Κοινωνία

Εκατοντάδες αιτήσεις σε εκκρεμότητα επειδή δεν υπάρχει κλητήρας στην Πολεοδομία να ασχολείται με το Αρχείο

ΤΟΥ “ΚΡΑΤΟΥΣ” ΤΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ!

Πάνω από 200 αιτήματα πολιτών και μηχανικών που ζητούν να λάβουν αντίγραφα από οικοδομικές άδειες από την Υπηρεσία Δόμησης Ζακύνθου παραμένουν σε εκκρεμότητα και η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και 1,5 μήνα δεν υπάρχει υπάλληλος, αρμόδιος για το αρχείο!

Θυμίζουμε ότι το αρχείο της Υπηρεσίας δε φιλοξενείται στο
δημοτικό κατάστημα του Βανάτου, αλλά σε διαφορετικό ενοικιαζόμενο κτήριο που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων και μέχρι πριν κάποια χρόνια στέγαζε το Δημαρχείο Αρκαδίων.

Ο υπάλληλος που αναλάμβανε μέχρι πρόσφατα την ευθύνη του αρχείου έπρεπε με την βοήθεια κάποιου οδηγού να πάει στο κτήριο και να μεταφέρει με όχημα τους φακέλους στην Υπηρεσία για να τους επιστρέψει και πάλι πίσω στην συνέχεια.

Η αδιανόητη αυτή διαδικασία θα μπορούσε να λυθεί οριστικά με την μεταφορά του αρχείου στον ίδιο χώρο όπου βρίσκεται η Υπηρεσία στο Βανάτο, ενώ επιβεβλημένη είναι και η ψηφιοποίηση αυτού του υλικού, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και φυσικά να υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος για τις άδειες που έχουν εκδοθεί πριν την καθιέρωση των ηλεκτρονικών αδειών.

Το θέμα ανέδειξε στην τελευταία ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, με αφορμή την διένεξη του με τους δημοτικούς υπαλλήλους, ωστόσο το πρόβλημα έχει επισημανθεί ήδη και από το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ζακύνθου, ο Πρόεδρος του οποίου μίλησε την περασμένη Παρασκευή στο ραδιόφωνο του -Ε-.

Ο κ. Μοθωναίος εξήγησε πως οι μηχανικοί σε καμία περίπτωση δε θέλουν να εμπλακούν στις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, ωστόσο επισήμανε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί επαγγελματίες αλλά και πολίτες που έχουν υποβάλει αιτήσεις για να λάβουν υπόψη τους άδειες που υπάρχουν στο αρχείο της Υπηρεσίας και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Τα αιτήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλά και αναμένεται να γίνουν ακόμη περισσότερα, ενόψει της λήξης των προθεσμιών για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, η πρόταση των μηχανικών είναι να αξιοποιηθεί για την φύλαξη του αρχείου το ισόγειο του Βανάτου και οι υπηρεσίες που στεγάζονται εκεί θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε άλλο χώρο, ενδεχομένως και στο κτήριο που νοικιάζεται για το αρχείο. Ο ίδιος ανέφερε πως το θέμα έχει τεθεί στο Δήμαρχο, ο οποίος φαίνεται θετικός απέναντι στην πρόταση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο να δοθεί λύση με την μετακίνηση ενός κλητήρα στο αρχείο για να αναλάβει την μεταφορά των φακέλων.

Οι Μηχανικοί εκπέμπουν SOS για την Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών έκανε αναφορά και στο σοβαρό θέμα της υποστελέχωσης της Κτηματικής Υπηρεσίας, αναδεικνύοντας ακόμη μια πτυχή του προβλήματος που αφορά την Επιτροπής Χάραξης Αιγιαλού.

Σύμφωνα με τον κ. Μοθωναίο, η Επιτροπή έχει να συνεδριάσει εδώ και 4 χρόνια για να εξετάσει αιτήματα πολιτών για επαναχάραξη. Η υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη με μια διοικητική υπάλληλο και έναν οδηγό, ενώ θυμίζουμε την τελευταία απάντηση που είχε δώσει ο Υπουργός Οικονομικών για το θέμα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να καλύψει τα σοβαρά κενά στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, που παραμένει σε υπολειτουργία με έναν μόνο υπάλληλο με τη διαδικασία της μετάταξης από άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών και τον Υφυπουργό Απ. Βεσυρόπουλο, οι θέσεις που προκηρύχθηκαν από το 2017 μέχρι και πρόσφατα, δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον κανενός υπαλλήλου και η μόνη προοπτική που υπάρχει στον ορίζοντα αφορά προγράμματα κινητικότητας που θα γίνουν στο μέλλον.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *