Πληγή που ματώνει είναι και για τους εκπαιδευτικούς η τραγωδία στα Τέμπη, καθώς οι φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους είχαν φύγει πριν λίγα χρόνια από τις μαθητικές αίθουσες.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Ανδρίτσος από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ζακύνθου, μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ για τα γεγονότα και είπε: «Σαν εκπαιδευτικοί πρέπει να εκφράσουμε τη συντριβή μας για ότι έγινε, αυτά τα παιδιά ήταν χθεσινοί μαθητές μας. Δεν ξέρω αν αυτό προσθέτει κάτι στην θλίψη και τον πόνο μας αλλά για μας είναι δυσβάσταχτο να σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσε να ήταν δικά μας παιδιά, δικοί μας μαθητές. Δεν έχει σημασία που δεν ήταν αλλά κάνουμε αυτή την οδυνηρή προβολή γιατί είναι αδιανόητο και άδικο αυτό που συνέβη. Προκαλεί θυμό, παράλληλα με τη θλίψη».
Η επόμενη ημέρα για όλους
Αναφερόμενος στα συναισθήματα της ελληνικής κοινωνίας ο κ. Ανδρίτσος ζήτησε να προχωρήσει η έρευνα και σημείωσε: «Περιμένουμε όλοι τα αποτελέσματα των όποιων ερευνών ή δικαστικών διαδικασιών θα γίνουν πάνω σε αυτό το φριχτό συμβάν.
Βρισκόμαστε ακόμα σε ένα σοκ και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που το έχει ξεπεράσει. Νοιώθουμε όπως την πρώτη ημέρα που συνέβη αυτό και θα το νοιώθουμε για πολύ καιρό ακόμα.
Μην ξεχνάμε αυτό που έγινε πριν από κάποια χρόνια στα Τέμπη, ένα ανάλογο ατύχημα κι εγώ θυμάμαι τα παιδάκια και ένα από αυτά που μίλησε στους δημοσιογράφους είπε «πάει, έχασα τους φίλους μου…». Αυτό το παιδάκι μετά αυτοκτόνησε και ίσως να μην το γνωρίζει ο κόσμος.
Είναι φοβερό να σκέφτεσαι ότι δεν είναι μόνο αυτοί που έφυγαν αλλά ότι αυτοί που σώθηκαν δεν γνωρίζουμε σε τι ψυχολογική κατάσταση θα βρίσκονται στο υπόλοιπο της ζωής τους και αν θα μπορέσουν ποτέ να συνέλθουν από αυτό που βίωσαν. Κάποιοι νοιώθουν και ενοχές επειδή σώθηκαν και είναι κάτι που μπορεί να υπάρχει σε ανθρώπους που έχουν συνείδηση, γιατί κάποιοι δεν έχουν.
Αυτή η μνήμη για ανθρώπους που πέρασαν τέτοιες καταστάσεις, δεν σε εγκαταλείπει ποτέ, ακόμα κι αν υποστείς εκφυλιστικές νόσους».
Οι παθογένειες
Ο κ. Ανδρίτσος μίλησε για παθογένειες και παραλλήλοσε προβλήματα με όσα έχουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.
«Τώρα βλέπουμε τις παθογένειες της χώρας μας. Τα παιδιά είπαν πως είναι η κακιά η χώρα, αυτή η κακιά η χώρα είναι που είδαμε και εκείνο το μέρος θα παραμένει έως ότου καταλάβουμε ότι σε ορισμένα πράγματα δεν γίνονται εκπτώσεις, ούτε χρονικές ούτε υλικές.
Είναι μία αλληλουχία γεγονότων, το ένα δημιουργεί παζλ με το διπλανό του. Ας κοιτάξουμε τι γίνεται εδώ στο νησί μας και ας μην πάμε μακριά. Πόσα πράγματα δεν βρίσκουμε μπροστά μας καθημερινά που βλέπουμε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία τραγωδία.
Έξω από το σχολείο μας υπάρχουν τεράστιες λακούβες, που μπορεί να πέσουν τα παιδιά, και ποιός θα ευαισθητοποιηθεί γι’ αυτό. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Φταίμε κι εμείς γιατί δεν μιλάμε. Το λέμε τώρα που έγινε κάτι και μετά από μία εβδομάδα θα το ξεχάσουμε.
Σαν εκπαιδευτικοί και σαν άνθρωποι δεν πρέπει να τα προσπερνάμε αυτά. Σε κάποια πράγματα πρέπει να βγούμε και να φωνάζουμε και μπορεί να φωνάζουμε και μαζί» είπε χαρακτηριτικά ο κ. Ανδρίτσος.
Τέλος με αφορμή τα συνθήματα των μαθητών που ακούγονται συνέχεια μετά το δυστύχημα στα σχολεία και στο προχθεσινό συλλαλητήριο, ο κ. Ανδρίτσος ανέφερε: Το επόμενο σύνθημα των παιδιών μας ας είναι το «ποτέ ξανά» κι όχι το «πάρε με όταν φτάσεις- δεν έφθασες ποτέ».