Κοινωνία

Δραματικά μειωμένος ο προϋπολογισμός του Ιονίου Πανεπιστημίου

Μαζί με τις ευχές του για τη νέα χρονιά ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος μετέφερε μιλώντας στον Ερμή  την αγωνία του για το μέλλον του Ιδρύματος λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική μείωση του τακτικού προϋπολογισμού, που δεν επιτρέπει την κάλυψη ακόμη και των ανελαστικών δαπανών.

Ο ίδιος έκανε αναφορά  και στη διαδικασία της αξιολόγησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και στο ζήτημα που έχει ανοίξει από το Υπουργείο και αφορά το μέλλον των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε ανακοίνωση  της και η Σύγκλητος υπογραμμίζει πως ο τακτικός προϋπολογισμός του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι δραματικά μειωμένος,  συμπεριλαμβανομένης και της έκτακτης επιχορήγησης που κατανεμήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Παιδείας.

«Τυχόν μη-τήρηση των   προϋποθέσεων που θέτουν τα κριτήρια  χρηματοδότησης των ΑΕΙ,θα φέρει άμεσα σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, κυρίως τα περιφερειακά, δεδομένου ότι αυτά δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε πραγματοποίηση δαπανών που αφορούν ζωτικής σημασίας λειτουργίες, όπως για παράδειγμα υπηρεσίες φοιτητικές μέριμνας, καταβολή ενοικίων για μίσθωση κτιρίων για διδακτική χρήση και εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ.

 Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου σημειώνονται διαρκώς μεγάλες ανατιμήσεις στην παροχή ενέργειας και προμήθεια αγαθών, γεγονός που ούτως ή άλλως δημιουργεί επιτακτική ανάγκη σημαντικής ενίσχυσης της δημόσιας επιχορήγησης των Ελληνικών Α.Ε.Ι.» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση της Συγκλήτου.

Σύμφωνα με τον κ. Φλώρο φέτος για πρώτη φορά εφαρμόζονται διατάξεις της Νομοθεσίας βάση των οποίων το 80% της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων θα δίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και το υπόλοιπο 20% με βάση ποιοτικά κριτήρια στη βάση της αξιολόγησης.

«Ήδη έχουμε αποστείλει την σχετική έκθεση στην Εθνική Αρχή ανώτατης Εκπαίδευσης έτσι ώστε να αξιολογηθούμε και να βαθμολογηθούμε. Τα αποτελέσματα θα τα γνωρίζουμε στα τέλη Γενάρη. Η άποψη μας είναι πως το σκεπτικό του Νόμου είναι σωστό, αλλά το 80% της χρηματοδότησης θα πρέπει να καλύπτει τις ανελαστικές δαπάνες. Αν αυτό δε συμβαίνει τότε υπάρχει κίνδυνος να μην καλύψουμε βασικές δαπάνες που αναμένονται αυξημένες όπως η πληρωμή των ΔΕΚΟ, η καθαριότητα, ακόμη και οι πληρωμές των παροχών στους φοιτητές.

Για το φλέγον θέμα που αφορά τις ανακατατάξεις και αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο Πρύτανης ανέφερε πως αναμένεται η επιστολή του Υπουργείου Παιδείας που θα περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν.

«Η επιστολή αυτή ακόμη δεν έχει έρθει από το Υπουργείο Παιδείας την στιγμή που η προθεσμία που έχουν τα Πανεπιστήμια για να στείλουν τις προτάσεις τους εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι δεν έχουμε κάτι στα χέρια μας είναι δύσκολο να πάρουμε αποφάσεις που είναι τόσο σοβαρές για το μέλλον των Πανεπιστημίων» τόνισε. 

Τέλος σημείωσε πως για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων είναι κρίσιμο να λαμβάνονται υπόψη οι αξιολογήσεις που έγιναν από εξωτερικούς φορείς  κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, ενώ στην συγκριτική αξιολόγηση των τμημάτων διαφορετικών πανεπιστημίων τόνισε πως είναι αναγκαία η «κανονικοποίηση» των ποσοτικών δεικτών ποιότητας , δηλαδή βάσει δεικτών που καταδεικνύουν το μέγεθος του εκάστοτε ΑΕΙ (π.χ. το πλήθος των μελών ΔΕΠ, το πλήθος των Τμημάτων του ΑΕΙ ή το πλήθος των Τμημάτων του ΑΕΙ που δύναται να συνεισφέρουν σωρευτικά στον εκάστοτε δείκτη).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *