Ζάκυνθος

Εν αναμονή της έναρξης των εργασιών για τον ΟΕΔΑ – Νέες μελέτες για την επέκταση και την αναβάθμιση του εργοστασίου

Ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων είναι πλέον ο αρμόδιος Φορέας για την υλοποίηση του έργου της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Λίβα και στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα, εγκρίθηκε η νέα προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί με το Δήμο Ζακύνθου και αποσαφηνίζει μια σειρά από ζητήματα και αρμοδιότητες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της σύμβασης, το έργο που πλέον αναλαμβάνει ο φορέας σχετίζεται με μια σειρά από έργα που αφορούν τον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα: την παύση λειτουργίας και αποκατάσταση του παλαιού ΧΥΤΑ Ζακύνθου, το  πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης του Δήμου Ζακύνθου,  το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή συσκευασιών και τους στόχους ανάκτησης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, την λειτουργία του προγράμματος διαλογής στην πηγή και αερόβιας επεξεργασίας οργανικών απορριμμάτων, την ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Πράσινου Σημείου του Δήμου Ζακύνθου.

Η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει αναλυτικά ποια έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιούνται από το Δήμο και περνούν στην αρμοδιότητα του Φορέα, καθώς και ποια θα πρέπει ο Περιφερειακός Φορέας να υλοποιήσει. Η έκταση της απαλλοτρίωσης θα περάσει επίσης στο Περιφερειακό Φορέα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το έργο του δρόμου πρόσβασης προς το Λίβα που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Ο Περιφερειακός Φορέας αναλαμβάνει πλέον όλα τα στάδια για την ολοκλήρωση των έργων που εκκρεμούν και αφορούν την επιλογή του τεχνικού συμβούλου , αλλά και την προβολή δημοσιότητα και την ενημέρωση των πολιτών.

Μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του Ερμή, ο μηχανικός του Φορέα Θ. Κάρδαρης σημείωσε πως το νησί μας βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τα υπόλοιπα σε ότι αφορά τα αναγκαία έργα, αφού έχουμε ήδη ανάδοχο για το έργο της ΟΕΔΑ.

«Πλέον σχεδιάστηκαν όλα τα βήματα από την παραλαβή του νέου δεματοποιητή μέχρι την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου. Αν είχαμε εξαρχής αυτόν τον δεματοποιητή στις εγκαταστάσεις του Λίβα η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική. Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η μετακίνηση και η επανατοποθέτηση 40.000 τόνων δεματοποιημένων απορριμμάτων από το Λίβα.

Κάποια θα φύγουν από τη Ζάκυνθο και άλλα θα μετακινηθούν με ασφάλεια σε άλλο οικόπεδο. Παράλληλα μελετάται η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου με νέα τεχνολογία, η οποία μειώνει το υπόλειμμα σε κάτω από 10%. Επιπλέον σχεδιάζεται η κατασκευή του συμπληρωματικού κυττάρου, αλλά και η χωρική επέκταση της μονάδας κατά 40 με 50 στρέμματα»   ανέφερε ο κ. Κάρδαρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *