Ενημέρωση για την λειτουργία του Νοσοκομείου Ζακύνθου και ειδικότερα της Παθολογικής Κλινικής έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων την περασμένη Τρίτη, στον απόηχο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα τις τελευταίες ημέρες. Για το θέμα της Παθολογικής Κλινικής να σημειωθεί πως Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια ζητώντας να ενημέρωση για τις ενέργειες που έγιναν για την κάλυψη των κενών.
Αφορμή για την συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσία μάλιστα του Διοικητή του Νοσοκομείου Γ. Ραγκούση αλλά και του Βουλευτή Δ. Ακτύπη, ήταν το κείμενο που έφερε προς συζήτηση ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ζάκυνθος – Αναγέννηση- Ανατροπή» Αντώνης Κασσιμάτη και στηριζόταν στην απόφαση της πρόσφατης Γ. Σ της ΕΝΙΖ.
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου και του ιατρικού προσωπικού, το ψήφισμα καταψηφίστηκε με 12 ψήφους κατά έναντι 10 υπέρ και επισημάνσεις από δημοτικούς συμβούλους που το καταψήφισαν ότι υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Υπέρ τάχθηκαν οι συνδυασμοί ΜΑΖΙ για τη Ζάκυνθο, Λαϊκής Συσπείρωσης, Επανεκκίνησης και Ζακυνθινής Αναγέννησης που το έφερε και ως θέμα συζήτησης στο Δ.Σ.
Μα σημειωθεί πως κατά τη συζήτηση του θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης, διατυπώθηκε από τη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα από τον Αναπληρωτή Δήμαρχο Ν. Σπίνο η άποψη πως η συζήτηση θα πρέπει να αναβληθεί και να γίνει ολοκληρωμένα σε ξεχωριστή συνεδρίαση.
Το ψήφισμα που όπως προαναφέρθηκε καταψηφίστηκε , ανέφερε: «Στηρίζουμε τα αιτήματα της ΕΝΙ Ζακύνθου για το νοσοκομείο και της ΠΦΥ. Το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψιν την απόφαση της ΓΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, που πραγματοποιήθηκε στις 15/12 και το δελτίο τύπου που εξέδωσε. Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την σοβαρή υποστελέχωση σε γιατρούς τόσο του Χειρουργικού όσο και του Παθολογικού τομέα, που σε συνθήκες πανδημίας καλούνται σε υπερεργασία τακτικού ωραρίου και εφημεριών.
Διαπιστώνει ιδιαίτερα, ότι
1) στον χειρουργικό τομέα ο κίνδυνος υποβάθμισης του είναι ορατός. Με τις σοβαρές ελλείψεις ιατρών ( γενικών χειρουργών, ορθοπαιδικών, οφθαλμιατρου, ΩΡΛ και Ουρολόγων ). Με τους γιατρούς να αντιμετωπίζουν τις ανορθόδοξες και αυταρχικές πρακτικές της διοίκησης. Και με την οριζόντια περιστολή των τακτικών χειρουργείων και τακτικών ιατρείων.
2) στο παθολογικό τομέα με το αυξημένο ειδικό βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας η κατάσταση δεν είναι απλά οριακή είναι τραγική. Με τους εναπομείναντες πλέον δυο ( 2) παθολόγους σε σύνολο επτά (7) οργανικών θέσεων. Με την αξιοποίηση των «εφεδρειών» των πνευμολογων και των γενικών ιατρών. Δύσκολη ακόμα είναι η κατάσταση στην καρδιολογική, στην ΜΤΝ και στην παιδιατρική κλινική λόγω των σημαντικών κενών στις οργανικές θέσεις.
3) στο τομέα της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού στο νησί μας, υπάρχει σημαντική έλλειψη σε υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και σοβαρή υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο και βαρύ φορτίο των δρομολογούμενων εμβολιασμών Το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου στηρίζει τα αιτήματα των γιατρών του νοσοκομείου μας και καλεί τον υπουργό υγείας και την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση τους»