Δύο θα είναι τελικά τα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στη Ζάκυνθο προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού του τοπικού πληθυσμού και παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι γνωστή η ημερομηνία για την έναρξη της διαδικασίας, η προετοιμασία των χώρων και του προσωπικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό που έγινε ήδη γνωστό, είναι πως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή στις 3 ή 4 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών που θα γίνει στο Νοσοκομείο, με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που θα φτάσουν στο νησί μας.
Πολύτιμες πληροφορίες για την προετοιμασία αυτής της διαδικασίας, έδωσε μιλώντας στον –Ε- η γιατρός και αναπληρώτρια Συντονίστρια του Κ.Υ Ζακύνθου Έφη Δαμουλάκη, η οποία έκανε γνωστό πως τα δύο εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν στο Κέντρο Υγείας Ζακύνθου ( στο πρώην ΙΚΑ) αλλά και στο Κέντρο Υγείας Κατασταρίου που βρίσκεται στην Καλλιθέα. Η κ. Δαμουλάκη σημείωσε πως η απόφαση για 2 εμβολιαστικά κέντρα και όχι παραπάνω όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ελήφθη από την 6η ΥΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη αφενός το περιορισμένο διαθέσιμο προσωπικό που θα κάνει τον εμβολιασμό, αφετέρου τον καλύτερο σχεδιασμό της διαδικασίας. Ο εμβολιασμός θα γίνεται όπως είναι ήδη γνωστό με ραντεβού, από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, πρωί και απόγευμα.
«Η αρχή θα γίνει με τους υγειονομικούς που έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να εμβολιαστούν και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες. Είναι σημαντικό να προχωρήσει αυτή η διαδικασία για να πειστούν και οι συμπολίτες μας πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και είναι σημαντικό να γίνει, αν και δεν είναι υποχρεωτικό» ανέφερε η κ. Δαμουλάκη, κάνοντας γνωστό πως τον εμβολιασμό θα κάνουν νοσηλευτές, παρουσία του επόπτη γιατρού, ο οποίος θα λαμβάνει το ιστορικό του ασθενή και θα αξιολογεί αν πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός ή όχι.
Η φύλαξη των εμβολίων θα γίνεται στα ειδικά ψυγεία που υπάρχουν ήδη στο Νοσοκομείο και η διάρκεια ζωής σε αυτά θα είναι 5 ημέρες. Αυτός είναι και ο λόγος που η κ. Δαμουλάκη τόνισε την ανάγκη καμία δόση αυτού του υλικού να μην πάει χαμένη.
Κάθε φιαλίδιο περιέχει 5 δόσεις και η μεταφορά του θα γίνεται από το Νοσοκομείο στα 2 Κέντρα Υγείας, ανάλογα με τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό.
Ας σημειωθεί πως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο έργο του εμβολιασμού αναμένεται να συνδράμει και η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ που θα ξεκινήσει από τα γηροκομεία. Στην περίπτωση της Ζακύνθου, ο σχεδιασμός θα αφορά προφανώς τον ΟΔΑΖ.
Προς το παρόν η κινητή μονάδα συνεχίζει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους με rapid test που το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη Ζάκυνθο. Από την περασμένη Δευτέρα, άρχισαν να γίνονται προγραμματισμένα τεστ μετά από ραντεβού και στο ΙΚΑ.
Μ.Π.