Ελλάδα

Εις μνήμη Σπύρου Μυλωνά του Νικολάου

Ο Σπύρος Νικόλαος Μυλωνάς, ένας πυλώνας της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας της Νέας Υόρκης, πέθανε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2022, από φυσικά αίτια. Ήταν 94 ετών.


Ο Σπύρος γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1928 στο νησί της Ζακύνθου, γιος του Νικολάου και της Σοφίας Μυλωνά, μιας τοπικής οικογένειας εμπόρων, αγροτών και καταστη- ματαρχών.


Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Σπύρος ήταν 12 ετών. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ εργαζόταν για να συντηρήσει τη χήρα μητέρα του και τις δύο αδερφές του, τη Λίλη και τη Ρενέ.


Το 1953, όταν ήταν 25 ετών, ένας σεισμός κατέστρεψε το νησί της Ζακύνθου και αναζήτησε δουλειά στο εξωτερικό ως λογιστής στον Παναμά. Εκεί ξεκίνησε το θαλάσσιο εμπόριο. Γοητευμένος από τη θάλασσα, έγινε τοπικός πράκτορας εκκαθάρισης για Έλληνες πλοιοκτήτες που διέσχιζαν το κανάλι του Παναμά.


Όταν μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, εργάστηκε για την Εθνική Ναυτιλιακή Εταιρεία που ίδρυσε ο Ζακυνθινός Τζον Θεοδωρακόπουλος, και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε μόνος του.


Το 1966 ίδρυσε τη δική του εταιρεία διαχείρισης πλοίων, την Ionian Shipping and Transport, επιβλέποντας πολλά πλοία διαφορετικών μεγεθών, κυρίως δεξαμενόπλοια προϊόντων.


Ένας οξυδερκής επιχειρηματίας, τη δεκαετία του 1980 κατεύθυνε τον όμιλο σε ακίνητα στη Νέα Υόρκη και σε επενδύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου διεθνώς.

Υπό την ηγεσία του, η Ionian εξελίχθηκε σε μια επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση με διαφοροποιημένα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα.


Για 60 χρόνια, ήταν ηγετικό μέλος της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας.


Υπηρέτησε ως διευθυντής της Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας της Νέας Υόρκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Navigator Gas Transport (NVGS) και μέλος συμβουλευτικού συμβουλίου της Atlantic Bank.


Υπήρξε επίσης υπερήφανος υπερασπιστής των ελληνικών σκοπών. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Ηγεσίας των 100 και ιδρυτικός συνεργάτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου καθώς και του Εθνικού Ιερού στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και ήταν περήφανος που έλαβε το Μετάλλιο Τιμής του Ellis Island.


Ο Σπύρος ήταν γοητευτικός, ελκυστικός και πάντα αισιόδοξος με ταλέντο για όλα τα ναυτικά πράγματα. Βοήθησε πολλά άτομα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στις επιχειρήσεις και να τους προσφέρει τις δυνατότητες, όπως έκανε και με τις δικές του επιχειρηματικές επιχειρήσεις.


Κανείς δεν ήταν πολύ μεγάλος ή πολύ μικρός για να έχει μια συνάντηση μαζί του, και του άρεσε να δέχεται ανθρώπους στο κομψό γραφείο του στο 5 Columbus Circle με θέα στο Central Park, άψογα ντυμένος με κοστούμια και γραβάτες Hermes, στην μπλε καρέκλα του με την υπογραφή του, περιτριγυρισμένος από μοντέλα των πλοίων με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ.


Το 1965 ο Σπύρος Μυλωνάς παντρεύτηκε την Αναστασία Τατιάνα Μυλωνά και απέκτησαν δύο παιδιά, τη Σοφία και την Κλαίρη. Ήταν παντρεμένοι για είκοσι πέντε χρόνια. Το 2001 παντρεύτηκε την Antonia Kotovos, η οποία είχε δύο κόρες, τη Nicole Kotovos και την Corinne Kotovos από προηγούμενη ένωση.

Η Αντωνία και ο Σπύρος ταξίδεψαν μαζί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας υποστηρίζοντας τα ελληνικά συμφέροντα και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.


Ο Σπύρος αφήνει πίσω του την σύζυγό του Αντωνία, την κόρη του Σοφία Μυλωνά, την κόρη του Κλαίρη Μυλωνά, τα εγγόνια του Alexandra Tatiana Dingle, Nicholas Barnaby Dingle και Tatiana Zoe Orszag Milonas και την αδελφή του Ρενέ Χορν.


Επίσκεψη στο Frank E Campbell 1076 Madison Avenue, NYC την Πέμπτη 2-4 και 6-9.


Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στον Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στις 13:30 την Παρασκευή.


Στη μνήμη του πατέρα τους και αντί για λουλούδια, χρησιμοποιήστε τον παρακάτω σύνδεσμο https:n //gofund.me/3819b5bf  για να κάνετε δωρεά στο «Σπίτι Ηλικιωμένων» (Γεροκομείο Ζακύνθου), στη Ζάκυνθο της Ελλάδας, ένας χώρος που ήταν πολύ αγαπητός στην καρδιά του πατέρα τους και βρίσκεται στον τόπο γέννησής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *