Ζάκυνθος

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Ζακύνθου για τις τελετές της Μ. Εβδομάδας

Σε εγκύκλιο που έκανε γνωστή χθες ο Μητροπολίτης Ζακύνθου για τις τελετές της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα ανακοινώνει πως θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι πιστοί θα μπορούν να προσευχηθούν στο σπίτι τους.

Η Εγκύκλιος υπ΄αριθμ. 46 απευθύνεται προς: τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές αδελφότητες και τον ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Αναφέρει τα ακόλουθα:

Αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί,

Η χώρα μας και όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από έναν αόρατο εχθρό, ο οποίος δοκιμάζει τις αντοχές των ανθρώπων, των συστημάτων υγείας και της παγκόσμιας οικονομίας. Δυστυχώς αφήνει πίσω του πολλές χιλιάδες θύματα, χωρίς διάκριση, χωρίς φραγμό και μέτρο. Οι γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται πάνω από τα ανθρώπινα όρια για να ανακουφίσουν τον πόνο και τον φόβο των ανθρώπων μπροστά στην τρομερή αυτή πανδημία, ενώ οι επιστήμονες υπερβάλλουν εαυτούς για την εύρεση του καλύτερου φαρμάκου και εν τέλει του εμβολίου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να υπακούσουμε στις επιταγές της επιστήμης και της κυβέρνησης και να τηρήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξή μας και των συνανθρώπων μας, ούτως ώστε να βγούμε αλώβητοι από την πανδημία, να μην νοσήσουμε και να μην μεταδώσουμε το ιό στους συνανθρώπους μας, ώστε να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στο σύστημα υγείας και τους επιστήμονες να βρουν λύση στην αντιμετώπιση του ιού.

Δυστυχώς η πανδημία συνέπεσε με την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που οφείλουμε να τηρήσουμε κάθε μέτρο, δείχνοντας αγάπη στον εαυτό μας και τον συνάνθρωπο, άλλωστε ο Κύριός μας ήρθε στη γη για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, σταυρώθηκε και αναστήθηκε για τον άνθρωπο.

Σας καλώ να κάνουμε προσευχή από το σπίτι μας και να γιορτάσουμε υγιείς την Ανάσταση του Κυρίου μας κατά την απόδοση της εορτής τον Μάιο, αφού θα προσευχηθούμε οι συνθήκες να είναι καλύτερες.

Κατόπιν, λοιπόν, της υπ΄ αριθμ ΚΥΑ23093, ΦΕΚ 1178β / 6-4-2020 ορίζουμε τα μέτρα που θα ισχύσουν στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου το χρονικό διάστημα από 12-4-2020 έως 20.- 4.2020 ως ακολούθως:

1.Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα θα τελούνται αποκλειστικά και Μόνο στον κεντρικό Ενοριακό Ιερό Ναό, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς εξωτερικά μέσα μετάδοσης (μεγάφωνα) και με την συμμετοχή 4 ατόμων (Εφημερίου, ψάλτη, νεωκόρου, επιτρόπου ή άλλου ψάλτη), τηρουμένης της αποστάσεως των 2 μέτρων μεταξύ τους και της παρουσίας ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. καθώς και των κανόνων υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες αρχές για την μη μετάδοση του κορωνοϊού Covid-19. Οι θρησκευτικοί λειτουργοί είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για την τήρηση της μη εισόδου στον ναό, καθώς και των ανωτέρω μέτρων προφύλαξης.

2.Απαγορεύεται κάθε τέλεση ιεροπραξίας σε οποιαδήποτε νομικής μορφής παρεκκλήσιο ενοριακό, ιδιωτικό, νεκροταφειακό, ιδρυμάτων, νοσοκομείων, γηροκομείων κ.τ.λ.

3.Οι Ιερές Μονές και τα Ησυχαστήρια δεν δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις. Η λατρευτική ζωή συνεχίζεται και καθορίζεται υπό του Ηγουμένου ή της Ηγουμένης, κατόπιν εγκρίσεως του Μητροπολίτη, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν μετέχει κανείς άλλος πλην της μοναστικής αδελφότητας με ανώτατο όριο τα δέκα (10) άτομα, τηρουμένων των ως άνω μέτρων προφύλαξης.

4.Η τελετή της Ανάστασης θα γίνει εντός του Ναού την συνήθη ώρα.

5.Οι κηδείες τελούνται υπό του εφημερίου, του ψάλτου, του νεωκόρου, του γραφείου τελετών και ΜΟΝΟΝ της οικογενείας του νεκρού.

Ως πνευματικός πατέρας Σας, παρακαλώ όλους για την τήρηση των ανωτέρω μέτρων και εύχομαι ο Αναστησόμενος Κύριος και Θεός να χαρίσει στον κόσμο υγεία και γρήγορη ανακούφιση από την θανατηφόρα Πανδημία, ανάπαυση δε των ψυχών των εξ αυτής κεκοιμημένων.

Ο Μητροπολίτης
+ο Ζακύνθου
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *