Τα νεότερα για την πανδημία τώρα που μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο έδωσε μέσω του –Ε- ο ιατρός παθολόγος Αναστάσιος Προβής, ο οποίος ανέφερε ότι ο κορονοϊός είναι υπό έλεγχο και πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στο εμβόλιο της γρίπης.
«Τώρα βρισκόμαστε σε μία κατ’ αρχάς ύφεση και κατά δεύτερο το Σεπτέμβριο η πανδημία είχε μία καλή πορεία. Υπάρχει μία αναζωπύρωση, η οποία ήταν αναμενόμενη λόγω των σχολείων που άνοιξαν και λόγω του καιρού που αλλάζει, όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα πράγματα είναι υπό έλεγχο τόσο για τα κρούσματα όσο και για τα μέσα που έχουμε για να τα αντιμετωπίσουμε γιατί έχουμε τα εμβόλια και τα φάρμακα» είπε ο κ. Προβής.

Οι μεταλλάξεις
Σε ερώτημα για τις μεταλλάξεις και για τα άτομα με προβλήματα υγείας ο κ. Προβής ανέφερε τα ακόλουθα: «Η μετάλλαξη ΟΜΙΚΡΟΝ, ειδικά η Ο4 και η Ο5 που επικρατούν, κάνει πιο ήπια νόσηση και δεν παρουσιάζει πολλές επιπλοκές.
Είναι γεγονός πως αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως ζαχαρώδη διαβήτη, καρδιο-αγγειακά, αναπνευστικά, ή έχουν ένα ανοσοποιητικό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί καλά, παρουσιάζουν, ή καλύτερα να αναφέρουμε πως παρουσίαζαν ιδιαίτερα προβλήματα και κάποιες επιπλοκές. Αυτοί είχαν και περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα. Όμως είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως ο ιός δεν γνωρίζουμε ποιόν θα βλάψει. Είναι γενική διαπίστωση πως οι γιατροί έχουμε δει ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που δεν έπαθαν τίποτα αν και νόσησαν από κορονοϊό, ενώ είδαμε και υγιέστατους ανθρώπους που παρουσίασαν προβλήματα. Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε πως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα έχουν και πιο πολλές πιθανότητεμ να παρουσιάσουν επιπλοκές, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.
Με την αισιόδοξη οπτική θα μπορούσαμε να πούμε πως η πανδημία είναι προς το τέλος της και θα την αντιμετωπίζουμε ως εποχική πανδημία».
Τα μέτρα
Αναφορικά με το πώς είδαν οι γιατροί το θέμα των μέτρων που εφαρμόστηκαν σε παγκόσμια κλίμακα για να αντιμετωπισθεί ο κορονοϊός, ο κ. Αναστάσιος Προβής είπε: «Οι γιατροί έχουμε το δίλημμα για το πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία αλλά ήταν μία εντελώς καινούργια ιστορία. Ουσιαστικά είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Σε κάθε νέα υπόθεση πειραματιζόμαστε και πολλά μέτρα ήταν σε σωστή βάση. Η μάσκα σαφώς προστατεύει και οι γιατροί λένε πως δεν θα βγάλουν τη μάσκα από τα ιατρεία τους, ειδικά αυτό το χειμώνα».
Η γρίπη
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο γιατρός στην γρίπη για την οποία επεσήμανε πως πρέπει οπωσδήποτε να γίνει το εμβόλιο. «Να μην ξεχνάμε τη γρίπη η οποία ήλθε πολύ νωρίτερα φέτος και ενώ τα εμβόλια παλιότερα τα κάναμε Νοέμβριο, τώρα τα ξεκινάμε από αυτή την χρονική περίοδο. Κατά τη γνώμη μου είναι πιο επείγον τώρα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης, καθώς η συνύπαρξη γρίπης με κορονοϊό είναι ένα εκρηκτικό μείγμα. Το εμβόλιο για τη γρίπη πρέπει να το κάνουν όλα τα άτομα πάνω από 60 ετών και για τους νεότερους, συστήνεται σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Επίσης εκείνοι που ζουν σε κλειστούς πληθυσμούς και οι έγκυες» ανέφερε ο κ. Προβής και κατέληξε πως «η καταιγίδα πέρασε και είμαστε σε μία ελεγχόμενη κατάσταση».
Παγκόσμια
Ένα νέο κύμα του κορονοϊού διαφαίνεται στην Ευρώπη καθώς ο καιρός ψυχραίνει, με τους ειδικούς δημόσιας υγείας να προειδοποιούν ότι η κόπωση από τα εμβόλια και η σύγχυση σχετικά με τους διάφορους τύπους των προσφερόμενων εμβολίων ενδέχεται να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που θα λάβουν ενισχυτική δόση.
Οι υποπαραλλαγές B4/5 της Όμικρον που κυριάρχησαν το καλοκαίρι εξακολουθούν να ευθύνονται για την πλειονότητα των κρουσμάτων, αλλά κερδίζουν έδαφος νεότερες υποπαραλλαγές της Όμικρον. Εκατοντάδες νέα στελέχη της Όμικρον εντοπίζονται από τους επιστήμονες, ανακοίνωσαν πρόσφατα αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).