Το πρώτο μωρό που βρέθηκε με αντισώματα κατά του κορονοϊού μετά τον μητρικό εμβολιασμό γεννήθηκε στις ΗΠΑ από μητέρα που είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 ενώ ήταν έγκυος.
Η γυναίκα, υγειονομικός πρώτης γραμμής, είχε εμβολιαστεί τον Ιανουάριο κατά την 36η εβδομάδα της κύησης και μετά από τρεις εβδομάδες γέννησε ένα υγιές κοριτσάκι.
Οι Αμερικανοί παιδίατροι του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Φλόριντα-Ατλαντικού, με επικεφαλής τον δρα Πολ Γκίλμπερτ, οι οποίοι ανέλυσαν το αίμα του μωρού και βρήκαν τα αντισώματα IgG σε αυτό, έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο τις βρετανικές «Guardian» και «Independent».
Οι γιατροί ανέφεραν ότι χάρη στα αντισώματα «υπάρχει πιθανότητα για προστασία και μείωση του κινδύνου λοίμωξης του μωρού από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό της μητέρας».
Τόνισαν, πάντως, πως το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να διαπιστωθεί κατά πόσο όντως τα νεογέννητα έχουν και σε ποιο βαθμό προστασία έναντι της Covid-19.
Όπως είπαν, σταδιακά θα γεννηθούν πολλές χιλιάδες μωρά από εμβολιασμένες κατά του κορονοϊού μητέρες και γι’ αυτό χρειάζονται μελέτες που θα εστιάσουν στο κατά πόσο μεταφέρονται αντισώματα από τη μητέρα στο μωρό της.
Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.