Για την πορεία της πανδημίας μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ η ιατρός πνευμονολόγος Νάντια Σωληναραίου η οποία είπε πως τώρα βρισκόμαστε στην μετά Covid εποχή αλλά τα ευπαθή άτομα πρέπει πάντα να προσέχουν καθώς έχουμε νέες παραλλαγές. Ακόμα αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που υπάρχουν στο επιστημονικό πεδίο με τα εμβόλια και στην προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουμε εδώ γιατί είμαστε τουριστική περιοχή και έχουμε συνέχεια μετακινήσεις πληθυσμών.

«Το χειμώνα που πέρασε τα είδαμε όλα, δηλαδή είδαμε Covid , είδαμε γρίπη, είδαμε Covid και γρίππη, είδαμε τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και τώρα όπως λένε οι επιστήμονες είμαστε στην μετά Covid εποχή. Όμως έπρεπε να περάσουν πάνω από τρία χρόνια από εκείνο το Μάρτη που ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την πανδημία. Μετά την Κίνα έγινε παγκόσμια η διασπορά της και από τότε εμφανίστηκαν πολλές επιδημικές εξάρσεις με εκατομμύρια κρούσματα, με τεράστια κοινωνικά-οικονομικά-υγειονομικά προβλήματα και με πιο βασικό τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Δεν θα ξεχάσουμε τα διψήφια και τριψήφια νούμερα των θανάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό κάθε μέρα» σημείωσε η γιατρός.
Για εκείνα που μας άφησε το πέρασμα του ιού η κ. Σωληναραίου είπε: «Παρόλα αυτά βρήκαμε τρόπους να ανιχνεύουμε το ιό, να συλλέξουμε επιστημονικά δεδομένα για τη μεταδοτικότητά του, πήραμε μέτρα για την προστασία μας, βρέθηκαν εμβόλια, υπάρχει διαθεσιμότητα νέων επιλογών θεραπείας και όλα αυτά μας επέστρεψαν στην κανονικότητά μας.
Δεν θα ξεχάσουμε όμως τις εικόνες με την μεταφορά διασωληνωμένων από την Ιταλία στην Αυστρία και τη Γερμανία γιατί δεν υπήρχαν θέσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».
Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα και για τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας η κ. Νάντια Σωληναραίου σημείωσε: «Είμαστε πάντα σε εγρήγορση για τις νέες παραλλαγές αν και τώρα στη φαρέετρα μα έχουμε πολλά και αποτελεσματικές διαθέσιμες θεραπείες. Ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει για τις ευπαθείς ομάδες στις οποίες ανήκουν καρδιοπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι, άτομα με πνευμονολογικά προβλήματα, με μεταμοσχεύσεις με χημιοθεραπείες κλπ. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και υπάρχει υψηλός κίνδυνος γι’ αυτό χρειάζεται να εντείνονται τα μέτρα προφύλαξης και θεραπείας».
Ακόμα η γιατρός έδωσε πληροφορίες για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από το ερευνητικό έργο των επιστημόνων και είπε: «Οι έρευνες έδειξαν πως ασθενείς με παχυσαρκία παρουσιάζουν μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου μετά από μήνες αφότου έχει γίνει ανάρρωση. Σε αυτά τα άτομα είναι αυξημένος και ο κίνδυνος επιπλοκών. Επίσης αν μπουν στη ΜΕΘ έχουν υψηλό ποσοστό θνητότητας. Το ίδιο ζήτημα απασχολεί και παχύσαρκα παιδιά τα οποία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διασωλήνωση και εισαγωγή σε ΜΕΘ».
Η κ. Σωληναραίου έκανε γνωστή τη δημοσίευση μιας μελέτης σε επιστημονικό περιοδικό η οποία αναφέρεται στα υβριδικά εμβόλια πρωτεΐνης ακίδας που είναι καινούργια και παρέχουν ευρεία προστασία έναντι των κορονοϊών. «Τα αποτελέσματά τους είναι αρκετά αισιόδοξα για μελλοντικές προσβολές από μία πιθανή νέα πανδημία. Η κρίση μας έμαθε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ μας και δεν υπάρχει το εγώ αλλά το εμείς» είπε χαρακτηριστικά. .
Σε ερώτημα για το ποια ήταν η πιο αποτελεσματική πολιτική που ακολουθήθηκε από τα κράτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κ. Σωληναραίου είπε: «το πιο σωστό ήταν που μας κλείσανε γιατί έτσι δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα, μετά ετοιμάστηκε και το εμβόλιο.
Πρέπει να διαβάζουμε την ιστορία γιατί επαναλαμβάνεται. Η γρίπη του 1912 , η χολέρα στο μεσαίωνα, αυτά έπρεπε να μας γίνουν μαθήματα.
Τώρα που αναμένουμε μαζικά τουρισμό πέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Τα παιδιά που εργάζονται στον τουριστικό τομέα να προσέχουν να πλένουν τα χέρια τους συχνά».
Σε ερώτημα για τα εμβόλια η κ. Σωληναραίου είπε: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα άτομα που κάνουν το εμβόλιο. Σε όλα τα εμβόλια υπάρχουν γενικά προβλήματα και θυμίζω τα παιδάκια που έμειναν παράλυτα από το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας πριν από πενήντα χρόνια. Όμως ζυγίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά και η ζυγαριά κλείνει προς τα θετικά. Θα σώσουμε 100.000 άτομα και μπορεί να χαθεί ένας.
Αυτή τη φορά έγινε το εξής: υπήρχε συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο και μεταξύ των κρατών».