Κοινωνία

Ενώπιον θεσμικών αλλαγών το ΕΘΠΖ – Εν αναμονή της σύστασης της νέας Μονάδας Διαχείρισης Π.Π.

Ενώπιον σημαντικών θεσμικών αλλαγών βρίσκεται το  Εθνικό  Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, μετά την ψήφιση του νέου περιβαλλοντικού Νόμου, 4685/2020 τον περασμένο Μάη ο οποίος  έφερε την κατάργηση των  36  Φορέων Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών και την  δημιουργία νέων Μονάδων  Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ), με αποτέλεσμα την αύξηση της έκτασης των περιοχών που εποπτεύουν. Μια από αυτές τις Μονάδες θα είναι και αυτή που θα έχει έδρα τη Ζάκυνθο στην οποία θα υπάγεται και ο Φορέας Διαχείρισης του Αίνου Κεφαλονιάς.

Προς το παρόν η   διαδικασία πλήρους λειτουργίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), του  νέου δηλαδή φορέα που συστάθηκε ως μετεξέλιξη του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης για να έχει τον κεντρικό έλεγχο των μονάδων αυτών, δεν έχει ολοκληρωθεί και οι εξελίξεις  που φαίνεται να καθυστερούν αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον για να διαπιστωθεί ποιος θα είναι στην πράξη  ο τρόπος διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και σε ότι αφορά το νησί μας, ένα πολύ μεγάλο μέρος της θαλάσσιας και χερσαίας επιφάνειας του.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΘΠΖ πάντως, που διανύει την τελευταία περίοδο της  λειτουργίας του, τουλάχιστον με την σημερινή του διοικητική μορφή , συνεχίζει να συνεδριάζει με τηλεδιασκέψεις και να λαμβάνει αποφάσεις για διάφορα θέματα, όπως είναι για παράδειγμα η υλοποίηση των δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ που πρόσφατα εγκρίθηκαν και αφορούν νέες μελέτες για την πορεία διατήρησης της θαλάσσιας χελώνας, διαχειριστικά μέτρα κτλ.

Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα μας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Φ.Δ ΕΘΠΖ Δρ. Κουτσούμπας ανέφερε πως μέχρι σήμερα ο Φορέας συνεχίζει να λειτουργεί με την υφιστάμενη μορφή του, εν αναμονή των επικείμενων αλλαγών.

Θυμίζουμε πως το Δίκτυο των Προέδρων μαζί με τους εργαζόμενους των Φ.Δ όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφράσει τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς τους για το νέο Νόμο που τελικά ψηφίστηκε και αυτό που επεσήμανε από την πλευρά του ο κ Κουτσούμπας είναι η ελπίδα από εδώ και πέρα να λυθούν βασικά ζητήματα λειτουργίας  όπως η ενίσχυση των καθηκόντων των φυλάκων των Πάρκων με ρόλο ανακριτικό και δυνατότητα  επιβολής προστίμων, καθώς και η αξιοποίηση εσόδων από τη διαχείριση παραλιών κτλ.

Μιλώντας τέλος για τη φετινή περίοδο ωοτοκίας που ολοκληρώνεται, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην 3η καλύτερη χρονιά για την ωοτοκία της χελώνας, από την ημέρα που ξεκίνησε η επιστημονική τους καταγραφή.

Φέτος καταμετρήθηκαν 1.800 χελώνες, με την παραλία του Γέρακα να καταγράφει ρεκόρ φωλιών με πάνω από 300, ενώ στα σημαντικά δεδομένα της φετινής περιόδου ήταν η αύξηση των φωλιών σε περιοχές εκτός Πάρκου όπως το Αργάσι και το Τσιλιβή. Τέλος, φέτος με εξαίρεση την περίπτωση του Καλαμακίου διαπιστώθηκε ένας πολύ μικρότερος αριθμός παραβάσεων αλλά και μικρότερος αριθμός χελωνών που βρέθηκαν νεκρές.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως σε βάθος 20ετίας από την έναρξη της λειτουργίας του, το ΕΘΠΖ κατάφερε να εκπληρώσει τον βασικό του στόχο που ήταν αφενός η προστασία της χελώνας, αφετέρου η αλλαγή νοοτροπίας στην τοπική κοινωνία. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *