Οι μέρες των εορτών που θα καθήσει όλη η οικογένεια γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πλησιάζουν και με την ευκαιρία μιλήσαμε με τη νομοκτηνίατρο Μάριον Όπελ που έδωσε χρήσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές.
Είναι γεγονός ότι τις ημέρες της μεγάλης κατανάλωσης δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους να προωθήσουν προϊόν που δεν είναι ποιοτικό και για το λόγο αυτό, πρέπει να να έχουμε υπόψη μας συγκεκριμένα πράγματα την ώρα που θα πάμε για τα ψώνια μας.

Συμβουλές για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών από πρακτικές παραπλάνησης δίνει και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που συνδέεται με αύξηση της ζήτησης συγκεκριμένων ειδών τροφίμων.
Σημαντικό είναι να μην ξεχν΄με πως η διάθεση του νωπού κρέατος πρέπει να γίνεται υπό ψύξη. Στα σημεία πώλησης του κρέατος πρέπει να υπάρχουν πινακίδες για την καταγωγή-προέλευση του κρέατος, πληροφορία που πρέπει να αναγράφεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.
Η νομοκτηνίαρτος υπενθύμισε ότι στη Ζάκυνθο δεν έχουμε σφαγεία και τα ζώα πηγαίνουν στην Πελοπόννησο για σφαγή. ‘Όμως έχουμε περιπτώσεις σφαγής στα χωράφια κι ακόμα πρέπει να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε από τα καταστήματα και δη τα κρεοπωλεία.
Ο χώρος της σφαγής
«Πρέπει να έχουμε μπιστοσύνη στον κρεοπώλη μας και να μην παίρνουμε κρέας από έξω, δηλαδή από σημείο που δεν έχει ελεχθεί και δεν ξέρουμε πού έγινε η σφαγή του ζώου. Το κρέας πρέπει να ’εχει σφραγισθεί και να είναι ελεγμένο από κτηνίατρο» ανέφερε η κ. Όπελ.
Αναφορικά με τις υποχρεώσεις που έχει στο νησί μας η Κτηνιατρική υπηρεσία, η κ. Μάριον Όπελ δήλωσε: «Από το 2017 είναι γνωστό ότι δεν ελέγχουμε εμείς εδώ τα κρέατα γιατί έχει κλείσει το σφαγείο και μόνο τα ζωντανά ελέγχουμε κατά τον εμβολιασμό.
Σφάζονται στην Πελοπόννησο ή και πιο μακριά και στη συνέχεια γυρίζουν πίσω στο νησί.
Εγώ ακούω διάφορες ιστορίες όπως για κάποιους που σφάζουν και το μοιράζουν το κρέας. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε αν το ζώο ήταν άρρωστο, ποιες ήταν οι συνθήκες σφαγής, αν είχε πυρετό και αυτά είναι τα πιο βασικά. Αναφέρομαι στα μεγάλα ζώα, μοσχάρια, αμνοερίφια για τα οποία χρειάζεται αναισθητοποίηση πριν από τη σφαγή για να μην πονάνε και να μην στρεσάρονται. Τα πολύ μικρά όπως κοτόπουλα, γαλόπουλα κλπ. μπορούν να τα σφάζουν στα σπίτια τους με δική τους ευθύνη.
Θεωρώ ότι το 2022 δεν πρέπει να παίρνουμε κρέας από τη σακούλα και δυστυχώς αυτό το φαινόμενο υπάρχει ακόμα.
Υπήρξε περίπτωση με μοσχάρι που είχε φυματίωση και το ζώο πήγε κατευθείαν στον κλίβανο».
Οι εισαγωγές
Για το κρέας που εισάγεται από το εξωτερικό η νομοκτηνίατρος είπε ότι ελέγχεται και τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις. Ακόμα ανέφερε πως η Ελλάδα έχει έλλειψη και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ για τη Ζάκυνθο είπε ότι δεν φτάνουν τα μοσχάρια και γι’ αυτό γίνεται εισαγωγή από το εξωτερικό. Συνήθως από Πολωνία και Ιρλανδία εισάγουμε. Μπορεί και από Ρουμανία.
Οδηγίες
Μεταξύ άλλων η κ. Μάριον Όπελ έδωσε οδηγίες στους συμπολίτες μας για την αγορά του κρέατος και είπε: «Ο καθένας μπορεί να κρίνει και μόνος του από τη γεύση την ποιότητα του κρέατος που αγοράζει αλλά και από τη μυρωδιά του. Επίσης βοηθάει η εικόνα που έχουμε από το χρώμα που βλέπουμε στο κρέας. Θα κοιτάζουμε πάντα στην ετικέτα την ημερομηνία λήξης. Με την κίνηση που υπάρχει τώρα είναι δύσκολο να βρεθεί κακό κρέας. Ο κάθε κρεοπώλης έχει βάλει τον κτηνοτρόφο του να πηγαίνει απέναντι και να σφάζει».
Τέλος για τους ελέγχους η νομοκτηνίατρος είπε ότι μέσα στις γιορτές γίνονται πιο εντατικά. Αυτό συμβαίνει στο νησί μας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα για την προστασία του καταναλωτικού κοινού.