενώπιον της κοινωνίας.
Επειδή σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη “Η κήρυξη της συλλογής ως κινητού μνημείου και η απόφαση εξαγοράς της αποτελούν διαφορετικές διοικητικές πράξεις, οι οποίες παράγουν ανεξάρτητα έννομα αποτελέσματα από την απόφαση αναγνώρισης της οικίας ως μνημείου.”

Επειδή το σύνολο της κινητής συλλογής αποτελεί ελληνική και λόγω του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά (εντός της οικίας υπάρχουν κειμήλια που αφορούν σε ευρωπαϊκές χώρες, σπάνια και ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας).
Επειδή η εισηγητική επιστημονική επιτροπή του ΥΠΠΟΑ περιέγραψε ακριβώς τον ως άνω επικείμενο κίνδυνο για την απώλεια και καταστροφή της συλλογής, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, και στην επιστημονική αυτή εισήγηση βασίστηκε η απόφαση για την εξαγορά της κινητής συλλογής της Οικογένειας Ρώμα από το ΥΠΠΟΑ.
Επειδή τυχόν χρονοβόρες διαδικασίες από πλευράς οιουδήποτε φορέα έχει “ζωηρό ενδιαφέρον” να αποκτήσει το ακίνητο, λόγω των συνθηκών (στάθμη νερού θάλασσας πάνω από το οίκημα, διότι το οίκημα είναι κτισμένο 1,5 μ. κάτω από το επίπεδο της σημερινής πόλης της Ζακύνθου και επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, αδυναμία συντήρησης, κλπ) καθιστούν υπεύθυνο και το φορέα αυτό, αλλά και τη διοίκηση σας για όσο διάστημα δεν εκτελείται η απόφαση του ΥΠΠΟΑ για τυχόν απώλεια, υποβάθμιση και καταστροφή της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς πλέον.
Επειδή ουδείς δύναται να αγνοεί την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Επειδή η Οικογένεια και εγώ, ως νομικός παραστάτης της τους τελευταίους μήνες, δεχθήκαμε συμπεριφορές ανεπίτρεπτες από υπουργό και συνεργάτες, φυσικά δε μας μειώνουν οι συμπεριφορές αυτές, αλλά οπωσδήποτε χαρακτηρίζουν εσάς.
Η δε κα Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων συνεχίζει να ισχυρίζεται σε δημόσιο λόγο ακατάληπτα και αναληθή σε εμάς πράγματα, που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας της.
Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την αξιοποίηση του ακινήτου και εσείς δεν δείχνετε καν τον ελάχιστο σεβασμό, ώστε να εκτελέσετε την προ ενός έτους απόφαση σας.
Αν δε επικαλεστείτε τώρα την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΙΝ για την σκοπιμότητα εξαγοράς του ακινήτου, θα εισηγηθείτε στην ουσία την απόλυτη καταστροφή της κινητής συλλογής και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας.

Επειδή βασικό χαρακτηριστικό της διοικητικής πράξης είναι η εκτελεστότητά της, που σημαίνει ότι επιφέρει άμεση μεταβολή στον εξωτερικό νομικό κόσμο.
Σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, η εν λόγω πράξη δεσμεύει τη διοίκηση για την εφαρμογή της και μέχρι σήμερα υφίσταται παράλειψη νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας από εσάς.
Με άλλα λόγια, η εφαρμογή της (δηλαδή η παραγωγή έννομων συνεπειών) είναι υποχρεωτική τόσο για τη Διοίκηση, όσο και για τον διοικούμενο ήδη από τη στιγμή της έκδοσης της, χωρίς να προϋποτίθεται η διαμεσολάβηση δικαστικής απόφασης ή άλλης διαδικασίας και είναι εξ ορισμού εκτελεστή.
Επειδή δεσμεύεστε απόλυτα και επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας και χρηστής διοίκησης να εκτελέσετε άμεσα την ήδη ειλημμένη απόφαση σας για την εξαγορά της κινητής συλλογής της Οικογένειας Ρώμα στη Ζάκυνθο.
Επειδή η μη εκτέλεση της απόφασης σας αντίκεινται στην αρχή της χρηστής Διοίκησης, που οφείλει το Υπουργείο πολιτισμού να τηρήσει .
Επειδή κανένα πρόσωπο, όποιο αξίωμα και αν καταλαμβάνει, δεν είναι υπεράνω νόμου. Ο Νομός είναι πάνω από όλους .
Για τους ανωτέρω λόγους
Καλείστε όπως εκτελέσετε άμεσα την ήδη ειλημμένη απόφαση σας (ΑΔΑ: Ω37Σ4653Π4-ΔΧΑ 24/8/2021) σας και προβείτε άμεσα στην ολοκλήρωση της εξαγοράς του συνόλου της κινητής συλλογής της Οικογένειας Ρώμα στη Ζάκυνθο.

Αθήνα 13-10-2022
Ιωάννα Π. Λαχανά
Πληρεξούσια δικηγόρος Οικογένειας Ρώμα

Συνημμένα:


1.Έγγραφο συνηγόρου πολίτη
2.ΑΔΑ: Ω37Σ4653Π4-ΔΧΑ 24/8/2021)
Η παρούσα κοινοποιείται για να λάβουν γνώση
1.Πρόεδρο της Δημοκρατίας
2.Πρωθυπουργό της Ελλάδας
3.Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
4.Ευρωπαϊκή Επιτροπή
5.Συνήγορο του Πολίτη
6.Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με υποχρέωση διαβίβασης σε όλα τα μέλη του Περιφερειακού συμβουλίου και τις επιτροπές .
7.Αρχηγοί Κομμάτων Βουλής των Ελλήνων
8.Τομεάρχες πολιτισμού πολιτικών κομμάτων
9 .Ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη
9.Δήμαρχο Ζακύνθου
10.ΜΜΕ»

Ermis News 14 Οκτωβρίου 2022
Αφήστε ένα σχόλιο Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

ΕλλάδαΖάκυνθος

Άγγλος τουρίστας σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ μετά από κολύμβηση στο Μαραθωνήσι Zακύνθου

Σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ζακύνθου ένας 47χρονος Άγγλος τουρίστας που εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στην θαλάσσια…

3 Αυγούστου 2026
Ελλάδα

Κηδεύεται στην Πάτρα ο ξενοδόχος Ν. Αποστολόπουλος

Αύριο Τρίτη 4 Αυγούστου τελείται στην Πάτρα η νεκρώσιμος ακολουθία για τον επιχειρηματία-ξενοδόχο Νικόλαο Γ. Αποστολόπουλο που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών,…

3 Αυγούστου 2026
Ελλάδα

Από σήμερα μόνο με νέου τύπου ταυτότητα ή διαβατήριο τα ταξίδια στο εξωτερικό

Τέλος στις μετακινήσεις στο εξωτερικό με τις παλαιού τύπου αστυνομικές ταυτότητες μπαίνει από σήμερα, 3 Αυγούστου, καθώς οι γνωστές «μπλε» ταυτότητες παύουν να γίνονται δεκτές ως…

3 Αυγούστου 2026
ΕλλάδαΖάκυνθοςΠολιτισμός

O ζακυνθινός συλλέκτης Δημήτρης Πυρομάλλης μέσα από μια συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 31.10.2023

Της Μάρω Βασιλειάδου Ολες οι συμπληρωμένες σειρές των εταιρειών EMI, Angel, Arkadia, Myto, Mercury, Cetra, Melodram, Naxos, ηχογραφήσεις στούντιο, αλλά και εκδόσεις από ζωντανές ηχογραφήσεις…

3 Αυγούστου 2026
ΕλλάδαΖάκυνθος

Παράνομη ματαίωση του έργου του Λυκείου Κατασταρίου Ζακύνθου διαπιστώνει ο Νικήτας Αρετάκης

Από τον πρώην Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκης ανακοινώθηκαν τα εξής:         Ζάκυνθος     01/08/2026 Τον Μάρτη του 2023 ως Δήμαρχος με ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ…

3 Αυγούστου 2026
ΑθλητισμόςΕλλάδαΖάκυνθος

Εκνευρισμό και ανησυχία προκαλούν οι καθυστερήσεις στα έργα του Δημοτικού σταδίου Ζακύνθου

Eκνευρισμός και απογοήτευση διακατέχει το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων της Ζακύνθου και των οπαδών του ΑΠΣ Ζάκυνθος για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην προετοιμασία του…

3 Αυγούστου 2026
ErmisNews Λογότυπο

Κατηγορίες Ειδήσεων

  • Ζάκυνθος
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Αγγελίες
  • Ermis Radio

Σχετικά με Εμάς

  • Η Εφημερίδα ΕΡΜΗΣ
  • Ραδιοφωνικός Σταθμός Ermis Radio 91.8 fm
  • PRINT SHOP / Εκτυπώσεις Offset – Digital
  • Ηλεκτρονική Έκδοση Εφημερίδας “ΕΡΜΗΣ”
  • Συνδρομές Εφημερίδας “ΕΡΜΗΣ”
  • Επικοινωνία

Ταυτότητα

  • Ταυτότητα Εφημερίδας
  • Ποιοι Είμαστε
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies

Χρήσιμα

  • Φαρμακεία Ζακύνθου / 24ωρη Λειτουργία
  • Ταξιδεύω / Συγκοινωνίες από/προς Ζάκυνθο

Social Media

Ermis Radio 91.8 fm

ermisnews.gr | Ταυτότητα

Eπωνυμία επιχείρησης: Ερμής Ραδιοτηλεοπτική και Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία

Διακριτικός τίτλος: www.ermisnews.gr

Διαχειριστής – Διευθυντής: Αγγελική Ξενόφου

Αρχισυντάκτης: Δημ. Πέττας

Επωνυμία ιδιοκτήτη – Δικαιούχος του ονόματος (domain name): Ερμής ΑΕ

Νόμιμοι Εκπρόσωποι: Iωάννα Πέττα – Αγγελική Ξενόφου

Πρόεδρος Δ.Σ.: Iωάννα Πέττα

Διευθύνων Σύμβουλος: Αγγελική Ξενόφου

Μέτοχοι: Αλέξανδρος Συνετός – Iωάννα Πέττα – Αγγελική Ξενόφου

Έδρα της επιχείρησης: Aγίας Βαρβάρας 2 – 29100 Ζάκυνθος

ΑΦΜ: 099926627 – ΔΟΥ: Ζακύνθου

Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: [email protected]

Tηλεφωνικό Κέντρο: (26950) 44414 / 24206

Weaved by The Udjat TeamThe Udjat Team Logo
Welcome Back!

Sign in to your account

Χάσατε τον κωδικό σας;