Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων, που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ιθάκη, ενέκρινε την επικαιροποίηση του χωροταξικού της ΠΙΝ, θέμα το οποίο εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Σπύρος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου επεσήμανε: «Οι ευθύνες είναι πιο πολλές στην κεντρική εξουσία και όχι τόσο στην αυτοδιοίκηση.
Η αναθεώρηση του περιφερειακού χωροταξικού που εισήγαγα στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολύ σημαντικό θέμα, σε συνέχεια προβληματισμού των πολιτών και των επαγγελματιών και διατυπώθηκαν από το 2012 ακόμα, τότε δηλαδή που ξεκινούσε η μελέτη.
Τα χωροταξικά σύμφωνα με τη διάταξη 2016 του νόμου πρέπει να αναθεωρούνται ανά πενταετία, δηλαδή να επικαιροποιούνται.
Εμείς που ξεκινήσαμε τη μελέτη το 2012, λάβαμε δεδομένα του 2008 και 2009. Αυτά είναι εκτός λογικής και δεν μπορεί να συμβαίνουν. Στο κράτος πρέπει να αλλάξουν πολλά και όλοι να ανταποκρίνονται στο χρόνο που πρέπει».
Κάνοντας μία αναδρομή στο θέμα ο κ. Ιωάννου είπε: «Η μελέτη ήλθε το 2015 στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επί της προηγούμενης περιφερειακής αρχής του κ. Γαλιατσάτου, με την αρνητική γνωμοδότηση τότε και με τη γνώμη του ΤΕΕ Κέρκυρας που είχε στείλει σχετικό έγγραφο. Στις 5 Φεβρουαρίου του 2019 εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και το λέω για να αντιληφθούμε την ολιγωρία της κεντρικής εξουσίας.
Έκρινα λοιπόν την αναγκαιότητα, σύμφωνα με τους προβληματισμούς των πολιτών, και έστειλα έγραφα στα ΤΕΕ το 2020 ζητώντας να έχω την άποψή τους, γιατί μετά από τόσο καιρό ήταν ανεπίκαιρο.
Είδα ότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη σημαντικά θέματα, όπως η εξόρυξη των υδρογονανθράκων, η γεωργική γη και ο πρωτογενής τομέας που απαιτούν μεγαλύτερη επεξεργασία κατευθύνσεων, η κρίσιμη διαχείριση των ελαιοτριβείων για το περιβάλλον και τον τουρισμό. Υπήρχε έλλειψη αναφοράς προβλέψεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτά λείπουν από σημερινό χωροταξικό πλαίσιο και φαίνεται η απόσταση της υπουργικής απόφασης από την σημερινή πραγματικότητα, που η Περιφέρεια οφείλει να σχεδιάσει».
Ο Αντιπεριφερειάρχης συνέδεσε το χωροταξικό με άλλα συναφή ζητήματα και επεσήμανε: «Το πιο σημαντικό που ενισχύει την άποψή μου για αναθεώρηση είναι ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια εναρμονίζονται με τα Περιφερειακά και τα Ειδικά χωροταξικά και περιλαμβάνουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους.
Είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη λοιπόν να αναθεωρήσουμε αφού έχουν ήδη δημοπρατηθεί τα ΤΠΣ.
Να αντιληφθούμε πόσο καθυστερημένα έτρεξε η κεντρική διοίκηση, όταν στο δικό μας Περιφερειακό χωροταξικό έχει υιοθετηθεί στην πλειονότητά του το χωροταξικό του τουρισμού το οποίο ακυρώθηκε με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δηλαδή έχουμε ένα χωροταξικό που στηρίζεται σε ακυρωμένη υπουργική απόφαση».
Για τη θέση των Τεχνικών Επιμελητηρίων των νησιών του Ιονίου ο κ. Ιωάννου σημείωσε: «Εγώ στην εισήγησή μου έβαλα τις απόψεις του ΤΕΕ Κέρκυρας, Κεφαλονιά;-Ιθάκης και Λευκάδας αλλά δεν έλαβα από τη Ζάκυνθο.
Τα ΤΕΕ συμφωνούν με την πολιτική πρωτοβουλία που λάβαμε.
Δώσαμε όσο γίνεται μεγαλύτερη δημοσιότητα και εγώ θα ζητήσω από το υπουργείο άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για να έχουμε σύντομα ένα αναθεωρημένο χωροταξικό πλαίσιο».