Σε ένα παρατεταμένο μεταβατικό στάδιο παραμένουν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε όλη την Ελλάδα, μια που ο Νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατάργηση τους και την λειτουργία τους ως μονάδες, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.), αν και έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάη, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως: Ο Οργανισμός αυτό το διάστημα στελεχώνεται με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού ( Γενικός Διευθυντής, οργάνωση διοικητικών, οικονομικών, νομικών υπηρεσιών, τμηματάρχες κτλ), ενώ οι Φορείς Διαχείρισης συνεχίζουν να λειτουργούν με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα: Οι εργαζόμενοι παραμένουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται και τα διοικητικά συμβούλια συνεχίζουν να τελούν τα καθήκοντα τους, λαμβάνοντας αποφάσεις για την λειτουργία των Φορέων και περιμένοντας κάποια στιγμή την παύση και αντικατάστασή τους!
Θυμίζουμε εδώ πως ο νέος Νόμος για τις Προστατευόμενες Περιοχές που έχει μεταθέσει την ευθύνη της λειτουργίας τους στον νέο Οργανισμό, καταργεί τα διοικητικά συμβούλια και προβλέπει στη θέση τους συμβουλευτικές επιτροπές.
Στο πλαίσιο του κάδρου που περιγράφεται παραπάνω , συνεχίζει την λειτουργία του και ο
Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου: Μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του Φορέα, ο Πρόεδρος του Δ,.Σ και καθηγητής του Παν. Αιγαίου Δρόσσος Κουτσούμπας σημείωσε χαρακτηριστικά πως κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως προς το παρόν όλα βρίσκονται στον …αυτόματο, μέχρι να ολοκληρωθεί η στελέχωση του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Ενδιαφέρον όμως είχαν και οι επισημάνσεις του σχετικά με την λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης για το Ναυάγιο, σημειώνοντας πως η συμμετοχή εκπροσώπου του ΕΘΠΖ είναι επιβεβλημένη, μια που πρόκειται για Προστατευόμενη Περιοχή σε ζώνη NATURA.
“Υπολογίζουμε πως μέσα στους πρώτους 6 με 8 μήνες του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η οργάνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Οι διοικήσεις των παλιών Φορέων Διαχείρισης που πλέον ονομάζονται Μονάδες εξακολουθούν να υπάρχουν και αυτό είναι κάτι που αναμένεται να αλλάξει με την προκήρυξη των θέσεων τμηματαρχών και μελών των συμβουλευτικών επιτροπών. Η διοίκηση όμως θα γίνεται κεντρικά μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ” δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας , κάνοντας ειδική μνεία στο προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης, τονίζοντας πως το θέμα της μεταφοράς τους στον νέο Οργανισμό με την προκήρυξη των σχετικών θέσεων παραμένει σε εκκρεμότητα.
“Σημασία έχει σημασία το αύριο και η έμπρακτη προστασία του περιβάλλοντος. Πέρα από τα μεγάλα γεγονότα ‘έχει σημασία και τι γίνεται και σε έναν τόπο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ζακύνθου” ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας υπογραμμίζοντας πως και για τον ίδιο η παρουσία για 11 συνεχόμενα έτη στην διοίκηση του ΕΘΠΖ, αποτελεί ένα σημαντικό προσωπικό κεφάλαιο.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις που αφορούν τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης στο Ναυάγιο, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως εδώ οι δυτικές ακτές του νησιού συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές NATURA και σήμερα βρίσκονται στα όρια της αρμοδιότητας του ΦΔ του ΕΘΠΖ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος θεώρησε αναγκαία την εκπροσώπηση του Φορέα Διαχείρισης ή της Μονάδας Διαχείρισης μελλοντικά, στον υπό σύσταση Φορέα για το Ναυάγιο.
“Υπάρχουν δύο σημεία: Το ένα αφορά την σύνθεση της διοίκησης του νέου φορέα και ποιοι άνθρωποι θα κληθούν να εκφράσουν άποψη, λόγο και στο τέλος να εφαρμόσουν την βέλτιστη πολιτική. Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές πως η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι αλληλένδετη με την προστασία του περιβάλλοντος και με την έννοια αυτή, είναι αναγκαίο στην συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης του Ναυαγίου να υπάρχει εκπροσώπηση του Πάρκου. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο διαφορετικοί φορείς για τη διαχείριση της περιοχής. Το δεύτερο είναι πως τα πρόσωπα που θα κληθούν να διαχειριστούν αυτό το φορέα, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να έχουν στο μυαλό την σημασία που έχει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ώστε και η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη να έχει στέρεη και σταθερή βάση” ανέφερε ο Πρόεδρος του Φ.Δ του Πάρκου, σημειώνοντας πως ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και η επιλογή των κατάλληλων προσώπων δίνει τις εγγυήσεις για τη διατήρηση του Ναυαγίου και του φυσικού κάλους της περιοχής τα επόμενα 100 και 200 χρόνια.