Με ευχές για υγεία, δύναμη και αισιοδοξία ξεκίνησε τις δηλώσεις του για την τουριστική χρονιά ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πλάνου Θεόδωρος Κολπονδίνος, ο οποίος σημείωσε πως οι κρατήσεις φέτος πάνε καλά, αλλά υπάρχει αγωνία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ανέφερε πως η Ζάκυνθος χρειάζεται έναν Οργανισμό Τουρισμού για να βάζει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι και να κάνει σχεδιασμό και να φροντίζει για όλα, ώστε να υπάρξει μέλλον.
Ο κ. Κολπονδίνος είπε πως πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να αγαπήσουμε τον τόπο μας και σημείωσε:
«Μετά από μία δύσκολη και αβέβαιη χρονιά όπως ήταν το 2022, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ ικανοποιητικά για την κίνηση αλλά λιγότερο ικανοποιητικά στα οικονομικά. Αυτό μας δημιούργησε αισιοδοξία για το πώς θα κινηθεί η επόμενη τουριστική σεζόν, μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας και από τα 13 χρόνια της γενικότερης οικονομικής ύφεσης. Πρέπει να βάλουμε και τις εξελίξεις που αφορούν τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και αναφέρομαι στο γεωπολιτικό και στο ενεργειακό επίπεδο» είπε ο κ. Κολπονδίνος.
Αναφορικά με τη φετινή χρονιά ο κ. Κολπονδίνος είπε: «Για τη σεζόν που έρχεται, τόσο η χώρα μας όσο και το νησί μας διατηρούν τη δυναμική του 2022 και περιμένουμε κάτι ανάλογο.
Πρέπει να είμαστε εγκρατείς γιατί οι τιμές του 2022 ήλθαν μετά από τα χρόνια της πανδημίας και δεν υπήρχαν αυξήσεις, δηλαδή οι τιμές έρχονταν από το 2019. Έτσι λοιπόν πέρυσι είχαμε έναν αρκετά οικονομικό και ελκυστικό προορισμό και επιπλέον πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο κόσμος ήθελε να ταξιδέψει μετά τα χρόνια του εγκλεισμού».
Σοβαρό πρόβλημα για τον κλάδο είναι η συνεχής άνοδος στις τιμές και ο κ. Θ. Κολπονδίνος ανέφερε: «Ο τομέας που πρέπει να δούμε είναι η αύξηση των λειτουργικών εξόδων στις επιχειρήσεις γιατί φέτος οι τιμές θα είναι αρκετά αυξημένες και πρέπει να σκεφτούμε την αλλαγή συμπεριφοράς των ταξιδιωτών με την έννοια ότι και αυτοί επηρεάζονται από τις αυξήσεις και άρα πιέζονται οικονομικά. Ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα στη διάρκεια του καλοκαιριού, θα δούμε αν ο κόσμος αυτός θα καταφέρει τα ταξιδέψει.
Ναι μεν υπάρχουν τα θετικά μηνύματα αλλά αυτούς τους παράγοντες πρέπει να τους λάβουμε υπόψη γιατί επηρεάζουν την τουριστική κίνηση. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε πως ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητος και επηρεάζεται από κάθε μικρό ή μεγάλο γεγονός. Η οικονομική πίεση που δέχεται η μεσαίου επιπέδου εισοδηματική τάξη θα επηρεαστεί κατά πολύ και είναι αυτή η τάξη από την οποία δεχόμαστε τους περισσότερους τουρίστες. Οι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου θα ταξιδέψουν σίγουρα και θα κάνουν ποιοτικότερες διακοπές και πιο πολυτελείς».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το πιο σημαντικό ζήτημα ο κ. Κολπονδίνος είπε: «Θεωρώ ότι το πρόβλημα της Ζακύνθου είναι η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σαν προορισμός στο σύνολό του για το τουριστικό μας προϊόν. Δεν αναφέρομαι στην τουριστική προβολή που την έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, αλλά στην δομή του τουριστικού μας προϊόντος και στη δημιουργία ενός ισχυρού ονόματος, πρωτίστως ως προορισμός. Αυτό για να πετύχουμε την ποιοτική και όχι την ποσοτική βελτίωση. Στη Ζάκυνθο υπάρχουν δύο επίπεδα με διαφορετικές ταχύτητες, η μία είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και βελτιώνεται και το άλλο είναι Δήμος-Περιφέρεια-Κεντρική Διοίκηση που κινείται με αργούς ρυθμούς και είναι εγκλωβισμένο στη γραφειοκρατία. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τεράστια έλλειψη βασικών υποδομών που σε άλλους προορισμούς υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Δεν αρκεί η ποιότητα που προσφέρουν ιοι επιχειρήσεις, πρέπει να προσφέρουμε συνολικά ως προορισμός την ποιότητα που χρειάζεται για να έλξουμε τον καλύτερο τουρίστα».
Για το ναυάγιο ο κ. Κολπονδίνος είπε ότι είναι ο νούμερο ένα πόλος έλξης για το νησί μας και αξιοθέατο παγκόσμιας φήμης ενώ ζήτησε να προχωρήσει άμεσα ο Φορέας Διαχείρισης.
«Είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα για την αδράνεια και την κακή νοοτροπία που υπάρχει στο νησί μας. Το έχουμε αφήσει στη φθορά του χρόνου και στο έλεος του Θεού με αποτέλεσμα να τείνει προς εξαφάνιση. Επικρατεί πάνω και κάτω μία άναρχη λειτουργία, δηλαδή στη χερσαία καις τη θαλάσσια ζώνη, και μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των επισκεπτών. Αυτό μεταφέρεται στους τουρίστες που συμπεριφέρονται κι αυτοί άναρχα. Θα έπρεπε πριν από χρόνια να είχε δημιουργηθεί ένας φορέας που να διαχειρίζεται το ναυάγιο και να έχει την ευθύνη για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του. Επίσης να υπήρχαν έσοδα για το Δήμο και για το κράτος, έτσι ώστε το ναυάγιο να αυτοσυντηρείται και να αναχρηματοδοτείται, χωρίς να επιβαρύνει ούτε τον προϋπολογισμό του Δήμου ούτε του κράτους.
Καλώς λοιπόν έρχεται τώρα το κράτος να μας οργανώσει αφού δεν μπορούμε μόνοι μας,. Όμως αυτή η επιτροπή έχει ημερομηνία λήξης κι αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το αξιοθέατο πρέπει να γίνει ο Φορέας Διαχείρισης».
Τέλος ο κ. Κολπονδίνος είπε: «Να βάλουμε στόχο τη μετάβαση στην αειφορία και μόνο έτσι μπορούμε να δείξουμε κάτι διαφορετικό και ποιότητα, γιατί δεν αρκεί ο ήλιος και η θάλασσα».